avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Uj ev- Armin

2019. január 26. - hollandrémület

Eloszoris Boldog Uj Evet mindenkinek, aki itt olvas es Facebookon nem.

Akartam egy ev ertekelot irni, de a januar eleje elegge sorsdonto volt - anelkul feligures lett volna ez a poszt, azota meg meg nem talaltam meg teljesen a fejemet.

Kezdjuk megis talan az elejen, vagyis,hogy honnan-hova jutottunk 2018 folyaman. A tavalyi ev, harcos ev volt. Kimerito, daralo, es hullamvasutnak is eleg meredek, de tuleltuk (hogy eroebben vagy gyengebben abba most nem menjunk bele, pont tegnap filoztam egy fel napot azon, mekkora hulyeseg a mondas, hogy "ami nem ol meg megerosit".) 

A tavalyi sorrendet tartva, eloszor legyen szo a Buburol.

Armin 2018ban megtanult olvasni. Hollandul es angolul legalabbis. Ev elejen kezdett betuzni, ev vegere mar jol olvas szavakat es nagyon roved mondatokat... Vele kapcsolatban ez a legnagyobb elorelepes es egyben a legnagyobb lehetoseg is. A logopedusa segitsegeval rajottunk, hogy ot leirt szavakkal nagyon jol meg lehet segiteni, igy most ezzel a modszerrel bovitjuk az alapmondatkeszletet. A felallas nem tul bonyolult, megkapja leirva maga ele, amit mondania kell (legalabbis reszzben) es amikor az o kore jon, fel kell olvasnia (pl. Mi ez? Kerdezi amikor eloveszek valamit egy latakart tabol). Kicsit eloreszaladtam. Szoval, ami a kommunikacios fejleszteset illeti rengeteg energiamba kerult, hogy vegul kapjon segitseget es vegul nem is pont abban a formaban sikerult ezt megvalositani, ahogy szerettem volna. Ahelyett,hogy mehetett volna logopediai csoportba, egyeni fejlesztest kapott, velem egyutt pentek reggel 9-10 ig. Igen, ennyi, heti egy ora. Plusz ez a heti egy ora volt arra, hogy a logpedus nekem is segitsen, hogy hogyan tudom a gyereket a legjobban fejleszteni... Ez Floortime/ floorplay terapia volt egyebkent. Amit sikerult elerni osszessegeben ugy fel ev alatt, az hatalmas elorelepes nekunk, a gyerek ugyanis sokkal nyitottabb lett felenk. Keresi a kapcsolatot mar nem feltetlen csak, ha kifejezetten akar valamit tolunk (kerek kekszet), hanem akkoris, ha pl egyutt akar jatszani- eleve, a teny,hogy ilyen egyaltalan felmerul... Szoval ugy szeptember elejere eljutottunk oda,hogy mar lehetett kifejezetten a verbalis kommunikacios fejlesztesre koncentralni logopedian, mert az elofelteteleket sikerult teljesiteni. Megmarad feladathelyzetben es ha erti ,hogy mit varunk el tole, akkor meg is probalja azt teljesiteni. Szivesen tanul, az,hogy mennyire konnyen vagy nehezen, erosen fugg a tematol. Augusztusban elkezdte a fejlesztoovit, ami sajnos iden nme ugy alakult, ahogy szerettuk volna. Tulajdonkeppen mindenkin kivulallo korulmenyek miatt (augusztustol decemberig szinte hetente valtoztak a nevelok a csoportban, es igy nem lehet kotodest kialakitani meg haladni barmivel is). Szeptemberben en magma allitottam fel egy par, foleg kommunikaciora alapozo goalt, annak erdekeben,hogy lassuk, a gyeret megprobaljuk-e integralni kesobb a Soma sulijaba vagy ne (Bubu most 3,5 eves- 4 evesen, a szuletesnapjan iskolaba kell mennie). Ezek egyszeru merfoldkovek voltak:

- tud kerdest feltenni (mi ez?) / erti a kerdes felteves lenyeget (informacioszerzes)

- tud segitseget kerni

- kepes harom szobol allo mondatokkal kommunikalni (alany allitmany targy)

Bar szepen haladunk, de ezeket a pontokat a gyereknek ev vegere nem sikerult megugrania. Tobb esemeny egyutt vezetett ahhoz, hogy eloszor a Soma iskolajaba valo integraciojat vetettuk el, aztan pedig a kifejezett autsta szegregalt intezmenyek mellett dontottunk (van itt egy koztes lepesi lehetoseg meg).

Szoval eloszoris, miert nem integralt: Irtam arrol ,hgoy a Soma egy kis iskolaba jar. 32 gyerek van iden 6 nevelovel...harom dolgon bukik nagyon. Az egyik, hogy nem tudjak/akarjak/ kezelni / nem latjak, hogy  gyerekek basztatjak egymast. Somat szeptember ota folyamatosan bullyzzak valamivel. Ennek egy reszerol irtam is, egy masik reszerol lehet majd kesobb meg szot ejtek... Ez onmagaban is elegge rossz helyzet, de ha hozzaveszem ,hogy Armin raadasul elmondani sem tudja es segitseget sem tud kerni, akkor pedig egyenesen recept a katasztrofahoz... A masik,hogy a tanitoneni semmit nem tud kezdeni az ennyire kilogo gyerekekkel es nem is celja. Armin, amig a suli ovjaba jart, hetente 1-2 orat eltoltott az elsosek osztalyaban. Egy ilyen alkalom utan a tanitoneni fintorogva meselte, hogy az akkor 2,5 eves gyerek felolvasta a tablarol a szamokat 1-31ig es az abct, "de miert angolul"... A nagyobb fiamba is folyton a nyelv miatt all bele, de nem akarok nagyon elkanyarodni. A harmadik, hogy a mostani elso osztalyban, ahova kerulne van egy kisfiu, aki ugy alapbol teljesen tonkre vagja a lehetoseget is a normalis viselkedesnek vagy tanulasnak es a tanitoneni nem tud vele mit kezdeni. A kisfiu verekszik, rug, harap, ordit, nem dolgozik...stb. Szoval egy ilyen csoportban a Bubunak nincs helye (vagy cask akkor ha a pedagogus ezt a helyzetet tudja kezelni, de nem tudja- piszokul sajnalom egyebkent a kiskolykot, mert neki nagyon sok segitsegre lenne szuksege, amit most nem kap meg, meg a pedagogust is...). Igazabol odaraknam Bubut Q melle, szerintem a tanitoneni ket heten belul otthon fekudne burn-outtal...

Viccen kivul, a holland rendszer elonye es hatranya is ugyanaz. Alapbol nem szegregalnak, illetve a dontes a szulo kezeben van- idonkent kezdem ugy gondolni,nem artana hamarabb kivenni belole, mert nem mindenki alkalmas az ehhez szukseges belatasra.

Moralizalas helyett.. eldontottuk tehat meg osszel,hogy a Bubu nem megy a Soma iskolajaba. Ekkor haladek miatt is, egy atmeneti suli volt az eszemben, ami a fejlesztocsoporttal egy helyen van. Errol vegul a fejlesztopedagogus volt pont, aki lebeszelt, mondvan, a gyerek pont olyan csoportba kerulne, ami nem fekszik neki (sok az acting out ADHD's). Ha az iskolaba egy melle nem akarom berakni, akkor a masik iskolaba 4-5 melle szinten nem fogom. Raadasul ez a suli azzal jart volna ,hogy egy, max ket ev mulva ujra intezmenyt kell valtanunk.

Igy vettuk az iranyt az autispec intezmenyek fele November kornyeken. Ezekbol erre felenk sem no sajnos minden bokorban, igy gyorsan leszukult a kor 3 iskolara. Az elso, ami Hollandiaban van, masfel ora tolunk kocsival, plusz a reggeli dugo... szoval kb boritekolhato, hogy a gyerek ketszer ket orat autozik minden nap, amit nem tartok elfogadhatonak meg akkor sem, ha elvileg lehetseges taxit intezni, tehat nekem nem kell ot szallitanom (ehhez is boven tul kicsinek tartom egyebkent ,de ebbe most nem megyek ennel jobban bele). Plusz a 4 eveseknek valo csoport logopediai es nem autispec, ami miatt 6 eves koraban ujra sulit kellene valtanunk - ahol raadasul evente bizonygatni kell,hogy a gyerek meg mindig nem integralhato. Hollandia tehat kilove, nezzuk a hatar masik oldalat. Itt ket iskola jott szamitasba- illetve az egyik szinten logisztika miatt - kozel van a hazunkhoz- 30 -35 perc kocsival plusz dugo-, de a munkahelyunkhoz kepest pont ellenkezo iranyba, igy a gyerek leszallitas utan meg egy bo orat kellett volna autozni meloba.. .ez nem fer bele. A masik 40 perc itthonrol es utan masik 40 perc meloba, igy emellett dontottunk. December kozepen elmentunk megnezni a sulit, ami nagyon tetszett. Az igazgatono, az iskola filozoiafaja... minden amit lattunk es hallottunk passzolt azzal, amit kerestunk. Szoltunk ,hogy szeretnenk tehat a gyereket beiratni. Az igazgatono nagyon kedves volt, mondta,hogy semi akadalya, de ehhez a belga hatosagok engedelye kell. Segit felvenni a kapcsolatot a belga Nevtannal, intezzem el az adminisztraciot es menjek vissza, ha megvan. Elmondta azt is ,hogy 3 helyuk es 4 jelentkezojuk van. Aze lesz a hely, aki eloszor lobogtatja a papirt... Az  ev utolso par hete is rengeteg stresszel jart. Felhivott a belga hatosag, elmondtak, hogy nem ok az illetekesek, hanem a lekhelyemhez legkozelebbi iroda, keressem azokat. Kerestem, visszahivast igertek, nem hivtak vissza... idegosszeomlas szelen, szunet elotti penteken 3 orakor felhivtam oket megegyszer... nagyon kedves volt a no, kicsit jobban belekerdezett, rajott,hogy ez nekem amiatt surgos, mert a gyerek helye forog kockan, igy adott soron kivul januar 4 re egy idopontot. (januar 4-en megjelentem nala, ugy hogy az OSSZES iratot itthon hagytam, amit el kellett volna vinnem. A ferjem hozta utanam igy 45 perc kesessel... a holgynek a szem sem rebbent ,ram mosolygott, mondta ne aggodjak, addigis, amig a papirok ideernek sokmindent meg tudunk beszelni, kerek-e kavet... ) 2,5 oraval kesobb a kezemben volt a papir, amit a Bubu iskolakezdesehez kellett. A ferjem a szunet utani elso napon reggel 9kor ott allt az ajtoban a suliban. A gyerekkel ugyanazon a heten szerdan elmentunk bemutatkozni, csutortokon pedig kezdett is. Immar ket hete iskolas egy autispec iskolaban, ahol nem o az elso 3 eves, aki mar olvas ,de meg nem igazan beszel... Ez nekem eleg nagy megkonnyebbules.

Hogy ez milyen egyeb kerdeseket vet fel/ hogyan valtoztatta meg a napirendunket ,arrol majd egy masik posztban irok.

Most logikusan Soma tavalyi eve kovetkezne, de legyen az is egy masik poszt temaja -tobbek kozott mert nala is vannak meg fuggoben dolgok, amikrol talan jovo heten mar tobbet latunk.

Ahogy latjatok, unatkozas az nem volt 2018-ban sem. 17-ben azt irtam, az egy nehez ev volt, talan a kovetkezo konnyebb less. Nem volt konnyebb, nehezebb volt, de tuleltuk. Meglatjuk, talan 2019.

 

UPDATE: egy dolgot elfelejtettem... az alvas.. amikor megirtam azt a bizonyos posztomat az ejszakai autozassal kapcsolatban, nehanyan voltak eleg bartak ahhoz ,hogy megkerdezzek, hogy mi a lofutyire varoom meg a melatonine-nal. Rettento halas vagyok nekik azota is. Szoval vesziteni valonk nincs alapon nyar vegen elkezdtunk a Bubunak melatonine-t adni, amitol az alvasa egykettore jelentosen javult. Hormonproblemak vannak tehat, ahogy azt sejtettuk is, mar egy ideje... csakhat azt a lepest megtenni volt megiscsak nehez. Mindennel jobban megerte! A gyerek, miota tud pihenni sokkal jobban is kezelheto, ami persze logikus is teljesen. A masik, erdekesseg talan: hogy o nem az a fajta, aki csendben sotetben lazul le es alszik el... Sokaig tartott, de rajottunk, hogy o ugy tud a legjobban elaludni ,hogy kozben doboktato videokat nez lehetoleg heavy metal vagy hardrock zeneszamokkal - RHCP, SOAD, Metallica es tarsai. Kis tulzassal, minel zuzosabb ,annal konnyebben lazul le a gyerek. Igy tehat a szoptatast is sikerult abbahagynunk mostmar jo 3 honapja. Az altatasi rutin az lett, hogy furdes utan kiorjongi magat klasszikus gyerekzenere- Apacuka es tarsai- majd, lejovunk a nappaliba, besotetitek, elinditok neki valami zuzos dobolos videot lefekszik a kanapera (neha keri, hogy ne is fekudjek oda) es elalszik - olyan 22-23 kozott.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr2914579016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása