avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Uton a szobatisztasag fele -elso lepes, a meztelenseg elfogadasa

2018. március 13. - hollandrémület

Egy jooo hosszu tortenet a szeonzoros erzekelesrol, szobatisztasagrol (tobb reszletben).

Soma mar kicsinek sem birta elviselni a meztelenseget es a futyijehez sem erhetett hozza senki.

Furdeni babakent szeretett, aztan mikor kinotte a furdokad ultetojet, akkor nem tudtuk beleszoktatni a kadba. Masfel eves koraig ugy furdettuk, hogy a karomban tartva zuhanyoztattam,a laba nem erhetett a zuhanytalcahoz, mert akkor orditott. (A tesojaval mindezt ket eves koraig cisnaltuk). Kesobb vettunk a zuhanytalcaba rakhato furdokadat es abba szoktattuk bele. Ez negyszog alaku. Meg 3,5 evesen sem volt hajlando semmi masban furdeni, ahogy az egy csaladi kirandulas alkalmaval kiderult, amikor teljesen panikba esett a "csik" furdokadtol es vegul nem tudtuk megfurdetni. Ezt a fobiajat a tavalyi ev soran sikerult lekuzdenie. Eloszor a zuhanyzassal baratkozott meg, kesobb a kulonfele furdokadakkal is... iden furdott eloszor " csik" furdokadban.- egy kriteriummal kevesebb tehat, amikor nyaralohazat keresek, mert eddig muszaj volt olyat, amiben van zuhanyzo (is)- Szoval ez a viz eri a testem, sikos, csuszik tema mar eleve nehezitve indult. Hozzajott ,hogy nem viselte el a meztelenseget. Egyaltalan. Hosszu nadragrol rovidre atszoktatni nyaron is hetekig tartott (ezt sok autis szulo ismeri).

Kicsit talan keson, mar 3 eves kora utan kezdtunk el foglalkozni az egesz "szenzoros erzekenyseg es hogyan tudnank strukturaltan kis lepesekben tagitani a hatarokat" temaval. 2,5 eves kora ota van diagnozisa, de akkor nem ezek a kerdesek voltak a kritikusak, szobatisztasagban bekavart a bolcsi, az pedig, hogy testkep zavara van, nem volt rogton egyertelmu.

Szoval akkortajt vettuk sorra ,hogy:

Adott egy kisfiu, aki fel a meztelensegtol, a sajat testetol, fel a viztol, nedvessegtol es masik oldalrol pedig retteg az uj dolgoktol.

Szivesen adnek itt egy hosszu olvasmany listat, hogy melyik konyvek gyakorlati tanacsai segitettek, de sajnos ilyet nem tudok.  A korabbi bilis trauma miatt a szobatisztasagot jegeltuk, de eldontottuk, hogy a meztelenseg/ testkep elfogadasa dolgon probalunk kicsit elorelenditeni.

A testreszeit megnevezi kb 2,5 eves kora ota, szoval az sosem volt problema, hogy nem tudja mi az, mi a neve...

O nem az a gyerek, aki majd flangal nekem meztelenul a lakasban, de azt tudta es megszokta, hogy a furdeshez levetkozunk. Igy kicsiben kezdtuk es a vetkozest csinaltuk a furdoszoba helyett az o szobajaban. Meztelenul kellett atsetalnia a furdobe (5 meter tavolsagrol beszelunk maximum). Szinten ahelyett ,hogy becsavartuk volna torolkozobe furdes utan es rogton pelenkat kapott volna, kapott egy kopenyt es abban setalt vissza a szobajaba, ahol egyre kijjebb toltuk a pelenkafelvetelt idejet is. Ez persze igy leirva elegge egyszerunek tunik, de egyaltalan nem volt az es persze o sem volt elragadtatva ezektol a valtozasoktol. Az elso jopar hetben a  terdet osszeszoritva totyogott tyuklepesekkel a furdoig. Mi pedig minden alkalommal elmondtuk neki, hogy setaljon nyugodtan rendesen, a futyije nem fog leesni a helyerol, es persze nem tetszett neki az sem ,hogy nem kapott rogton pelenkat (sosem pisilt be).

Nehany honap alatt elertuk ,hogy stressz nelkul szabadon maszkal furdes elott/ utan meztelenul- mara kifejezetten tobbszor ra kell szolni, hogy vegye fel a pizsamajat mostmar.

Emellett meg nem is erhetett hozza senki es o sem ert sajat magahoz. Igy a pelenkazas idonkent egy mero harc volt, amikor o azt orditja, hogy " ne erj a futyimhez" en pedig nyugtatom ,hogy nem allt szandekomban/ muszaj, mert azt is meg kell tortolni...a furdes reszet egeszen nem sokkal ezelottig szinten nem spilaztuk tul, vizben ul a gyerek, megtanitottuk neki ,hogy furdos jatek vodorbol le merje magat locsolni es kesz. (ez is milyen egyszerunek tunik leirva...)

 Igy utolag visszagondolva a futyi szabad mozgasa. erintese (szenzoros erzekenyseg) es az ,hogy felt ,hogy bepisil, mert nem ertette teljesen, hogy ezt o szabalyozza, okozott neki rengeteg stresszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9713732904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása