avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Kelj fel es jarj - avagy jol funkcionalo autista felnottek

2019. július 04. - hollandrémület

Az autizmus egy pervaziv fejlodesi zavar, ami mint ilyen soha nem mulik el. Ez az a mondat, ami millioszor elhangzik. Elfogadjuk ,tudomasul vesszuk, aztan beleugrunk a konyvek, fejlesztesek , tervek tengerebe es megyunk a szamunkra kijelolt uton elore…Sok szo esik arrol, nagyon helyesen, hogy mennyire nehez az egesz eleteben segitsegre szorulo gyerkenek/felnottnek megfelelo segitseget, kornyezetet talalni. Arrol viszont keveset beszelunk, hogy mi lesz a jo funkcionalo autikkal, aspikkal.

Ezek az emberek ma is koztunk elnek. Dolgoznak, tanulnak, van csaladjuk, barataik. … diagnozisuk tipikusan nincsen – az olyankor lesz csak, amikor valami igazan felresikerul. A sokadik burn-out, depresszio vagy panikbetegseg utan- az autistak koreben atlagon feluli az egyeb psziches problemak elofordulasanak az aranya- . Hiszen a jol funkcionalo felnottnek egyebkent minek. Ondiagnozisuk vagy van, vagy nincs. A kornyezetuk vagy tudja, hogy erintettek vagy csodabogarnak/ bunkonak/ antiszocialisnak… belyegzi oket. Az elvaras felejuk egyertelmu: ne logjanak ki, illeszkedjenek be. Tehat ne legyenek autistak vagy max otthon a negy fal kozott (ha egyedul elnek).

Akiknek kozuluk papirja van, vagy legalabbis tudja, hogy autista es a kornyezete is tisztaban van ezzel, szinten rendszeresen meg kell kuzdenie ezzel az elvarassal. “Egyszer igazan kibirhatod” “Mekkora bunko vagy, tudhatnad, hogy ilyet nem mondunk” esetleg “Tudom ,hogy ez neked nehez, de …(leszarom)”

Azon torom a fejem ,hogy vajon melyik eletev az, amikorra azt varja a tarsadalom ,hogy az autizmus megiscsak elmulik? Mert ha nem igy lenne, akkor kenytelenek lennenk a felnott emberek nehezsegeinek is figyelmet es megertest tulajdonitani. Azoknak a felnott embereknek, akik egyebkent latszolag “jol” mukodnek. A masik oldalrol viszont hol van az a pont, amikor mar meg lehet sertodni, mert valaki (meglatasunk szerint) bunko volt anelkul, hogy sertettsegunk miatt rosszul kene ereznunk magunkat.

A vaknak nem rojuk fel, hogy nem lat. Az autizmus egyfajta szocialis gyengenlataskent is szoktak jellemezni, az autiknak megis felrojuk, ha rossz lapot olvastak a konyvbol.Visszas jatek ez a tapasztalatom szerint.

Ott van az interakcio idegenekkel. Funkcionalis kapcsolat, viszonylag jol tanulhato a szerep, amit a vilag elvar. Kellemetlen erzesekkel, de sokan megugorjak. Szocialis szempontbol egyszeru- udvariassag, tavolsagtartas.

A kozelebbi kapcsolatok ennel sokkal nehezebbek, hiszen azokban mind ott vannak a kimondatlan szabalyok, szokasok.

Azt gondolnank a legkonnyebb, a legbelso kor, hiszen, az ember a csaladjaval , legkozelebbi barataival oszinte, nekik elmondhatja, hogy mit gondol, vedett kornyezetben, elfogadjak… . Aztan, amikor ez az oszinteseg kendozetlen, akkor kiderul, hogy a kozvetlen kornyezetunk sem kivancsi az oszintesegre. Mondjuk igy ismeri meg az ember vegul azokat, akik az oszinteseget tenyleg becsulik es nemcsak akkor, ha nekik tetszo, a velemenyukkel egyebevago dologrol van szo. (sokkal kevesebben vannak, mint elsore gondolnad) Kulon fejezetet erdemelne a felrement dicseretek es szarviccek temakor. Igy tudja az auti pillanatok alatt lenullazni az egyebkent sem tul nepes tarsasagat. Sokszor ugy, hogy o maga eszre sem veszi. (a ferjem egyszer ugy megdicserte a legjobb baratnomet, hogy a lany utana honapokig nem beszelt vele. J )Mondhatnank, hogy a stilus es talalas, de a stilus meg a talalas mar a szocialis jatek reszei, itt meg arrol van szo ,hogy lehet-e az ember valamilyen korben tenyleg onmaga.(nem)  Az autinak a szocialis jatek ugyanis sokszor mu es megerolteto.

A belso kornel talan egy fokkal nehezebb a tavolabbi ismerosok, kozeli kollegak… kore, akikhez a kapcsolatunk szorossagat kb semmi nem hatarozza meg. Sokszor ok vannak a legtobben. Azt hiszem magyarul az “akikkel tegezo viszonyban vagyunk” halmazt sorolnam ide. Mi fer meg pont bele es mi az ami mar nem? Ezekre a kerdesekre nem fekete feher a valasz. A valasz a masik feltol fugg… lehet,hogy en ugy itelem meg, hogy a kapcsolatomba a kozvetlen munkatarsammal belefer,hogy elmondjam a velemenyemet az uj ruhajarol (miutan megkerdezte) Ha o is igy latja, minden rendben. Ha o azt a vonalat mashova teszi, es igazabol csak valami sablonudvariassagra volt kivancsi, akkor az szivas. Ehhez jon meg hozza, tarsas helyzetben, a tobbi ember egymashoz valo viszonya. Lehet ,hogy X velem kozvetlen, de nem akarja azokat a temakat megbeszelni, amiket egyebkent szoktunk, ha Y is ott van. Auti meg all es les, hogy ami tegnap meg okes volt, az ma miert nem fer bele…Aztan persze rajon (esetleg) vagy elmondjak neki- egy jo kis veszekedes keratein belul- , de jo esellyel veszitett egy kozvetlennek hitt kapcsolatot.

Ezzel tulajdonkeppen ugyanoda erunk vissza: jo-jo hogy autista meg fejlesszuk meg segitsuk ,amig gyerek, de aztan felnottkent “mukodjon mar normalisan”.

Csakhat mire fel varjuk ezt el? Attol, hogy kepes magat ellatni es munkahelye is van? Mindenkinek konnyebb lenne, ha igy lenne. Ez ketsegtelen. Felnott autistanak lenni es felnott autistaval egyutt elni is nehez, sot a baratjanak lenni is. Idonkent Nagyon! Az SNI gyerekbol ugyanis SNI felnottek lesznek (vagy nem tudom, hogy nekik mi a 3 betus besorolasuk).

Vissza a fenti felvetesre: megsertodni szabad, ahogy vilaggaszaladni is. Az utobbinak van ertelme, az elobbinek a gozkieresztesen kivul nincsen. Ahogy a vakot sem lebasszuk ha nekimegy a falnak, ugy az autistanak is szerencsesebb inkabb megmutatni a helyes utat -csak, amig a falas esetben a vak sajat maganak okozott fajdalmat, addig az auti jo esellyel belenk gyalogolt ,esetleg akaratlanul, igy ezt nekunk emelkedett lelkiallapotban kellene produkalni. Legyunk oszintek, a konstruktivitas nem mindig sikerul. Plane igaz ez, ha nem is eloszor utkozunk ugyanannak a falnak, hiszen azzal nemcsak az o, de a mi frusztracionk is no. Aztan vagy betelik a pohar vagy nem...

Kivancsi vagyok, vajon valtozik-e ez a kep / elvarashalmaz akkorra, amikorra az a generacio felno, akiknek mar diagnozisa is van..es ha igen, merre. Vajon konnyebb lesz nekik, mert a fejlesztesek altal kerek lehet az enkepuk es tobb a felhasznalhato strategiajuk es elfogadottabbak lesznek a tarsadalomban  a nehezsegeik (enelkul a masik ketto nem lesz eleg sajnos) vagy ponthogy nehezebb, mert a vilag meginkabb a normalis viselkedest fogja elvarni, "hiszen ok mar fejlesztest is kaptak..."

 /// Fb-on a Csaladunk es az autizmus spektrum oldalon:

 https://www.facebook.com/Hollandremulet/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr8314926516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása