avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Nyari tabor intezes- zokkenokkel

2019. július 25. - hollandrémület

Arrol irtam tavaly, hogy a gyerekek szuneti elhelyezese felenk eleg jo rendszerben biztositott. Napkozis taborbol van eleg. Ezek tematizaltak- ugy ertve ,hogy volt mar Cowboyos, meg Detektives … teman belul vannak a napkozbeni foglalkozasok. Szoval helyet talalni egy olyan gyereknek, aki birja a 30 fos csoportot, lazasagot es ugy nagyjabol kepes kiallni magaert nem kulonosebben nagy kihivas.

A tavalyi posztomat azzal zartam ,hogy a Soma palyafutasa egy ilyen csoportban a nyari szunet vegen vegetert. Nem volt hangos zuhanas meg semmi, de a gyerek nem ment szivesen, nem tudott masokkal jatszani es piszkaltak a kajasproblemai miatt. Mindezt ugy,hogy nem kapott segitseget. Szoval akkor eldontottuk, hogy nem megy tobbet, keresunk neki valami mast. A mas pedig kiscsoportos fejlesztofarm lesz.

Ugy alakultak a dolgok, hogy vegul az oszi, teli es februari szunetre sem volt szuksegunk felugyeletre, inkabb megoldottuk mi. Armin januarban kezdett Belgiumban, akkor szembesultunk vele ,hogy a majusi szunet nem fog a ket gyereknek egybe esni, igy ketszer ket hetet kell majd megoldanunk. Akkor elinditottam a farm projectet.

Idopontot kertem a gyogypedagogustol, kerdeztem ,hogy lenne-e ra esely, hogy mindket gyerekem hozzajuk jarhasson (mivel a kicsi Belgiumban jart iskolaba, ezert a holland bolcsodei csoportban valo elhelyezese nem volt lehetseges, Belgiumban meg, mivel nem ott volt a lakcime nem volt jogosult szuneti ellatasra). A beszelgetes eredemenye az lett, hogy elmondta, hogy Somat szivesen latjak, Armint viszont nem tudjak fogadni, elsosorban azert ,mert nem szobatiszta es a problemai es kora miatt is tul sok figyelmet igenyel, amit nem tudnak neki biztostiani. Elmondta azt is ,hogy ahhoz ,hogy Soma oda jarhasson a megyei szocialis osztaly jovahagyasa kell, ugyhogy vegyem fel veluk a kapcsolatot.

Februar elso napjaiban irtam egy email a szocialis munkasnak, akinek az elerhetoseget megadtak, hogy szeretnek tole idopontot kerni a Soma farm elhelyezese es az Armin barmilyen elhelyezesi lehetosegei miatt. 20 perccel kesobb felhivott telefonon, hogy mit szeretnek. Elmondtam, amit le is irtam az emailben, megallapitotta, hgoy ehhez tenyleg talalkoznunk kell. Mondtam, jo, adjon idpontot. Mondta a heten majd ad. …igy telt el 4 het. Marcius kozepen mar elegge ideges voltam , igy szoltam ,hogy mivel nyakunkon a tavaszi szunet, ezert mostmar tenyleg itt lenne az ideje, hogy elkezdjuk a folyamatot. (egy honapos atfutassal dolgoznak- van munkajuk, de nem annyira leterheltek ,hogy honapokig tartson a varolista- nem derult ki , hogy o leszarta az en keresemet vegul vagy elfelejtette) Kozben irtam neki tobb emailt, hogy a kicsinek segitsen helyet talalni, mert ez lenne az o egyik feladatuk, mint szervezet… Marcius vegen kerult sor a csaladlatogatasra, ahol vegigvettuk mindket fiu osszes diagnozisat, problematikajat, megkapott minden papirt, amire szuksege volt. Amikor indult el tolunk meg kerdeztem, hogy akkor meglesz-e minden aprilis elejere (kovetkezo het), mert ugye a farm helye megvan a gyereknek, csak a papirok hianyoznak… Oh, hat o nem tudta ,hogy a tavaszi szunetre is… mondom szuper, mert 5 emailt irtam es mindben benne volt. Kerdezi van-e B tervem – mindig van- mondtam nincsen, intezkedjen , mert ezt ok b.sztak el, de akkor mar tudtam ,hogy nem lesz ebbol semmi.

Nehany nappal kesobb irt egy emailt, hogy kuldjem el neki megegyszer azokat a papirokat, amiket mar odaadtam es le kellett adnom Somanak az osszes reszfejlesztesi naplojat (mindent, amit egyszer mar a rendelkezesere bocsatottam tehat). Valamint azt irta nekem Arminnal kapcsolatban ,hogy “atmenetileg” (ertsd, amig 6 eves es szobatiszta nem lesz = a kovetkezo min ket evre) adjam normalis napkozistaborba.

Neztem az email… s az egyetlen, ami az eszembe jart ,hogy … EZ normalis??? …azok utan, hogy a fejleszto farm nem fogadja, mert nem tudnak neki megfelelo figyelmet biztositani, adjam 30 gyerek es 2 ilyen nyarimunkas kislany koze ?? ..azok utan ,hogy itt volt es a sajat szemevel latta, hogy a gyerek nem tudja elmondani, ha valami baj van, azt is eppenhogycsak, ha akar valamit – az iskolaban rendszeres ,hogy odamegy a konyhapulthoz es mondja ,hogy inni ker, akkoris ,ha epp nincs ott senki, aki hallana- hogy hozhatnek barkit (beleertve a szuneti lanyokat is) ilyen helyzetbe? Azok utan ,hogy megkapta az osszes papirjat, tervet… szoval eleg melyre asta magat a holgy ezzel a lendulettel es nyilvanvalova valt,hogy ha rajta mulik, akkor nem lesz megoldas.

Eddigre azt mar elfogadtuk, leszerveztuk ,hogy a 4 het tavaszi szunetet at tudjuk hidalni es meg jo is legyen. Itt voltak a nagyiek, mindkettonke jutott kulon figyelem.. Leszamitva, hogy Somanak mondtam, miutan a farmon mondtak ,hogy lesz neki hely,hogy a farmra megy majd, ami miatt volt egy kis kiborulas, de mivel ez volt az a szunet, ami utan az uj iskolaban kezdett, ezert vegulis o is egeszen jol vette a dolgot. (ezzel az egesz cirkusszal parhuzamosan inteztem a Soma belga iskolaba valo atvetelet a belga hatosagokkal)

Itt most szetvalasztom a ket szalat es eloszor a Soma vonalat fejezem be. Vele kapcsolatban tehat sinen voltunk, megha hatalmas kesessel is. Itt mar nem tehettem semmit, varni kellett,hogy a megye meghozza a dontest,hogy mehet-e a farmra es ha igen, mennyi idoben. Nyilvanvalo volt,hogy ez a tavaszi szunetre mar nem fog megerkezni es nagyon remenykedtunk ,hogy a nyarira igen. Vegul junius elejen befutott a papir, hogy 20 nap jogosultsagot iteltek meg Somanak a fejlesztofarmon az iskolaszunetekre EGY evre. Osszehasonlitaskepp, a gyereknek 72 munkanapra eso szabadnapja van az iskolaban (plusz sztrajk, neveles nelkuli munkanap), nekem es a ferjemnek is 26 nap szabadsaga van. 26+26+20 = pont 72. Es akkor meg nem volt egyik sem beteg (itt szabibol vagy otthon a gyerekkel, nincs a beteg gyerek utan tappenz), nem csinaltunk csaladilag semmit egyutt es nem volt egy ertekelo/ terapias… megbeszeles sem, ami miatt szabadsagra kellett menni es persze nem voltak extra neveles nelkuli munkanapok, sztrajk... Szoval ha minden popecul alakul,akkor PONT ki lehet jonni ennyi nappal. Ha nem, az nyilvan a mi bajunk. (szocalis halo Hollandiaban nincsen. Vagy dolgozol vagy ehenhalsz.. a roki gyerek utan nem jar semmi- azt mondjak azert ,mert megvan a rendszer az ellatasara, hogy a szulo dolgozni tudjon- el tudom kepzelni, hogy ha az ember nem a vilag f.szan lakik,akkor ez igy is van, de itt egy ilyen huzassal (“segitseggel”), nagyon szar helyzetbe hozza a megye az embert.

Megjott tehat ez a level, amirol (lathatoan) megvan a velemenyem, de mivel a terveink szerint jovo ev elejere mar egyebkent sem lakunk Hollandiaban, igy azt a 20 napot be tudjuk tervezni a nyari szunetre – illetve valamivel kevesebbet- es nem allok neki fellebbezni. Soma helye igy elintezodott tehat.

A Bubuval viszont, ahogy telt az ido, ugy nem jutottunk egy lepessel sem kozelebb a megoldashoz. Kaptam meg 15 masik elutasitast, mert “tul serult” “nem eleg serult” (nincs ertelmifogyatekos kodja) “nem szobatiszta” “nem kommunikal” es ezek tetszoleges kombinacioja. Majus vegere eljott egy pont, ahol az latszott,hogy el kell fogadni ,hgoy a gyerek 9 hetig itthon lesz ese kore kell szervezni mindent. Ujra csaladi segitseg persze- edesanyam az osszes idei szabadsagat a nekunk valo segitseggel tolti, ez mar engem zavar igazabol (o meg nem papaszkodott)- Osszeraktam, hogy lehetne (anyumek mellett ezuttal a sorogom huz ki minket a godorbol meg)… es kozben rajottem ,hogy ezt NEKEM nehez elfogadni. Nem a csaladi segitseget, hanem a szituaciot, amiben a gyerek 9 hetig “be van zarva a hazba”. Akkorra tudtam megfogalmazni ,hogy nekem nem az az elsodleges celom ,hogy a felugyeletet megoldjam, hanem ,hogy elerjem, hogy mashol is lehessen, erhessek mas ingerek is…stb, mert neki az ugy jobb.

Aprilis vegen megkaptuk a hatarozatot, hogy Soma mehet a belga suliba –ezert is sokat dolgoztam- es akkor es ott nem voltam kepes fellelegezni, csak lett egy pipa a listamon es maradt a stress,hogy “nyaritabor- koltozes”… ebbol az alapallasbol junius elejere igen melyre kerultem, ahogy nem latszott elorelepesi lehetoseg. A sulitol is kertem segitseget, a keruleti tanfelugyeleti munkatars osszegyujtott nekem jopar tabort, de azoktol is elutasitottak a fenti okok valamelyike miatt… Ekkortajt volt egy megbeszelesem az iskolaban. A beszelgetes vegen kerdeztek, hogy en hogy  vagyok egyebkent. Kedves dolognak tartom egyebkent, hogy neha rakerdeznek a szulo lelkiallapotara is. Mondtam ,hogy epp nem tul jol, mert el kene fogadnom ,hogy a gyerek sehova sem mehet es ez tul nehez. Akkor emlitett egy helyet az igazgatono ,hogy utanakerdez nekem. Messze van ugyan, de talan oda mehet. Hazerve googleben rogton megkerestem az emlitett helyet0 a fooldalon feldobta, hogy “iden nem tartunk nyaritabort”, de kicsit kattintva megtalaltam azt is ,hogy a gyerekeket hova iranyitjak nyarra. Hetfon mar a telefonon logtam ,hogy megtudjam, mehet-e a Bubu elmeletben es van-e meg hely. Vegul “csupan” ennyi erofeszitessel sikerult neki a nyariszunetre 2,5 het tabort intezni. Orom boldogsag  - itt volt mar egy kis, fellelegzes erzesem is. Mondtam egy baratomnak ,hogy mekkora szerencsenk van, ezen teljesen kiakadt es elmondta, hogy a szerencse az az, amikor mindez az ember olebe hullik, nem az, amikor 6 honap kuzdelem utan sikeresnek mondhatja magat…

Ezen a heten irt nekem megegyszer a fenti szocialis munkas, hogy kuldjem at a Bubu papirjait (tudjatok, amit mar ketszer megkapott), hogy tudjon neki celiranyosabban keresni. Itt mar kicsit eldurrant az agyam, ugyhogy irtam, hogy koszonjuk szepen a Somaval kapcsolatos segitseget. Az Armin kapcsan a papirokat es a kerest is februar ota tobbszor megkapta, volt lehetosege keresni, az egyetlne, amivel eloallt, az a normal csoport… ha akart volna (es letezne megoldas), mar tudott volna segiteni. Emellett a tavaszi szuneti “segitsege” a csaladunknak eddig 4 het szabadsagaban es tobb, mint 1000 eurojaba kerult, ugyhogy inkabb tobbet mar ne segitsen, megoldjuk nelkule. - egy par honap tavlatabol sem tudom eldonteni, hogy o nem merte (szabadott neki) nekem azt mondani, hogy asszonyom fogadja el,nincs lehetoseg a regioban a fianak, vagy tenyleg ennyire semmi fogalma nincsen az sni gyerekekrol.

A vegeredmeny tehat: a farm, 15 perc kocsival otthonrol ,tovabbi 25 a melo, 9:30-16:30 ig van nyitva -16:15re erj oda a gyerekert- finomanszolva nem annyira munkaido barat, de ezt mar majdhogynem megszoktuk.

A Bubu tabora nyitva van 8:30- 17:30 ig, egy szuk ora autozasra tolunk es egy masik szuk orara a munkahelyunktol. A ketto ertelem szeruen nem kombinalhato.

Az ember reggel 8-kor elindul a kicsivel, odaer a taborba 9-re a munkahelyen megjelenik 10 orakor (9:40 volt a leghamarabb,hogy beertem azon a heten, de akkor korabban is indultunk par perccel) Delutan 16-18 kozott ugyanez forditva. Kozben vezetett 180km-t.

Masikember elindul 9:10-kor a Somaval kirakja 9:30kor- es beer 10-re dolgozni. Delutan fel 4-kor pedig visszafele ugyanez. Ez csak 70km, nem tobb, mint egy atlagos barmilyen napon- itt a nap rovidsege, amit az eletet megneheziti.

A gyerekek viszont szivesen mentek/ mennek, jol erzik magukat, olyan helyeken vannak, ahol ugy foglalkoznak veluk, ahogy nekik szukseges, tortenik veluk valami mas, mint itthon. Szoval ezert megeri, megha a logisztikai resz nehez is igy. ( a munkaltato pedig elfogadja, hogy a munka egy jo resze ejjel van elvegezve)

Volt egy pont valamikor majus korul, amikor azt mondtam ,hogy ha annyi energiat tehatnek a gyerekeimbe, amennyit a “mindenszarintezesbe” kell, akkor jobb lenne az elet. Sokszor nem az a legnehezebb az autival, ami az egyuttelessel jar (na jo, sokszor az is..), hanem a mufajjal egyutt jaro szellel szemben pisiles es gesztenyekaparas, amikor az erdekeiben kell eljarni- ha egyaltalan sikerul, ugyebar. .. Ezt viszont tudom, hogy a szintenzenesz olvasoim ismerik.

Fb-on:

https://www.facebook.com/Hollandremulet/

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1414979830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása