avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Cimke...regen es most

2019. június 30. - hollandrémület

“nem akarok ra cimket akasztani” “ a mai szulok nem tudnak gyereket nevelni, inkabb minden gyereket megcimkeznek” ..ilyen es ehhez hasonlo megjegyzesek tomkelegevel talalkozik az ember nap, mint nap.

Azon gondolkodtam tegnap ejjel ,hogy regen vajon tenyleg maskepp volt-e. Valoban nem volt ennyi cimke?

Vegiggondoltam, hogy en kikkel jartam egy osztalyba (meg fogom valtoztatni a neveket). Ott volt Tibike az okos, Evike, a duci, Aliz az ugyetlen,  Marika es Ferike a jo sportolok, Gezuka az antiszoc, Jozsi a verekedos, Cili a hazudos… stb. Ahogy gondolkodom, mindenkinek volt egy cimkeje. Pozitiv vagy negativ. Ha elkonyveltek okosnak, okos voltal (idonkent meg az is belefert, ha nem is annyira,  mert tanitoneni mar berakott abba  skatulyaba), ha hulyenek konyveltek el, akkor meg az.

Amikor altalanosba jartam, ott volt 1/2/3 csoport attol fuggoen, hogy a gyerekek mennyire voltak “okosok” Mondhatnank, hogy az adott tantargybol, de emlekeim szerint nem volt kulonbseg a csoportosszetetelben magyar es matekoran. Szandekosan nem azt irtam ,hogy mennyire haladtak jol az anyaggal, mert igazabol nem ezt mertek. (ha nem ertetted, de ott ultel az 1. csoportban, ugyanugy szivtal- mondjuk jo esellyel a padtarsaderol le tudtal masolni, jol), mintha ertetted es untad, de neked a 3.-t dobta az elet… es a C-sek voltak a hatranyos helyzetu gyerekek. Valtozott a vilag, a differencialt oktatas (ami egyebkent szerintem piszok nehez, de nagyon jo dolog) is ugy ahogy megvalosulni latszik. Legalabbis a szandek, legalabbis, ha az ujabb torvenymodositasi javaslatoktol es tarsaiktol eltekintunk…

Egy szo, mint szaz, regen is cimkeztunk.

Mi akkor a kulonbseg? Miert irritalja az embereket ennyire a diagnozis, mint “cimke”?

Amikor ezen gondolkozom, altalaban arra lyukadok ki ,hogy valoszinuleg reszben kognitiv disszonancia.

“Ha en eldontottem ,hogy Pistike hulye, akkor hogy jon ahhoz egy egesz team, hogy bemerje az IQjat 130 nak. Nezzek mar meg, hogy meg a cipojet sem tudja bekotni. Ha olyan okos, akkor tanulja meg, nehogy mar en erolkodjek meg itt mindenfele specialis modszerekkel, hogy majd hatha rajon. A tobbi meg tudja csinalni. Hogy nem tudja megtanulni? Hat akkor megiscsak hulye es azok is, akik mast allitanak.”

Masreszt, a szakemberek altal aggatott cimke valamilyen modon reszvetet es segitokeszseget hivatott kelteni. Ahogy nem divat a lab nelkuli embereket a setakeszseguk miatt basztatni, ugy szegyent kelt sokakban az is, ha kiderul, hogy egy serult gyerekbe alltak bele. Szegyenkezni (titokban, nem bevallva akar) pedig mindenki utal es ezt a gyuloletet a szegyen kivaltojara hajlamos kivetiteni. Regen elkonyveltem , hogy Beluka agressziv es hulye is, es utalhattam Belukat ezek miatt hangosan. Sot ebben mellem allt a kozosseg is. Fel sem merult senkiben ,hogy Belukanak segiteni kene meg fejleszteni es esetleg nem az o hibaja teljesen, hogy olyan ,amilyen. Ma, ha behuzol egy ilyet, akkor rogton te vagy a szemet, mert Belukanak diagnozisa van es emiatt neked elnezonek kene lenned. Elnezonek lenni pedig nem konnyu. Foleg olynakor nem, amikor alapbol Belukat es az egesz csaladjat is utalod, a problemajarol pedig fogalmad sincsen-sot, nem is erdekel.  Belukanak , nagyon helyesen, fejlesztes jar, segitenek neki (ha..) … Belukat ma mar nem lehet ugy lehuzni a wcn, mint 30 eve lehetett, es ez bizony a sokat atkozott cimke miatt van. Amiatt a cimke miatt, amit 30 eve is megkapott volna, csak nem orvosoktol, hanem a “tarsadalomtol”.

Cimkei tehat mindenkinek vannak, joreszt az alapjan, ahogyan a kulvilag, kozvetlen kornyezete ot latja. Nincs ez maskepp a gyerekekkel sem. Ezekkel a cimkekkel viszont nem jar segitseg. Ebben kulonbozik a diagnozis: azzal kinyilik nehany ajto, ami egyebkent a sima “hulyegyerek” elott zarva maradna.

Ahogy ezt irom, a sajat cimkeimen gondolkodom. Sosem baj, ha az ilyesmivel tisztaban van az ember… Lassukcsak, milyen nem egyertelmuen pozitiv cimkeim vannak (ezeket konkretan kaptam masoktol, igy nem tippelek): “kivulallo”, “ akinek mindig van velemenye es el is mondja” (nem, egyaltalan nem mindenki boldog ettol), “agressziv (verbalisan), nem tudja elengedni a dolgokat” “tulsagosan realista (khm)”.

Az egyik fontos celom az is, hogy a gyerekeimnek megtanitsam, hogyan viseljek a cimkejeiket a leheto legkevesebb rossz erzessel.

Egy aspektusrol nem irtam, a (szerintem) legvalosabb indokrol bizonyos helyzetekben, amikor az ember orlodik,hogy legyen-e papir vagy sem. Ez az a helyzet, amikor egy rendszer hasznalja arra a diagnozist,hogy bizonyos csoportokat lehetetlen helyztebe hozzon. Ebbol a szempontbol a kornyezet altal ragasztott cimke mas- azt nehezebb rendszerszinten a gyerek ellen forditani. Hogy miert nem irok akkor errol? Azert mert nem elek ilyen rendszerben, nem tapasztalom a sajat csaladunk boren ,hogy mit jelent, igy nem lenne hiteles. Velemenyem persze (ahogy fentebb mar emlitettem :) ) van, de irjon errol inkabb valaki mas.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr2014919388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása