avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Auti kalandok a karantenbol – ertekeljuk az elso hetet

2020. március 23. - hollandrémület

Tul vagyunk az elso heten.. a jarvanynak egyenlore egyertelmuen az expanencialis szakaszaban.. ma bejelentette az egeszsegugyi miniszter, hogy meg legalabb 8 het, mire kimondhatjuk, hogy a legnehezebb reszen tul van az orszag. Ez egybevag a Tavol-Keleten is latott kb 3 honapos lefutasi idovel, ugyhogy nem allithanam, hogy meglepodtunk, kb erre is szamitottunk. Az meglepo, hogy mennyire nyiltan kommunikal a belga kormany, es hogy nem is huzza halassza a bejelenteseket. Ugy ertem, hogy eredetileg 5 hetre “zartak be az orszagot”, es mar rogton az elso het vegen ki merik mondani, hogy emberek, jo esellyel lesz ez meg 8 is. Elmeletben akar varhattak is volna az utolso hetig vagy ilyesmi.

A hatarok lezarva, a boltok bezarva, a gyulekezesi jog felfuggesztve, reszleges kijarasi tilalom (az legyen az utcan, akinek dolga van, de errol igazolo papirt nem kell kitolteni) az egyik oldalon… viszonylagos nyugalom, napsutes a masikon (naponta haromszor adunk halat a kertunkert).

A tanitoneniktol atlag 2 naponta kapok valamilyen oktatast segito anyagot, es kernek visszacsatolast is, hogy hogy vannak a gyerekek. Kitoltott feladatlapot nem kell visszakuldeni, bekaugetest nem kell levideozni…csak kivancsiak, hogy mi ujsag velunk.

Ma delelott leultettem Somat, hogy ertekeljuk egyutt az elmult hetet es a kovetkezo kerdeseket beszeltuk meg:

  • Mi volt a legjobb az elmult heten? Mi volt a kedvenc elfoglaltsagod?

 

“Hogy tobb idonk van egymassal jatszni, mint amikor iskola van. Nagyon szeretem a story time in space videokat meg a kezmuves feladatokat is. Meg a Pokemonos tanulast es amikor airhockeyzunk (van itthon egy kozepes asztalunk). Meg a kinti jatszast, apaval autozast es amikor veled jatszunk a sarkanyokkal”

  • Az uj legjobb baratom , a laminalo segitsegevel keszitettem Pokemon kartyakat (4 darabot per tipus) es ezekkel jatszunk sudokut illetve tic-tac-toe-t (3x3as palyan, jarolapon)
  • Dobble kartyakat keszitek a jovo heten.

 

  • Mi volt a legerdekesebb, amit tanultal a heten?

 

 “ A story time in space mesek, amikor az asztronautak meselnek a nemzetkozi urallomason. Azt nagyon szeretem. Tanultam sokat a Corona virusrol es mikroorganizmusokrol is. Meg hogy hogyan repulnek a madarak es miert maradnak fenn a viz tetejen a hajok.”

  • A “Story time in space” youtube-csatornan a nemzetkozi urallomason levo asztronautak olvasnak fel gyerekmeseket.
  • A virus terjedest ugy szimulaltuk, hogy borsot szortam a kezemre es aztan kezet fogtunk apaval, megfogtam a konyhapultot. Remekul meg lehet igy mutatni azt is, hogy mennyivel kevesbe hatekony a keztorles papirral, mint a kezmosas.
  • Szerencsenk volt, mert a napsutes miatt az ad hoc kerti tavunkban elkezdett noni az alga, igy meg tudtuk nezni azt is, meg megbeszeltuk, hogy az orrabol bacis takony jon, amikor zold. Igy a 4 fele mikrooragnizmus kozul 3hoz rogton “kepet” is tudtunk rendelni. 
  •  
  • Hianyzik valami az iskolabol es ha igen, mi?

 

“A feladatok meg az osztalyterem. Az tanulashoz jobb, mint itthon. A tanarok is hianyoznak egy kicsi Meg az iskolai jatekok… jo lehet, hogy egy kicsit a gyerekek is. Foleg M, nem tudom, miert pont o.“

 

  • Mi a legnagyobb kulonsbeg az itthoni es az iskolai tanulas kozott?

 

“Hogy itthon vagyunk es te csinalod a tanitast es nem a tanitoneni”

 

  • Mi a legnehezebb az itthon tanulasban?

 

“A feladatlapok. Foleg a szamosak, ahol szamokat kell leirnom. Nem vagyok a nagy rajongoja az 5-os es a 4-es szamoknak, mert gyakran tul nagyra sikerulnek… Vagy amikor a Bubu hangoskodik”

 

  • Milyen javaslataid vannak, amikkel az itthon tanulas nehezsegeit esetleg konnyiteni tudnank?

 

“- Delutan csinajuk ugy a dolgokat, ahogy eddig. Nezzunk space videot, jatsszunk tarsasjatekot, pokemon tanulast, kezimunka feladatokat (persze ne mindet egy nap). Reggel nem tudom.

-Gondolkozz egy kicsit kerlek. Probaltuk delutan csinalni a nehezebb feladatlapokat es az egyaltalan nem ment, ugyhogy kimondom en, hogy a feladatlapok reggel maradnak, ebben nem kell dontened. Kiprobaltuk a heten, hogy fent csinalod a feladatlapokat a szobadban es azt is, hogy lenn a nappaliban. Melyik volt neked a jobb?

-Az attol fugg… de te peldaul nem jottel fel szivesen, amikor sokszor hivtalak.

-Akkor nem mentem szivesen, amikor csak nyavalyogni hivtal fel hatszor egymas utan 3 percen belul, ha segitsegre van szukseged, akkor szivesen megyek.

-Megis jobb lenne a lent dolgozas.

-Jo, legyen a kovetkezo heten a lent dolgozas. Hangtompito fulessel vagy anelkul szeretned?

-Azt hiszem fulessel jobb otlet, akkor nem zavar annyira, ha Bubu hangos.

-Rendben, akkor az uj szabalyok a kovetkezok: reggel lesznek feladatlapok, itt csinalod oket lent a nappaliban, fulessel a fuleden Delutan lesznek a kedvesebb elfoglaltsagok: video, kezmuvesseg, tarsasjatek. Egyetertesz ezzel a rendszerrel?

-Igen, probaljuk meg igy. “

A beszelgetes soran tehat megallapitottuk, hogy mik azok, amik jol mennek, igy meg akarjuk oket tartani a napirendben abban a formaban, ahogy most is vannak. Illetve felallitottunk nahany uj szabalyt, amiket jovo heten fogunk tesztelni, hogy lassuk, hogy a segitenek- e a nehezsegek lekuzdeseben.

Bubuval ugyanezt a beszelgetest nem lehet lefolytatni, igy az o hetet az alapjan ertekelem, amit a tortenesekbol le tudok szurni. Neki a ket feladatozos idoszak es emellett az ad hoc feladatok plusz Graffalo egeszen jol kitolti a napjat. Ha erti a feladatot, akkor meg is csinalja, bar van, hogy elmaszkal kozben. Ha nem erti, akkor engedi, hog yvezessem a kezet, megmutassaam neki, ami mindenkeppen jo hir. Ha valamihez nincs kedve, akkor azt akkor es ott nem fogja megcsinalni.

A heten igyekeztem felterkepezni, hogy a mas felallitott celok elsajatitasaban hol jar. Az pl egyertelmu, hogy ket egymas melle tett targy kozul meg tudja allapitani hogy melyik a kicsi es melyik a nagy. Viszont ha egy harmadikat is beleveszunk a kepbe, tehat a kozepso az egyikhez kepest kicsive a masikhoz kepest pedig naggya valik, azt mar nehez neki beemelnie. Ezen fogunk tehat dolgozni a kovetkezo napokban/ hetekben. Emellett folyamatos kihivas a kerdesek megvalaszolasa- igen/ nem valaszadas. Ezek a feladatok remekul kombinalhatok egymassal (pl: egy a nagy eger?) A szamfogalmat az iskolaban meghataroztak, ezt ala tudtam ma tamasztani. 6 ig szamol, 6 utan, mint a torok piaci arus elkezd tippelgetni J ha vegigszamoltatom vele, akkor tudja a jo valaszt a nagyobb szamoknal is, de magatol nem szamolja vegig a sort. Ezen is dolgozhatunk a kovetkezo hetekben (hosszu alakzatsorok helyett kisebb csoportokba helyezett alakzatokkal (pl nem 6 darab toboz egymas mellett, hanem 2 sorban 3-3 –igy jobban atlatja)… Kellemes meglepetes volt, hogy a heten megcsinalta az elso osszekotos es bekarikazos feladatlapjait. Parositani jo ideje tud mar, de vonalat nem huzott sosem eddig. Ugyhogy most orulunk. A feladatait ezen a heten es a kovetkezo heten is a Gruffalo kore epitem fel. Szerencsere tele az internet segedanyaggal.

90459813_659431184816301_8700535239732101120_n.jpg

A napok nagyjabol 4 oras bontasban telnek *nekem- felkeszulessel egyutt kb 4 orat foglalkozom egy-egy gyerek “tanitasaval” es kb ugyanennyit a sajat munkammal is. A hetkonysagon van mit javitani, foleg, ami a tanitasra felkeszulest illeti. Mivel a het folyaman rengeteg segitseget, otletet kaptam, igy egy csomo mindent mar nem kell kitalalnom, eleg, ha kinyomtatom es elokeszitem.

Tobb iras is szembejott, amikben a mostani helyzetet az otthon oktatassal allitjak parhuzamba, de meglepoen keves, amiben az alabbi ket pontot is figyelembe veszik:

Aki a gyereke otthonoktatasat valasztja, ezt Onkent teszi, erre felkeszul es bizonyos korlatok mellett o maga hatarozza meg a tananyagot es a haladasi sebesseget, valamint tipikusan nincsen masik munkahelye.

Ez nem ugyanaz, mint amikor penteken szolnak, hogy hetfotol nincs suli, oldd meg, ahogy tudod. Ebben a kulonleges helyzetben a szulo a pedagogus vegrehajtohatalmakent segiti/osztonzi/ basztatja a gyereket, hogy csinalja meg a pedagogus alltal eloirt tananyagot (egy bizonyos korosztalyon tul ez mar szerintem is a gyerek felelossege, de a fiatalabb gyerekeknek akkoris segitsegre lehet szuksege, ha egyebkent a szandek megvan) Akkoris, ha semmi tehetsege vagy affinitasa nincs hozza. Tobb gyerek eseten sem rajta, a szulon mulik, hogy a gyerekek tudnak-e esetleg kooperalva dolgozni, hanem azon, hogy a kiirt feladatok kombinalhatok-e egymassal. Ha nem, akkor a szulo x ido helyett 2x idot tolthet vegrehajtohatalomkent. Plusz a sajat munkahelye ugyebar.

Nem esik nehezemre elkepzelni, hogy egy csomo csaladnak, gyereknek kell a sorvezeto, hogy mi a feladat, mert nem tudjak onalloan meghatarozni, esetleg nem is erdekli a csaladot az oktatas ugy altalaban sem kulonosebben, plane nem ha a szulonek tobb enegeriat kell beletenni ,minthogy megkerdezi a gyereket, elkeszult-e a hazifeladat. Ezekben az esetekben kellhetnek hataridok is, meg ellenorzes... ez, nyilvanvaloan a pedagogustol is rengeteg, nem megszokott, erofeszitest kivan, hogy egyik pillanatrol a masikra , nem kidolgozott tematika es rendszer mellett atalljon digitalis oktatasra.

Mas korulmenyek kozott, ez egy remek lehetoseg lett volna annak a tanitasara, hogy mi var a mai diakok egy jo reszere az iskola utan – egymastol tavol mukodo munkacsoportok, online tanfolyamok, webmeeting, telefonkonferenciak. Hogyan kommunikaljunk, ha nem latjuk egymast, mik a nehezsegek, hogyan hidalhatok at… Ezeknek a lemodellezese tortenhetne most, ha nem melyvizbe dobtak volna az embereket rogton capakkal.

Osszessegeben en szemely szerint rettento szerencsesnek erzem magam, hogy nem vagyunk ebben a mikromenedzselt helyzetben. Baromi nehezen viselnem, ha ugy ereznem, hogy a napunk beosztasa a hataskoromon kivul a “tobbi parameter” (a csalad tobbi tagja es kotelessegei, esetleg felmerulo nehezsegek, intezni valok) figyelembevetele nelkul tortenik.

Titokban mindig ki akartam probalni az itthon oktatast, most egyenlore bevallom, elvezem (altalaban). Foleg, hogy kielhetem a kreativitasomat. Mivel szerencsere a munkahetemet is szethuzhatom 7 napra ezert ha surun is, de bele is fer, hogy mindennel is foglalkozzak. Mondjuk hozzatartozik a valosaghoz, hogy sajat magamon kivul nem is akarok megfelelni senkinek- tehat ha kevesebb fer bele vagy nem ugy, ahogy elkepzeltem esetleg az elkepzelesem totalis csodot mondott, akkor abbol sincsen semmi problema. Tanulunk belole es megyunk tovabb…

Kitartas mindenkinek az uj karantenhethez! Kezmosas & Maradjotthon (ha tudsz)!

FB-on: https://www.facebook.com/Hollandremulet/

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr3115546896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása