avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Osszefoglalo- 2019

avagy nem jut eszembe egy rendes poszt cim sem :)

2020. január 01. - hollandrémület

Egy ideje mar igy ev elejen/vegen azon morfondirozom ,hogy mit varhatunk a kovetkezo evtol es foleg,hogy lesz-e viszonylagos nyugalom. 2019-rol sokmindent elmondhatunk, de azt, hogy nyugis volt, meg veletlenul sem.

karacsonyi_suti.jpg

Hogy miert? Igy sorban az esemenyek (nagyjabol)

Januar: beilleszkedes az uj munkahelyemen, Bubu elkezdi az uj iskolat, a ferjem visszavagatja az orait a munkahelyen, hogy tudja hozni vinni- 2 orat ul kocsiban minden nap.

Februar: A Soma iskolajaba jarkalok megbeszelni, megoldast keresni a problemakra, hogy nem erti es nem vedik meg a nevelok. IQ vizsgalatot kerek, hogy lassuk, milyen lehetosegeink vannak. Elkezdem intenzi a fiuk nyari szuneti elhelyezeset- igerete kapok egy helyre Somanak, ha sikerul a papirmunkat elintezni. Logopediai teljes kivizsglast kerek.

Marcius: Megvan a logopedia. Idopontokat kerek a Bubu iskolajatol es a belga hatosagtol a Soma athelyezese miatt. Folytatom a megbeszeleseket a Holland iskolaja igazgatojaval. Nyomatekosan kerem a holland hatosagot ,hogy segitsenek a Soma papirjaival es otletekkel a Bubu szunetet illetoen. A honap utolso napjan megjelenik Punkilla. Elfogadom, hogy barhogy, de a tavaszi szuneteket meg kell oldanunk tabor nelkul. A fonokeink is elfogadjak…

Aprilis: Megvolt az IQ teszt, megegyezunk a holland sulival, hogy elengedik a gyereket. Kezdodik a 4 het tavaszi szunet- 2 a kicsinek, 2 a nagynak. Nagyiek bevallaltak 2 hetet. Ujabb megbeszelesek Punkillaval a gyerekek szunete miatt. Papirok sehol, a Bubuval kapcsolatban megbeszelek a halmozott taborban, de vegul visszautasitjak a gyereket.

Majus: a tavaszi szunet utani elso napon Soma is kezd az uj iskolajaban. A papirok meg mindig nincsenek meg, Bubunak meg mindig nincs helye. Kezd urra lenni a panik rajtam. Szolok a fonokomnek, hogy szar van, nem tudom mi lesz a megoldas. Eldontjuk, hogy elkoltozunk. Elkezdunk utanajarni, hogy ez mivel jar es hazakat nezunk.

Junius: Megerkeznek a Soma papirjai, megkapom a visszaigazolast a taborbol is, hogy mehet. Ev vegi megbeszeles az iskolaban, az igazgato elejti , hogy lehet, hogy van egy otlete a Bubunak. Masnap telefonalok, a tabor joreszt  betelt, de 2,5 hetre meg tudnak neki helyet biztositani. Felepitem a napi tervet a nyariszunetre. Megnezunk nehany hazat, vegul a berles mellett dontve egyet lefoglalunk. Alairjuk a szerzodest egy evre.

Julius: Kezdodik a nyariszunet. Elutazunk egy hetre, majd pakolas, dobozolas, cuccolas, intezes, homeoffice, ket gyerek. Az atvandorlas elkepeszto mennyisegu papirmunkat igenyel. Kozben van egy het tabor, az egyik gyereknek 10 percre a haztol , de 9:30-16:00ig, a masiknak 1 orara a haztol, de 8:30-17:00. Ezuttal en autozok napi 4 orat, mert abba meg igy is tobb munkaido fer. Az elso het utan szol a taborvezeto ,hogy a Bubut nem biztos ,hogy tudjak vallalni, mert nem passzol a gyerekekhez, megnezi mit tehet, de legyen B tervem. Julius utolso heteben a barataink es a nagyiek segitsegevel atcuccolunk.

Augusztus: Szol a taborvezeto,hogy van helye, de nem az elore lefixalt heten. Atszervezem a nyaritervet. Most Bubu van kozel a taborhoz, de Soma nagyonmessze, igy az o utolso tabor hetet vissazavonjuk es megoldunk egy ujabb het gyerekfelugyeletet itthon. Kicuccolas, dobozolas, homeoffice, quality time Somaval. Az utolso ket hetben segit a sogorom. Rahuzok az elmaradt melomra. Kitakaritom az regi hazat, a fiuk megcsinajak a kertet.. dobozolunk, pakolunk. Az iskolakezdesre hulla vagyok. Fizikailag es erzelmileg is.

Szeptember: Sulikezdes. Beleszokunk az uj elletunkbe, napirendunkbe. A szukseges papirok intezese a bevandorlashoz. SZMKs leszek – mert aki itt akar maradni ebben az orszagban, annak be kell mutatnia papiron a hivatal fele, hogy reszt vesz egy kozossegben- Pakolas, kidobozolas… a regi hazunkat uritjuk.

Oktober: Megbeszelesek sora az iskolaban Somanak es Bubunak is. Bubu kap logopedust, amig varolistan van a fejlesztokozpontba.Az oszi szunet elotti heten valami bekattan: Impulziv, ujra harap. Soma az iskolaban ket nagyon aktiv kisfiuval van egy osztalyban, ez negativan hat a viselkedesere ott is es itthon is. Folyamatosan porog. Az osziszuneben elutazunk, kettos erzesekkel erunk haza. Volt jo resze is, de foleg nehez volt.

November: Belekezdunk a Bubu logopedusaval es a tanarnenijevel az erzelmek koruli fejlesztesbe is. En hatarozom meg az iranyt, ok segitenek a megvalositasban. (a Bubu fejlesztesi meneterol irok majd inkabb egy kulon posztot) Felhivom a fejlesztokozpontot, hogy megtudjam, mennyit kell a gyerekeimnek varni, amig sorrakerulnek a varolistan. Bubu talan kovetkezo tanevben mar sorra kerulhet, Somanak meg kb 2 evet kell varnia. Utananezek, hogy talalok-e es mit maganban. Egyenlore semmi. Somanak megprobalok a tanarai segitsegevel en segiteni, amennyit lehet. Ennek resze ,hogy az o viselkedeset korrigaljuk, megbeszeljuk , de az is ,hogy a tanarokat probalom ravezetni, hogy mik azok, amiket a fiammal kapcsolatban rosszul ertekelnek. Az elsodleges tanarnenije az oszi es a teli szunet kozott beteg, igy sok a helyettesites, ami nem segit. Kezododik az unnepekkel jaro kupleraj, az elomikulas. 

December: Ev vegi feladatok sokasaga itthon es a munkahelyemen is. Somanal kiborul a bili a sulival kapcsolatban, igy levelet irok /odamegyek megbeszelni, helyrerakni a dolgokat. (A segito szandek megvan az iskola reszerol, hogy sikerul-e mindent megoldanunk, az majd jovore derul csak ki) Mikulas, Teliszunet. A fiuk visszarazodtak egy elhetobb rendbe. Bubu mar nem (rogton) harap, rengeteget ment elore kommunikacioban- o is angol nyelvu … nem az udvariasm, szabatos fajtabol, de odajon ramnez es kozli, hogy “mommy it is time for my favourite butter toast” (anya, itt az ideje a kedvenc vajaspiritosomnak). Soma sokkal nyugodtabb, vele a megkezdett uton jarunk, probalunk sokat beszelgetni mindenrol, az autizmusat is beleertve.. A hazunkat meg mindig aruljuk igy 1-2 hetente valamelyikunknek be kell terveznie egy latogatast ott is (ez foleg a ferjem)

Oldalakat lehetne irni minden honaprol, de ebbol a felsorolasbol kb latszik, hogy nem unatkoztunk. Az idonk nagy resze a napi dolgok ellatasan tul rendezessel, intezessel es tuzoltassal telt. Rengeteget koltoztem mar eletemben, de ez volt eddig a legnehezebb. Fizikailag es erzelmileg is. Engem magamat is meglepett, hogy mennyire kotodom az “elozo” eletunkhoz, hazhoz, orszaghoz, kornyezethez -meg utoljara ilyen, 2 honap telik el a dontes es a teljes atcuccolas kozotti szituacioban 19-20 eves koromban voltam, gyerekek nelkul es sokkal kevesbb cuccal-

Rettento konfrontativ ev volt ez, amikor sokmindennel szembe kellett neznunk, amik egy resze egyaltalan nem (volt) konnyu – nem is tudok meg mindent szavakba foglalni igazabol- ez az egyik oka, amiert nem irtam posztot sem. Nagyon fontos lett volna, hogy sikeruljon a “choose your battles” (valaszd meg, melyik harcot akarod megvivni) szemlelet alapjan elnem, de sajnos tobbszor buktam el ebben, mint ahanyszor nem, lemeritve ezzel az egyebkent is veges erzelmi energiaimat, hogy aztan az utolso negyedevet a sajat magam osszekaparasaval toltsem *mar azok mellett a teendok mellett, amiket leirtam :). 

Jutottak apro sikerek : –miutan sikerult elfogadnom ,hogy egy 10 evvel ezelotti serules miatt sosem fogok mar tudni kezilabdazni, elkezdtem bebi szinten ujra futni - es nagyobb oromok is:- Meglatogatott az egyik baratnom, akinek koszonhetoen ket napra ujra hulyetini lehettem (amig a gyerekek iskolaban voltak :)) es ugy hozta az elet,hogy a nagyjabol megegyezo napirendnek hala ujra tobbet tudok beszelni a LegeslegjobbBaratnommel, ami olyan nyugalmat es biztonsagerzetet ad, amirol nem is tudtam, hogy mennyire hianyzik.

Ujevre egy kedves baratom szavait forditom le nektek, mert en sem tudnam jobban megfogalmazni (sot):

‘Az emberek nagyresze igy 2019/2020ban mar nem hisz a Jezusban, Santa-ban vagy a sorsban. Nezzunk szembe a tennyel, mindenkinek egeszseget, szepseget, sok penzt es beket kivanni naiv dolog. Ennek a megvalosulasa egy csomo szinten : statisztikailag, fizikailag, biologiailag, kemiailag, gazdasagailag.. lehetetlen. Rengeteg dolog van az iranyitasunkon kivul, a lehetoseginkent tul, amik az evet es a kovetlekezoket, az elozo evekhez hasonloan apro idodarabokra bontjak Ezek az idodarabkak pedig tele lehetnek mindennel- a legnagyobb orommel csakugy, mint a legmelyebb banattal vagy langolo haraggal. Az egyetlen, amit kivanni tudok, hogy talaljatok meg az erot hogy szembenezzetek ezekkel a mozzanatokkal, a modot, hogy, amikor lehet, megtalaljatok es eszrevegyetek a szepet es a lehetoseget, hogy olyan emberekkel vegyetek magatokat korbe, akik tenyleg mellettetek allnak. Egy Normalis uj evet mindenkinek! ‘

..es most kezdem intezni a nyariszunetet :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr8515379016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földiboszorka 2020.01.01. 18:48:42

Nagyon nagy oleles neked! Mar regita vartam a kovetkezo bejegyzest. Remelem ez az ev simabb lesz.
süti beállítások módosítása