avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Auti kalandok a karantenbol- elso napok & felkeszul a csalad a kijarasi tilalomra

2020. március 18. - hollandrémület

 Hetfon elkezdodott nalunk az uj idoszamitas. Az elso nap egeszen kemenyre sikerult abbol a szempontbol, hogy a ferjemmel felvaltva voltak webmeetingjeink, igy arra a napra orara/felorara lebontott napirendet keszitettem (elsosorban magamnak). Mivel meg szokjuk a temat, ezert nem a bonyolult, nehez feladatokat irtam elo a fiuknak, hanem olyanokat, amik kis segitseggel, segitseg nelkul is mennek. Itt nincs valosideju virtualis oktatas. Az iskola csinalt egy youtube csatornat, ahova naponta toltenek fel egy-egy videot. Az elso nap az igazgatono olvasott meset a gyerekeknek, kedden miniszindarab volt, szerdat Soma tanitonenije tartott husveti meseszinhazat. Emellett a tanitok emailben kommunikalnak, kuldenek tippeket, feladatokat, kovetik, hogy mi ujsag a gyerekekkel… mi pedig igy azt, hogy veluk mi ujsag van.

Az iskola nalunk szukseg eseten gyerekfelugyeletet biztosit. Hetfon a 200 gyerekbol 7 volt bent.

Ami a napirendet illeti, nem allitom, hogy minden 100%ig ugy tortenik, ahogy terveztem plusz vannak osszezordulesek is termeszetesen, de nagy vonalakban eddig sikerult megvalositani a tervezetteket es szemmel lathato munkat is vegeztem mar a heten -ebben mondjuk segit,hogy az en munkahelyemen nem ismeretlen az otthonrol dolgozas es az is eleg altalanos ,hogy ugy dolgozunk egyutt, hogy a team egy resze pl. Indiaban ul. A netmeetingeket megszoktuk, viszonylag keves ido telik el azzal, hogy “hallotok ? na,most hogy kell kikapcsolni a kamerat? Mit kell megnyomi ,hogy megosszam a kepernyomet” es hasonlok. Mondjuk ujabb nehezsegek vannak azert.. ma netmeetingeltem 8 emberrel es egy papagajjal. Ez mar majdnem olyan meno volt, mint par eve egy nettrening, amin az egyik hallgato kutyaja is aktivan reszt vett. J Szoval a dolgozashoz szinte mindegy is, hogy en a nappalimban vagy az irodamban vagyok-e...  Arra figyelunk ,hogy az egyikunk szabad legyen a gyerekeket intezni.

Soma azt mondja elvezi az uj rendet, leszamitva, amikor nincs kedve a feladatahoz, vagy tul neheznek talalja, mert akkor inkabb hisztizik egy kicsit es kozli ,hogy en nem vagyok tanarnak valo, de ennyi belefer. Vele egyenlore az eredetileg eltervezett rendszert teljesen jol sikerult tartan. Reggeli utan megkapja feladatlapjait- elsosorban szamolas es azokat megcsinalja, amig en dolgozom. Utana kimegyunk az udvarra – az idojarassal eddig hatalmaas szerencsenk volt - Egy ora korul megnezunk egy – ket videlot :azokat, amiket az iskola toltott fel es emellett egy tetszoleges tema. Hetfon arrol beszelgettunk, hogy milyen lesz eletunk a kovetkezo hetekben, hogy a tanarokkal igy videon es emailben tartjuk majd a kapcsolatot. Kedden megneztunk egy mesevideot a koronavirus-csalad kirandulni megy cimmel. Ennek kapcsan beszelgettunk arrol, hogyan terjednek a virusok. Remekul illusztralhato peldaul a kezre szort borssal. Kezet fogtunk, letettuk a kezunket feluletekre (nem tettuk a szankba, kezunkbe).. megmutattam neki a videot , hogy a vizben lebego borsszemeket ‘eluldozi’ a szappan *nem tanitottam neki semmit a feluleti feszultsegrol :)  . Ma, szerdan pedig a husveti nyulol meselt a videon a tanitonenijuk es emellett arra a kerdesre kerestuk a valaszt, hogy miert tudnak repulni a madarak. A video/ beszelgetes utan volt eddig minden nap egy kis kezimunka. Pokemon kartyakat gyartottunk ket napig, ma pedig husveti tojasbol kikelo csirket (hala a facebooknak). Ilyenkor szantunk meg idot a tarsasozasra (pokemon Sudoku, tictactoe) is. Kimegyunk az udvarra. Kesodelutanonkent csinalunk meg egy par irasgyakorlo feladatlapot es egy felolvasas gyakorlast – tegnap megtanultuk, hogy ezt ugy kell csinalni, hogy a kicsi nincs a kozelben, mert ha ott van, akkor a Soma valla felett atkukkolva folyamatosan felolvassa a meset, amit Soma is olvas, csak lassabban.

Bubu egyertelmuen hamarabb elfarad, mint amit megszoktunk tole, ennek a kezeleset meg tanuljuk, mert hetvegen nem volt eddig jellemzo. Valoszinu nala jobban nyom a latban az egesz bizonytalansag, amig max foszlanyokat ert. Vele a feladatok vezenylese is egy fokkal nehezebb, de azt mar erti es el is fogadta, hogy amikor az van napirenden akkor dolgozni kell. Neki alapvetoen ket kifejezetten dolgozos alkalom van betervezve naponta . Reggel miutan Soma vegzett kap par feladatot az asztalara. Ennek a mikentjet a tanitoneni teljesen pontosan leirta: mind a harom kikeszitve, balrol jobbra dolgozva. Ezek a feladatok a Bubu eseteben viszonylag szeles skalan mozognak. Tanulunk vonalon haladni (a nevet kell atirnia szines filccel), szortirozni tulajdonsagok alapjan (kicsi-nagy), betukbol szavakat kirakni, irott mondatokat kepekhez parositani, kezmuves feladatok. A legnagyobb kihivas talan ,hogy o itthon az angol nyelven kivul masikat nem fogad el, ugyhogy a legtobb meglevo irottanyagomat forditom es ujranyomtatom. Megnezzuk vele koradelutan a Graffalot (angolul)- nem varialom a meset, mert neki kell egy par alkalom, mire az egesz bemegy – akkor, kb jovo heten, fogok kepeket es mondatokat nyomtatni es felepitjuk majd a mese gerincet ,sajat mesekonyvet csinalunk. Delutan egyszer van meg az asztalnal dolgozos foglalkozas, ahol a fent mar felsorolt feladatokbol valogatok (meg nyilvan lesznek meg ujak is, de egyenlore 3 nap telt el :) ).

soma_werkje.jpg

A napirend szervezese mellett, ami meg kihivas volt a heten eddig, hogy mar hetvegen, hetfon latni lehetett, hogy itt bizony kijarasi tilalom es hatarzar lesz. Amit ma delben be is vezettek. Nevezhetjuk mashogy, a lenyegen nem valtoztat…ez viszont szamunkra felvet egy fontos problemat: hogyan fogjuk azokat az eteleket, amiket Hollandiaban veszunk, beszerezeni, mert a Soma etkezeseinek a nagyreszet kitevo natur joghurt nalunk nem kaphato (illetve nem olyan) es a gabonakeksz sem. Gabonakekszbol mondjuk alapbol is viszonylag nagy keszletet tartunk itthon, mert akkor szeretjuk venni, amikor akcios, igy az a kisebb problema. A joghurt az kemenyebb dio. A ferjem a keddig napot meg holland bevasarlassal toltotte, de a boltok itt is joreszt uresek, igy annyi joghurtot sikerult venni, amivel kb szombatig huzzuk ki. Hogy utana mi lesz ,azt meg nem dontottuk el. Soma etkezese sokat javult- hala a jo egnek, mert a tavaly ilyenkori dietaja mellett egy hatarzar baromira betett volna nekunk- igy beszlegetunk vele is arrol ,hogy lehet,hogy egy darabig nem lesz  holland natur joghurt. (vagy a barataink atdobjak a hataron :D ) Egyenlore elfogadja es mondja o is, hogy akkor majd eszik mast.

Egy ev alatt a kovetkezo dolgokkal bovult az etkezesi repertoar: korte, alma (jonagold), sonka (egy fele), gorog natur joghurt, mezes barna kenyer ... a vajas kenyeret most gyakoroljuk. Szoval ehenhalni o sem fog mar valoszinuleg.

Ami a kijarasi tilalom szocialis reszet illeti, azzal nekunk egyenlore nincsenek nehezsegeink. Egyebkent sem jarunk rendszeresen sehova. Van, hogy honapokig nem jon hozzank sem senki. Szoval ez nem ujdonsag. Megszoktuk, hogy a szocialis kapcsolataink egy jo resze online tortenik. Azon morfondiroztam pont, hogy ez mekkora valtas lehet azoknak, akik nincsenek hozzaszokva, hogy a szeretteikkel honapokig nem talalkoznak.. mar majdnem oyan, mintha elkoltoznenek kulfoldre…

Ami a kijaras reszet illeti, az egyenlore szinten nem tul veszes. Az a szabaly, hogy boltba, gyogyszertartba, postara, benzinkutra lehet menni. Dolgozni is, ha az embernek papirja van rola. Minden mas bezart. Kettonel tobb ember csak akkor lehet egyutt az utcan, egymashoz 2 meternel kozelebb, ha egy haztartasban elnek egyebkent is. Ezt ellenorzik. Mi a fiukkal a kertben vagyunk foleg. Neha setalunk az utcaban, szomszed utacaban (1 km kb). En ujra talaltam idot futni (khm..kocogni..), apa meg setal vagy bringazik egy kort. Ezek mind elfogadottak egyenlore. Tegnap a feloras futokorom alatt az utcan setalva senkivel nem talalkoztam. Szembetuno, hogy ma (rollerezni voltam) mar viszonylag sokan voltak- egymastol tisztes tavolban- akik egy kor seta vagy kocogas mellett dontottek. 20 orakor tapssal fejeztuk ki elismeresunket es halankat azoknak, akik most is a koz erdekeben dolgoznak. Szigoruan, mindenki a haza elott…

 Mindenkinek kitartast es jo egeszseget!

 

Fb on:

https://www.facebook.com/Hollandremulet/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr6715533634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása