avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Sinterklaas, sinterklaas het was leuk dat je er was...

2018. december 09. - hollandrémület

Elment a Mikulas.

Azt irtam mar tavaly, hogy az egesz Mikulas cirkusz nalunk hetekig tart es a gyerekeknek nagyobb unnep, mint a karacsony. Valahogy eddig mindig ugy alault, hogy a gondok, inteznivalok... pont igy ev vegere csusznak ossze, igy mire odajutunk, hogy november kozepe es jon a Mikulas epp nem igazan vagyok varazstevos hangulatban. Ez iden sem volt maskepp....

Mar hetek ota figyeltem a tablakat, hogy november kozepen erkezik a Mikulas hajoja. Valahogy megis felkeszuletlenul ert, amikor az egyik hetfon (nem is tudom, hogy egy vagy ket hettel a behajozas elott), szolt a tanarneni, hogy este kezdodik a Sinterklaasjournaal - ez az a hirado, ami a Mikulas utjat koveti nyomon a spanyolorszagi iindulastol egeszen addig, amig el nem hagyja Hollandiat. Mondtam, nem nezunk itthon tevet- most hogy ezt leirom, jutott eszembe, hogy meg mindig nem allitottam at a tevet digitalisra ev eleje ota - hat ennyire nem.. mondja, nem baj, mert reggelente megnezik az iskolaban.

Ezt az informaciot elraktaroztam valahova a fejembe, de nem tulajdonitottam neki tulsok figyelmet egeszen egy szep esteig, valamikor a behajozas elott ugy ket -harom nappal, amikor Soma a semmibol elkezdett ketsegbeesetten magyarazni ,hogy sullyed a hajo es mi lesz igy a Mikulassal es az ajandekokkal. Eltartott egy par percig, mire leesett a huszfiller,hogy mirol van szo es honnan szedi ezeket a gyerek. Sinterklaasjournaal...megeresztettem magamban nemi szolid basszamegezest, mert ezek szerint nem eleg, hogy mar elore porgetik a gyerekeket a Mikulasra, de raadasul meg a fraszt is hozzak rajuk biztos, ami tuti. Kozben eszembe jutott, hogy ok a suliban mindig ismetlest neznek es este van a kovetkezo resz, ugyhogy mondtam Somanak ,hogy gyere nezzuk meg a kovetkezot online, abbol biztos kiderul, hogy minden rendben van... a hajo valoban nem sullyedt el, de kovetkezo reszben kikozositettek es jogtalanul megfosztottak a cimetol egy Mikulassegitot, amikor a tobbiek rahuztak a balhet, hogy megettek az osszes csokibetut. ..itt mar nem volt teljesen oszinte a mosolyom ezzel a tevemusorral kapcsolatban.

Masnap setalni mentunk Somaval. Vele a kozos autozasok es a setak alkalmaval lehet nagyon jokat beszelgetni azokrol a dolgokrol, amik a fejeben jarnak (mar a jatekoktol kulonbozo temakrol).  Elindultunk es rogton a sarkon azzal nyitott, hogy (angolbol forditom a beszelgetest)

"Anya , szerintem ez nem is ugy van a Mikulassal. Szerintem ez csak egy megrendezett video'.

"Oh, mire gondolsz kicsi? Hogy nem is hajoval jon, hanem repulovel, esetleg teleportal?"

"Nem, nem... hajoval jon. Csak a hajojan nyugalom van, es a video kedveert talaltak ki mindenfele izgalmakat"

"Oh ,oke... azt hiszem, igazad van". (kicsit remenykedtem ,hogy rajott az egeszre, de annyi baj legyen...talan job igy).

Hamarosan eljott a kikotes napja. Ezt a reszt peldaul netto nem ertem... a kikoto varosok kozul sokban rendeznek egy "megerkezik a Mikulas hajoval"  esemenyt... egy 4 eves mar kb tudja ,hogy melyik varosban lakik. Hetekig azt a vekengest nezik, hogy hogy fog kikotni a hajo Zaandamban (ez volt a vezerfonal iden hogy nincs eleg viz a folyoban, es nem tudnak kikotni, ugyhogy inkabb elmennek Angliaba- ez vices volt egyebkent). Erre elviszi az ember a gyereket egy masik varosba Mikulast nezni... En is kerdeztem Somat ,hogy szeretne-e elmenni. Mondta Zaandam messze van, nem megyunk. Jo akkor nem megyunk. Megnezzuk a szamitogepen.

November kozepen tehat megerkezett a Mikulas es vele egyutt a "kotelesseg" is ,hogy a gyerekek tegyenek ki repat a cipojukben Amerigonak, a Mikulas lovanak, mert a sok edessegtol az o kajaj mar nem fert el a hajon. Soma kerdezte is aznap, amikor kikotott ,hogy tehet -e ki kajat a lonak. Mondom persze, majd este teszunk ki. Kozben ket gondola keringett a fejemben: Egy: nincs itthon repa. Ketto: nincs itthon cipobe valo ajandek (ilyenkor kicsit sajnalom ,hogy az edesseg nalunk nem opcio, mert az idealis lenne erre a szituaciora). Eljott az este, jon a gyerek. anya, tegyuk ki a cipot, add a repat. Hat kicsim, nincs itthon repa, de a lovak nagyon szeretik az ujhagymat is.

Igy csoffadt ujhagymat tettunk ki a lonak, a haz ele, mert azt igazabol nem akarjuk, hogy a Pietek (ok a Mikulas segitoi) bejojjenek a hazunkba az engedelyunk nelkul. A hagymat vegyul Kindertojasra csereltem, mondvan, a csokit majd en megeszem, a jatek jo lesz a gyerekeknek (Bubu mondjuk koszoni szepen, szereti a csokoladet, csak nem szokott kapni)

Reggel jon le Soma nez ki az ablakon es felkialt:

-Anya, mit csinalt itt a Husveti nyul??!

-Hogy micsoda??

- A Husveti nyul, nezd husvetinyul tojas van a hagyma helyen.

(bazdmeg nyuszika a tojasodat...)

-Oh, dragam, szerintem a Pietek a Husveti nyultol kerdeztek meg ,hogy mit hozzanak neked, mert tudjak ,hogy te nem szereted a csokolade betuket es a Husveti nyul javasolta a jatektojast (virtualis vallveregetes, szep mentes, anya)

Gondolom nem kell magyarazni ,hogy nem csak egy kicsit idegesito szulokent szolid 20 napig minden este arrol vitazni a gyerekkel, hogy kiteheti-e a cipojet, kap-e ajandekot (...de a tobbiek minden este kapnak, en miert nem...). Sok ilyen sztorit hallok ebben az idoszakban.

Volt a fejemben konret szabaly, de ugy gondoltam ,hogy eloszor megnezem ,hogy Soma hogy viselkedik a temaval kapcsolatban. - azert nem irok Arminrol, mert ot az egesz tema teljesen hidegen hagyja, nem erti es nem is latja at, igy a jatek reszbol is kimaradt -  Vegul December 5ig nem is tert vissza a cipokirakasra.

Az erkezes utani hetvegen volt a falunkban a Mikulas bevonulasa, amire vegul szinten nem mentunk el.Belfoldon a mar fent emlitett loval kozlekedik. Viszont abba maradtunk ,hogy csinalunk egy kis Mikulasost a gyerekeknek, csak a vicc kedveert. Tervezgettuk, hogy mit meg hogyan, amikor Soma megszolalt (vasarnap delutan 3 kor), hogy: anya, ugye emlekszel ,hogy jovo heten zold ruhaban kell mennem?

Hogy emlekszem-e? Most hallom eloszor... es miert kell zold ruha? Egesz hetre kell vagy csak a Mikulas unnepsegre? Egy pillanatra azt hittuk szent marton miatt van, de egy gyors google kereses kisegitett ,hogy az marciusban lesz. A gyerek persze azon kivul, hogy zold legyen nem tudta, hogy mikor meg miert... irtam egy gyorsat a tanarnonek ,hogy ne haragudjon, hogy zavarom, de mikor/ hany napig kell a zold ruha, mert nincs a gyereknek. - teljesen bevett egyebkent, hogy az 5 evessel uzenik meg, hogy mi kell mikorra.... meglepoen sok sikerrel, csak idonkent elegge last minute jut el hozzank az uzenet- tanarneni irt vissza, hogy szombatra kell majd neki Piet jelmez a fellepeshez. Egyreszt megkonnyebbultem, hogy nem kell egy fel ruhatarat beszereznem, masreszt epp nincs itthon zold Piet jelmez a Soma mereteben (meg masszinu es mas meretben sem, hogy oszinte legyek). Az idozites vegulis nem rossz. Elmegyek a varosba - a harom varos kozul, ami nyitva van Hollandiaban minden vasarnap, az egyik pont itt van a kozelben/ a tobbi varosban havi egy vasarnap vannak nyitva bizonyos boltok- megnezem ,talalok-e valamit. Meg akkor mar nezek valami Mikulas ajandekot is, mert az sincs meg itthon.  Szerencsem volt, talaltam learazva zold jelmezt a Soma mereteben meg vettem egy tarsast meg egy kirakot a nagynak es a kicsinek.

Szoval amikor hazaertem, Soma es az apja elmentek setalni a faluba. Pont vege volt a falusi unnepsegnek, talalkoztak is egy biciklizo Piettel, aki adott nekik pepernootot (suti) meg kezet fogtak. Kozben en itthon, a megbeszelesnek megfeleloen, kiszortam par pepernootot az haz ele es kiraktam az ajandekokat a Soma szobaja elotti alacsony tetore. Amikor hazaertek es kerdeztek ,hogy ez mi lehet, mondtam nekik ,hogy furcsa zajokat hallottam a tetorol, nezzek mar meg ,hogy mi lehet. Lehet,hogy jart itt egy Piet, mert ok szorjak ezeket mindenhol. Ez a sztori remekjol sikerult, leszamitva, hogy a gyerek teljesen megijedt es nem mert bemenni a szobajaba. Igy vegulis egyutt neztunk ki az ablakan es talaltuk meg a csomagokat.

Szamitottam ra, hogy esetleg gyanut fog, hogy pont most beszeltunk a zold jelmezrol es most meg rogton itt van, de ezt a kerdest nem tette fel. Itthon. A suliban ezzel kezdte masnap.   

Kovetkezo mutatvany az iskolai Mikulas unnepsegek voltak. Penteken ment hozzajuk a suliba, volt valami program meg kaptak ajandekot. Szombaton meg hagyomanyosan a falusi unnepseg van, ahol az iskolas gyerekek fellepnek es a vegen szinten kapnak ajandekot.  A penteki bulirol nem sokat tudok. Delutan, amikor mentem a fiukert (jott hozzank Soma baratja is jatszani), D. mondta ,hogy volt naluk ket Piet es egy Mikulas-utanzat. Itt le is zartam a temat, mert nem tudtam ,hogy merre tovabb - anyuka szerint D. is hisz a Mikulasban, de az valoszinuleg atment mar neki, hogy egy ember nem lehet mindenhol / az iskolai Mikulas nem hasonlit a teveben latottra.

December 2, Szombatra viszont keszultunk. Meg valamikor a het kozepen kerdeztek a sulibol ,hogy visszuk -e Armint is, mert akkor neki is vesznek ajandekot. Abban maradtunk ,hogy megprobaljuk, hogy megy. Elmegyunk ket kocsival es ha Bubu nem birja, akkor eljonnek hamarabb az apjaval, de igy legalabb Apa is latja Soma fellepeset -ok az elsok. Somaval az iskolahoz mentunk. Minden evben onnan indul a menet a falun at a kozossegi hazig (ami egyben a tornaterem is). 15 perc seta. (Iden esoben, tavaly fagyban :) ) Rezfuvos zenekarral kiserve.  Oszinten megvallva nem a kedvencunk, de a zajszuros fejhallgato segitett iden, igy Soma, ugyesen vegigsetalta az utat.. mondjuk nem is a seta a legneccesebb resz, mert a menet vegen mar viselheto a zaj, hanem , amikor a zenekar beall a bejarattal szemben jatszani, amig mindenki bemegy.. (el kell menni a baromi hangos zenekar mellett 3 meterrrel). ..es meg ez is sikerult. Bar finoman szolva nem volt kellemes. Innen mar a musor es a megegyezes az volt, mint minden evben. Megkaptuk a fellepesek sorrendjet, amiben fel van tuntetve, hogy mikor jon a rezesbanda. Arra az idore mi kimegyunk az oltozobe. Amikor kesz vannak, vissza a terembe. Soma imadta a fellepeset, azota is arrol beszel, mennyire jo volt es hogy tetszik neki az enek es ,hogy ez volt a legjobb idaig. Tenyleg aranyosak voltak..

Bubu olyan ugyes volt, amire nem is szamitottunk. Megilletodve , magahoz kepest hosszu ideig nezte a musort az apja olebol. Kesobb tancolt, de sokkal konnyebb volt elteriteni attol a szandekatol ,hogy felmasszon a szinpadra es megszerezze a mikrofont, mint juliusban (akkor emiatt tavoztak az apjaval idejekoran egy iskolai eloadasrol). Mire elkezdett volna nyugos lenni mar jott a zenekar.. O rettentoen elvezte a rezesbandat persze. A fenypont szamara az volt, amikor a dobos ember odaadta neki a dobverojet, hogy rauthessen a dobjara. Vegul mindannyian ottmaradtunk a buli vegeig.

Felmerult, hogy ha mar unnepseg, akkor megtartsuk-e a Mikulas ajandekozast (pakjesavond) is vasarnap de vegul ezt elvetettuk. Szerdan pont rovid nap van, igy idealisnak igerkezett ehhez a mokahoz. Szerda reggel Soma kerdezte a kocsiban, hogy mikor van pakjesavond -ez az este, amikor a Mikulas a nagyobb ajandekokat hozza- mondtam neki ,hogy aznap este. Miert? Mert a tobbi gyereknel mar volt... - tokjo, a  tobbi szulo tehat elt a hetvege adta lehetoseggel- A delutani rohanas kozepette (suli utan fysio, utana pedig az elso uszas oraja volt) nem is beszeltunk a Mikulasrol egeszen estig.  Szovogettuk a terveket az apjaval ,hogy iden hogyan prezentaljuk az ajandekokat.

Mondom neki este, hogy mielott felmegyunk furdeni, tegyuk ki a cipojet. Megelozendo a hajnali 4 oras kelest, abban maradtunk ,hogy inkabb tartson az este egy kicsit tovabb es megkapjak az ajandekot meg aznap. Szoval, szolok,hogy tegyuk ki a cipot, mire a gyerek kozli, hogy o azt mar kitette, csak tegyem bele a repat legyszives. Valoban, gyonyoruen odakeszitette a cipojet a kandallo ele- keresztulhuzva ezzel minden tervet, amit csinaltunk. Sebaj. Felmentunk ,beult a furdokadba (ez baromi kenyelmes, mert nem tud utanam jonni, nem latja hol vagyok). Kicsereltem a repat az ajandekokra. Gyorsan ujraterveztuk a koritest.

Furdes utan bamultunk ki az ablakon egyutt, hatha latunk Pietet vagy a Mikulast. Persze en lattam egy korvonalat az egyik hazteton mozogni. Soma boldogan meselte, hogy az Piet Snot volt a Sinterklaasjournaabol, mert o lett a hazteto Piet miutan megtanitotta a fo Pietet olvasni (ez az a szerencsetlen, akit elotte ket hettel lefokoztak). Szoval Soma total beleelte magat, hogy Piet Snot itt jar a kornyeken. Mondtam neki, vegulis logikus is,hogy hozzank kesobb ernek el az ajandekok, mert a baratai arrebb laknak. Igy esuk utba. Ezutan lejottunk a nappaliba, ahol oriasi meglepetesunkre megallapitottuk ,hogy a Piet beosont, amig fent voltunk, mert elfelejtettuk becsukni az ajtot es nem hallottuk mert hangoskodtunk es elhozta az ajandekokat. Soma orult, es azt tervezgette .hogy milyen jo lesz elmeselni a baratainak ,hogy miket kapott..

Masnap kerdeztem ,hogy elmeselte -e az ajandekait, mire kozolte velem:

- Nem ,anya, ma az volt a tema, hogy kinek milyen karacosnyfaja van. Nekunk mikor lesz mar karacsonyfank?

...

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr7014465560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása