avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Bekoszono...hosszu ido utan ujra

2020. augusztus 30. - hollandrémület

Millio eve nem irtam, mert mindig van / volt valami.

Eloszoris ugy a 4.het kornyekere bedaralt minket is a lockdown, igy a melo / iskola,ovi / fejlesztes haromszogben legfokepp csak tulelni probaltunk. Sikeresen vegulis, hiszen itt vagyok es gepelek. (ki vette eszre, hogy a haztartast nem irtam a haromszogbe? nem veletlen :P).

Osszesegeben meg csak azt sem allithatom ,hogy eredmenytelenul teltek volna a hetek, mert igy visszatekintve nyilvanvalo elorelepeseket sikerult elerni mindket fiunal. Csakhat a verhugyozas... vegul junius elejen kinyitott a sulink, igy a fiuk meg 3 hetet iskolaba jartak- illetve a gyakorlatban kettot, mert az utolso hetbol 4 napot covid tesztelessel es eredmenyre varassal toltottuk.

Itt az volt a szabaly- es a kovetkezo tanevben is ez lesz-, hogy tuneteket mutato gyerek ,csak negativ covid teszt utan mehet kozossegbe (es legyszi addig a teso se jojjon - hogy ez pontosan adminisztrativ hogy lesz a kovetkezo tanevben, arra mondjuk meg kivancsi leszek, mert szulokent nem igazolhatok ennyit...remelem az orvos fog). Aznap tesztelnek, egy telefon az orvoshoz es adja az idopontot, fizetni nem kell (nem tudom, hogy a biztosito rendezi e vagy valami masik kassza- tippem szerint nem a biztosito). A tunetek mibenlete tulajdonkeppen meghatarozott, de pont az ovis kisiskolas korosztalyra elegge necces- akarhanyszor voltunk, mindig veluk volt tele a triage.. Ugy ertem, hogy a takony nem tunet, de a kohoges igen. Az en gyerkeim egyedul nem tudnak orrot fujni, igy egy ido utan a takonytol kohognek. Mindig. Ugyhogy tulajdonkeppen a leghatekonyabb a takonykor elso napjan elvinni oket covid tesztre. Egy masik koros alkalommal tanultam meg, hogy a legesleghatekonyebb rogton mind a kettot leszuretni, mert hetszentseg, hogy mire az egyik negativ eredmenye meg lesz, addigra a masik is kezdi takonykort. Ez alkalmankent meg mindig csak 3-4 nap kieses, szoval osszevetve az altalam olvasott magyar tervekkel, hatarozottan jo vegen allunk annak a bizonyosnak...

Volt a fiuknak tehat 2 het iskola, ami megmondom oszinten varakozason felul jol ment. Nagyon aggodtam a Bubu visszaintegracioja miatt, mivel itthon a szobatisztasag is inkabb nem megy, mint igen es a gyerek totalisan elutasitott mindent ,ami nem angol nyelven hangzott el *beleertve a tanitoneni es a logopedus altal kulon neki keszitett videokat is- (ez most is igy van , igy a nyariszunet vegen igazabol) ... szoval gyomorgorccsel mentunk az elso nap - elotte megautoztattuk oket egyszer, mert volt egy olyan erzesem ,hogy honapok utan a kocsiba beszallas is problema lehet. Volt egy kis balhe, de vegulis pillanatok alatt elfogadta, hogy be kell ulni- . A sulinal lekonyult a szaja, de tulajdonkeppen az elso pillanattol kezdve jol ment a visszaintergarcio az iskolaba.

A suliban is volt jopar valtoztatas, amiket az idei tanevre szinten meg is tartottak. Az osztalyok nem keveredhetnek egymassal az epuletben, az aulat nem hasznaljak kozos terkent, minden osztaly az osztalyteremben ebedel. Az udvart szalagokkal osztottak reszekre es szinkodoltak, minden kod alatt 2 osztaly jatszhat es mindig ugyanaz a ketto (kulteren a ket osztaly keveredese elfogadott- ez nalunk max 15 gyereket jelent). A szintre szabott oktatas nem szintes csoportokban tortenik, hanem egyeni feladatokkal- eddig gyakorlat volt,hogy a masodikos gyerek a matekot  pl a negyedikesekkel tanulta, ha azon a szinten volt. Ezt megszuntettek, a keveredes miatt, es helyette az osztalytanitonak kell differnecialnia a gyerekek kozott szintenkent minden tantargybol. Nincs napkozi -ez a tavoli jovoben meg okozhat nalunk is problemat, de egyenlore szerencsere meg megoldhato. A suli probal egyuttgondolkodni es van buszjarat meg varosi gyujtocsoportok, szoval nem hagyjak teljesen szarban azokat sem, akiknek a munkahelye kevesbe rugalmas-. Az epuletbe szulo nem lephet be, a gyereket vagy az udvarrol kell osszeszedni (kijelolt utvonalon haladva) vagy az udvaron levo tanartol kikerni. Reggel az udvaron levo tanar kiseri a gyereket az osztalyterembe (a legkisebbek udvarat gyerekkiadasra a Somaek korosztaly hasznalta, igy a Somat mindig az udvarrol hoztam el, es az egyik udvaros tanitoneni besetalt a Bubuert, mert igy az ovisok a termukben vartak az erkezo szuloket)..oszinten megmondom, nem szivesen lennek iskolavezeto ezekben a honapokban.

A junius, amig a fiuk iskolaban voltak, azzal telt, hogy behozzuk magunkat a munkaval, amivel lemaradtunk. Kozben az en reszlegemen elkezdodott az emberek visszaterelese az irodaba- elsosorban, mert azok, akik abban a 12 hetben a napi ugyeletet vittek, 4 en , baromira elfaradtak. Mostanra bealltunk egy ilyen nehany nap iroda, mas napokon home office rendszerre, amiben heti atlag 2 napot vagyok benn, a tobbit pedig itthonrol dolzogom. A ferjem meg mindig teljesidoben itthonrol dolgozik (oket akkor terelik vissza, ha a social distancing szabalyokat eltoroltek.. tippem szerint nem fogja iden belulrol latni az irodajat, de nem is hianyzik neki kulonosebben). Megvolt a bizonytalansag sokaig,hogy mi lesz a nyaritaborokkal, de aztan vegul ott is megadtak a zold jelet a hatosagok, ugyhogy egy pillanatra fellelegeztunk. Aztan megkaptam az emailt, hogy a gyerekeim- igazabol foleg a kicsi- nem mehetnek abba a taborba, ahova beirattuk oket, mert nincs eleg onkentes. (ami vegulis logikus, hiszen az egyetem digitalisra atallasaval es a vendeglato ipar bezarasaval a diakmunkasok elvesztettek a munkajukat es nyilvan tomegesen koltoztek inkabb haza a szuleikhez, minthogy egy rakas penzt elkoltsenek alberleti szobara es ingyen dolgozzanak...) Hogy ugy mondjak baromi nagy pofon volt -nem allitom ,hogy ez volt az elozo felev legnagyobb pofoncsapasa es megzuhanasa, de ott volt az elso haromban-. Szoval junius kozepen ott alltunk 9 het nyariszunettel, amibol 0 napra volt megoldasunk azon kivul ,hogy majd kibirjuk valahogy. Belelogattam az egyetlen meg altalam ismert vasat a tuzbe, hogy lesz, ami lesz.

Azokban a napokban egy delutan Soma egyik tanitonenije megkerdezte mi ujsag, elmondtam neki, hogy epp szivas van. Mire megkerdezte ,hogy xy helyen ott nem messze tolunk probaltuk-e , mert oda jarnak a sulinkbol gyerekek ugy altalaban. Oszinten ,azt sem tudtam , hogy a hely szoba johet (az epuletet lattam, de azt hittem hagyomanyos ovoda)..Szoval felhivtam a kontaktot telefonon ,hogy errol lenne szo es nem kapott infarktust, hanem meghivott minket egy bemutatkozo beszelgetesre gyerekestul.  Elmentunk, bemutatkoztunk, megegyeztunk, hogy kapnak a fiuk eselyt naluk...es a meg nem betelt helyekre Juliusban ket het es augusztusban 3 beirja oket. Ezzel a 9 hetbol 5 meg is van oldva, mar csak 4 marad. Persze, ha minden jol megy... vegul nem ment, de majdnem.

A masik vasrol, amit feljebb emlitettem.

Amikor a biztositast kotottem, szembejott velem egy brossura ,aminek az volt a cime,hogy gyerekfelugyelet beteg es/vagy serult gyerekek reszere. Volt egy kolleganom, akinek a kislanyahoz jart ki bebiszitter a biztositon keresztul, amikor a kislany nem mehetett kozossegbe (leukemiabol gyogyult fel eppen),de anyuka dolgozott, szoval hallottam errol a szolgalatrol es alapvetoen jokat, csak ugye az en elkepzelesemben a fiuk hazon kivul lettek volna, foleg most,hogy itthon dolgozni kell (es nincs irodahelysegunk)...de az ember nem valogat, megragad minden lehetoseget, ugyhogy irtam egy emailt a neten talalt kontaktnak, hogy az auti gyerekek eleg seruletek-e ahhoz ,hogy jarhasson nekik/ nekunk ez a segitseg es a homeoffice kizaro ok -e (mondva, hogy ugyis otthon vagy ,oldd meg). Kijott a koordinator holgy, elmondta, hogy ha kapok orvosi beutalot, akkor minden tovabbi nelkul igenybe tudjuk venni a szolgaltatasukat- ez egy kicsit kicsavart rendszer az en izlesemnek, mert az auti diagnozist meg nem kertek, de mindegy.. vegulis az orvosi beutalot erre hivatkozva kaptuk (ehhez a fiukat egyebkent nem vizsgalta meg a doki ,de a kicsivel elotte nem sokkal talalkozott egy covid teszt alkalmaval, azutan nem kerdojelezte meg a keresem jogossagat :) ). A homeoffice nem kizaro ok, mert ugye az ember vagy minosegi munkat vegez vagy a gyerekeket felugyeli, a ketto egyutt nem megy. (munkaltatoit egyebkent nem is kertek, ha akartam volna bekesen boldogan baratnozhettem volna, amig ok a gyerekeket szitterelik, merthogy "a szuloknek is kell egy kis fellelegzes")  Azt mondjuk hozzatette, hogy a csapataban mindenki pedagogus vegzettseggel es tapasztalattal rendelkezik, de egyikuk sem gyogypedagogus. Ennek ellenere abban maradtunk ,hogy probaljuk meg mindenkepp. (van a dolognak anyagi vonzata, de egy maganszitterhez kepest- akik felenk csaladanyak vagy tizeneves tinilanyok- toredeke)

Szoval eljutottunk julius elejere ujra egy pontra ,ahol azt erezhettuk ,hogy sinen vagyunk. Elkezdodott a tabor. Az elso ket het jol is ment, a legtobb dolog a megegyezesnek megfeleloen tortent, a fiuk jol ereztek magukat, a Bubura sem volt panasz. Ez egy sima napkozistabor, huszonpar gyerekkel csoportonkent, 2-3 nevelovel. Keveset csatoltak vissza, ugyhogy nem allithatnam , hogy sokat tudok arrol, hogy hogy mentek a napok, de nem panaszkodtak. Amiket Soma a sajat napjarol meselt azok is pozitivak voltak. A ket gyerek ket kulon csoportban volt, nem lattak egymast nap kozben.

Julius vegen jott eloszor a biztositos bebiszitter csaj. Azt elmondta a koordinator, hogy ahhoz ,hogy a szitter jol tudjon dolgozni, azt kerik ,hogy a szulo ne ugyanabban a helysegben tartozkodjon, akkor sem, ha homeoffice-ban van- nyilvan, ha en ott vagyok, akkor a gyerek hozzam fog odajonni ,ha akar valamit- , ugyhogy az volt a terv, hogy egy par orat otthon vagyunk, aztan pedig elmegyunk valahova dolgozni (telefonhotspot rulez). Ketseg kivul a nyariszunet fenypontja ez a szitterlany lett.  Valo igaz ,hogy nem gyogypedagogus, de a tanulmanyai soran a gyakorlatat az egyik kozeli auti iskolaban csinalta, szoval volt azert elkepzelese a dolgokrol. Az elso alkalommal kiderult, hogy o is egy Pokevadasz, mint Soma, ugyhogy mutogattak egymasnak a Pokémon Go cuccaikat. Nyilvan a gyerek szemeben rogton rocksztar lett. A Bubu addig nem kozeledett hozza, amig mi otthon voltunk ,de utana o is mutogatta neki, ami ot erdekelte a tableten, meg az o kezet hasznalta a jatszashoz-- a Bubu senkivel nem baratsagos ennyire igazabol. Azokon a napokon, amikor o jott hozzank bealltunk egy rendszerre ,amiben biztositottunk 1:1 idot Somanak a lannyal, amikor elmentek egyutt Pokevadaszni (vagy reggel rogton vagy delutan, mielott a csaj elment) es egy par orat, amikor harmasban voltak. Arra az idore hagytam itthon feladatokat mindket gyereknek, de feltalalta magat igazabol a lany. Sutott a Bubuval palacsintat tobbszor, muffint, bundaskenyeret (a gyerek most abszolut a konyhas idoszakat eli eppen). Mi pedig elmentunk valamelyik nemtulmesszi kulteri egysegbe dolgozni. A homeoffice-t kavezo-officera cserelni tulajdonkeppen nem volt annyira rossz, amennyire tartottam tole (elegge nyugos voltam, mert ugy ereztem ,ki leszunk turva a sajat hazunkbol). Nem allitom, hogy hosszutavon rendszert akarnek belole csinalni, de miutan volt idoszak, amikor szerdankent a kocsimbol homeofficoztam, hat annal ez peldaul sokkal jobb volt. Szep idoben ebed utan setaltunk egyet a ferjemmel az eppen aktualis termeszetben (a kavezo ahova jartunk egy to partjan van, abban az idosavban, amikor mi jartunk, alig lattunk mas vendegeket)

Augusztusban aztan volt meg egy nagyobb blokk tabor, ami a Bubu eseteben vegul sajnos regressziot hozott, igy nala egy par nappal a vege elott be is szuntettuk - tul sok gyerek volt, a durvan aktiv fajtabol es ehhez nagyon tapasztalatlan vezetok, igy a Bubu elkezdett vetkozni, pelenkaban volt napkozben es a vegen meg-meg harapott gyerekeket... igazabol az egyetlen amit fel tudok hozni "ellenuk" ,hogy nem kommunikaltak , de a gyereket annak ellenere sem tettek ki ,hogy a vegere mar eleg nehez volt vele idonkent...es vissza is varjak meg most is. Azutan ,hogy lement mindket fiunak az utolso napja meghivott a vezeto egy ertekelo beszelgetesre, ahol meg tudtuk beszelni ,hogy ok mit lattak es mi mit tapasztaltunk. En tulajdonkepp a kommunikaciot emlitettem, de azt is megertem hogy a lehetosegek messze nem voltak idealisak (mondjuk pont emiatt egyeztunk meg abban ,hogy konyvbe irnak nekunk , amibol semmi sem lett es az elso 4-5 alkalom utan,amikor nem irtak semmit/ elvesztettek a konyvet... mar en sem kerdeztem ra,hogy irtak -e). O elmondta, hogy lattak ,hogy nem jo az ovodasoknal a cosportbeosztas, de a covid szabalyok miatt nem oszthattak be hozzajuk sem masik tanart, sem a gyerekeket nem varialhattak at. A csoportvezetok visszacsatolasa alapjan a gyereket abszolut realisan lattak es probaltak megerteni. Szoval meg a vegere sem csinaltak belole fekete baranyt... levontunk nehany kovetkeztetest (pl ,hogy sszerencsesebb lett volna szigorubban fogni, mert ha egyszer rahagynak valamit, akkor utana nem fogja megerteni ,hgoy mi a szabaly) megegyeztunk ,hogy ha ugy alakul ,hogy jonnek meg ,akkor elotte ujra osszeulunk es megbeszeljuk ,hogy mi az ami esetleg valtozott.

Ahogy kozeledett az augusztus vege ugy lestuk a hireket egyre kozelebbrol ,hogy mi lesz a sulikkal..es hogy konkretan a mienk hogyan inditja a tanevet. Mivel nalunk a gyerekeket minden nyaron ujra osztjak, ezert semmit nem tudtunk arrol, hogy Soma kikkel es melyik tanarnal fog tanulni. Az igazabol sosem merult fel, hogy a suli ne nyitna ki... Ezt ugy kell elkepzelni ,hogy nyaron vegigveszik, hogy melyik gyerek meddig jutott az elozo tanevben- plusz amit tudni lehet az uj beiratkozokrol- es az egymashoz kozeli eletkoruakat/kepessegueket/ jo esellyel kompatibiliseket osztjak egy osztalyba- igy szuletnek minden evben uj 7-8 fos osztalyok. Mivel az iskola osszetetele nagyon vegyes, ezert az osztalytanitok sem egyertelmuek..Nincs elsos, masodikos...tanitoneni, mivel nincs elso, masodik..osztaly sem. Igy nem az lett az osztalytanito, aki tavaly a korban egyel felettuk jarokat vitte, hanem valaki teljesen mas. (ugy tippelem a csoport profilljat probaljak parositani a pedagogusokeval, de ebben nem vagyok teljesen biztos)  Soma pedig ujra osszekerult 4 gyerekkel a tavalyi osztalyabol (egy kisfiu kerult ki az osztalybol) es ket kisfiuval, akikkel oviba egyutt jartak, de tavaly nem. A tavalyi "problemas" gyerekek ott vannak az osztalyban meg mindig, de a korosztalyukbol legagresszivebbeket peldaul nem hozzajuk soroltak, aminek Soma kifejezetten orult (es en is, miutan erre felhivta a figyelmemet- en nem ismertem igazan a parhuzamos oszalyt tavaly, de beugrott, hogy az egyik kisfiu rendszeresen beleallt a Bububa reggelente) Ezekkel a hirekkel egeszen augusztus 26-ig kivartak (illetve addig tartott, mire sikerult a beosztast megcsinalni). 26-an kaptam egy emailt , hogy 28-an reggel van lehetoseg megnezni a termet meg megismerni a tanitonenit- az ilyeneken valtozatlanul felszalad azert a szemoldokom, mert az utolso pillanatban betervezni valamit egy munkanapra, munkaidobe azert eleg meredek, de iden megnehezitette az is a dolgot ,hogy az osztalyokat ne hivhattak egyszerre (tavaly egy delutan volt mindenkinek es idore mentunk, iden osztalyonkent fel ora volt beosztva).

Elmentunk megneztuk, elmondtak, amit mar feljebb leirtam, hogy ugy terveztek be az iskolat, hogy szigorodo szabalyok eseten se kelljen semmit atvarialni (sarga kod alatt indul a tanev , a sult pedig pirosra terveztek, hogy ne kelljen kesobb az esemenyek, hatosagok szeszelyei szerint valtoztatni a szabalyokat, kozeget) Venni iden sem kell semmit tornacipo/nadrag/polon kivul, legyen iskolataskaja, kajat-innivalot vigyen. Iroszertol kezdve fuzetet, konyvet ..kapnak, ahogy tavaly is.

A Bubu visszakerul a tavalyi tanito-ovonenijehez- ezt tudtuk elore, igy naluk lenyegi valtozas keves lesz. 2 uj gyereket kapnak a marado 4 melle. Vele kapcsolatban az erdekesebb, hogy o szeptembertol elvileg kezdhet fejlesztest a revalidacios kozpontban (2019 januar ota volt varolistan, Soma 2019 majus ota, es o iden meg nem kerul sorra), de ezzel kapcsolatban egyenlore keves a konkretum (nem tudjuk ,hogy milyen tipusu fejlesztest javasolnak neki ,mikor lesz foglalkozas mennyi...ezek gondolom a kovetkezo hetekben dolnek majd el).

Boldog iskolakezdest kivanok mindenkinek!

Igyekszem tobbet es erdekesebbeket irni.

Vigyazzatok magatokra!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr4416182740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása