avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Auti kalandok a karantenbol – felkeszul a csalad…

2020. március 14. - hollandrémület

Csutortok ejjel, miutan a franciak meghoztak a sajat dontesuket, a belgak gyorsan lemasoltak azt es fel 12kor bejelentettek, hogy pentek ejfel utan nem lesznek nyitva tobbet szorakozohelyek, ettermek..stb. Korlatozzak a boltok nyitvatartasat, aki tud, dolgozzon otthonrol…es felfuggesztik az iskolat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az iskolat gyerekmegorzove redukaljak, hogy a szuksegben levo gyerekeknek legyen nappali felugyelet es meg veletlenul se a rizikocsoportba tartozo nagymamat kelljen megkerni, ha szuloknek dolgozni kell. Viszont aki tudja, az tartsa otthon a gyereket es o maga is maradjon a seggen- hogy az egeszsegugyi miniszter szavait idezzem.

Elso korben a korlatozasok 3 hetesek, az oktatas leallasa tavaszi szunettel egyutt 5 hetig tart. A szuneti taborokat toroltek. Az eletunket egyszerusiti ,talan, hogy a munkahelyunk is bevezette matol a kotelezo homeofficet azoknak, akiknek meg muszaj feltetlen jelen lenni termelesben/termeleshez. Aki probalt mar huzamosabb ideig heti 32 orat tobb kisgyerek mellett erdemben dolgozni, az sejti, hogy miert “talan” es ehhez SNI gyerek sem kell…

Nyaron belekostoltam ebbe a fajta folyamatos reszmunkaba- 32 orat dolgozni egy heten 7 napra es sokszor kis reszekre leosztava, az erdemi resze csak altatas utan...a gyakorlatban igy nekem a reggeli kelestol ejfel-1 ig tartanak a munkanapok. Jo, a hazimunkat el lehet kozben vegezni, de pihenes az nincs benne, vagy alig. Rovid tavon, muszajbol, elheto, de alattomosan baromira kimeritheti az embert. Nyilvan ez munkakor, felelosseg fuggvenye is… Aki most hasonlo helyzetbe kerul, az nagyon vigyazzon Magara!!

Nem allithatnam, hogy az intezkedesek derult egbol jottek, mert szamitottunk rajuk, a felkeszulesre viszont az elmult het teljesen alkalmatlan volt. Egy idealis heten penteken osszeszedtem volna a gondolataimat, elokeszitettem volna a napirendet, tanrend tervet (plusz kitakaritok es rendet csinalok), ehelyett melo volt kemenyen az irodaban es annyira futotta csak, hogy a Soma konyvebe beleirjam reggel, hogy kerem a tanitonenit, hogy kuldjon haza par olvasofuzetet—nincs olvasokonyvuk- es ket oraval hamarabb kilove a munkahelyemrol odamenjek a tanitas vegere, hogy tudjak par mondatot valtani a tanitonenikkel, ne a napkozibol szedjem ossze oket.

Szoval suli utan, delutan 4kor megkezdtuk az egyenlore minimum 5 hetes karantent. Buburol nem tudjuk, hogy mennyit ert az egeszbol, Somaekat az iskolaban probaltak felkesziteni. Az utobbi hetekben beszelgettek az Corona virusrol az iskolaban, foleg higienia vonalon. Rogton az iskolabol hazafele a kocsiban es hazaerkezes utan is megbeszeltuk, hogy ez nem szunet abbol a szempontbol, hogy nem fogunk jatszohazba menni meg jatszoterre, de megprobaljuk a leheto legtobbet kihozni az egyutt toltott idobol. Somatol kertem egy kis turelmet, hogy osszerakhassak valami napirendet, amirol aztan tudunk beszelni. Hetfon kezdodik a “hazi-iskola”. O rettento lelekes, mert “en olyan jo tanar vagyok”, de egyenlore azt hiszi, hogy telibe kovetni fogjuk az iskolai napirendet..ami nyilvan a sajat homeofficeom mellett totalisan nem fog beleferni- hogy attol az aprosagtol eltekintsek, hogy nem vagyok gyakorlo tanar. Mondjuk abban maradtam magammal, hogy megprobalok a leheto legkevesbe elterni ettol fuggetlenul, mert nekik viszont ugy lesz talan a legkonnyebb. Ha oszinte akarok lenni, akkor nem Soma miatt aggodom foleg.

Szoval itt a remek alkalom, hogy a kreativ energiainkat es eszkozeinket probalra tegyuk. Eloszor is kell egy /ket hordozhato napirend meg az alkalomhoz illo kartyak. Nem letorolhato verzioban, ahogy egyebkent hetvegen hasznaljuk a szabalytablat szukseg eseten, hanem tepozarral. Eddig nem tul bonyolult a dolog, ugyhogy a szombati delelottot ezek elkeszitesevel toltottem Amikor kesz lettek, eszembe jutott, hogy nem biztos, hogy szerencses volt a holland nyelv valasztasa- azert valasztottam ezt, mert az iskolaban is hollandul vannak a piktok es Soma nem tud angolul olvasni (szokartyakat keszitettem klasszik kepek helyett). Ugyhogy gyors ujratervezes utan mar epp keszultek az angolnyelvuek, amikor Armin odament a tablajahoz es megprobalta letepni rola az osszes felrakott programot. NOO felkialtassal. Kesobb odaadtam neki a playing (jatek) kartyat, visszament az ujtablahoz es felrakta, hogy “no spelen but playing”. Azert bevallom oszinten , hogy ilyenkor kicsit megveregetem a vallam , hogy milyen ugyesen olvasom a gyereket, mert a sima NOO felkialtason tul nem magyarazta el, hogy neki egyebkent a nyelvvel van problemaja (nem pl a sorrenddel vagy a kovetkezo tevekenyseggel…)

pictobord.jpg

A konnyu resz tehat elkeszult. Van a celnak megfelelo napirend tabla, a rendszer ugyanaz, mint az iskolaban. Felul van az eppen aktiv pikto, amit ha kesz a tevekenyseg, berakunk egy dobozba.

A kovetkezo feladat joval nehezebb lesz. Elo kell keszulni a jovo heti “tanulos” tevekenysegekre, feladatokra.

Egyenlore csak terveim vannak, ugyhogy ezek egy resze valoszinu nem, vagy nem igy fog bevallni, de azert megosztom, hogy most mit gondolok.

Soma:

O az egyszerubb. Viszonylag egyertelmu az iskolai tananyag: olvasas, iras, matematika feladatlapok. Emellett ez egy jo alkalom lesz arra ,hogy dolgozzunk egy kicsit a sebessegen es a frusztracioturesen- strategiak, hogy mit csinalok, ha elrontottam valami a feladatlapon- . Tarsasajatek. Szerepjatek.  A tudomanyokat egyenlore nehany perces videokkal tervezem lefedni, amikor megkeressuk az eppen adott kerdeseire a valaszt: mibol vannak a felhok? hogy repulnek a madarak? hogy maradnak a bolygok az urben? (tobb megfelelo youtube csatornat is talaltam, ugyhogy boldogsag van, lehet a vegen meg en is tanulok valamit :) ) Aztan megbeszeljuk oket.

Felolvasas, 2x olvasasgyakorlas, tudomanyok, feladatlapok lesz a napi iskola anyag. A tobbit a jatekba, jatekidobe fogjuk beepiteni.

Armin:

Itthoni szobatisztasag. Armin az iskolaban mar honapok ota wcbe vegzi a dolgat, de itthon meg nem sikerult elhagyni a pelenkat- illetve nem probaltuk igazan, elkerulendo az egyebkent is meglevo problemak melyiteset… nem tudja eleg jol kommunikalni a szuksegleteit es a nagydologhoz kell neki a pelenka. Egyszer mar lett panik az egesz temabol, mondjuk akkor betegseg miatt… szoval most itt az alkalom.

Emellett kertem a tanitonenijet, hogy kuldjon at olyan feladatokat, tipusokat, amikrol ugy gondolja ,hogy jok lehetnek. Armin nem tud egyenlore papiron jol dolgozni. Ez az egyik, amit most megprobalunk majd erositeni egy kicsit – vonalak athuzasa, osszekotes. Erzelmek megnevezese felismerese vonalon feladatok. Mondatokkal, kepekkel.

Az olvasasbol kommunikacio fejlesztest probalom folytatni kb aszerint a tematika szerint, amit a logopedussal utoljara egyeztettunk. Ennek a lepesrol lepesre modszertanat ma / holnap fogom meg osszerakni.

Emellett udvar, bringa, roller, ha engedi az idojaras.

A kovetkezo ket napban megprobalom pontos feladatszintig lebontva elokesziteni a tevekenysegeket es mar kezdodheti is a karanten het nr 1.

Az “Orszag”egyebkent ugy keszul, mint az osszes tobbi. Az emberek kifosztottak a boltokat. Foleg a WC papir megy termeszetesen itt is J A belgak nem annyira erzik ugy, hogy kenyersutesben akarjak kielni magukat, ugyhogy lisztet es cukrot lehetett kapni. Mondta is a ferjem, 9olyan sok idom less, szerinte most fogok egy csomo sutemenyt sutni… Bevasarlas szempontjabol mondjuk nalunk felig konnyuseg van, mert a sajat fott etelunk hozzavaloit rendelem mar tobb, mint egy eve ( megadott receptek kozul valaszom ki ,hogy mit akarok fozni, kiprobalni es a hozzavalokat kihozzak), igy az szombatonkent megerkezik. Az egyetlen, amire most egy kicsit nagyobb hangsulyt fektettunk ,hogy azokbol a cuccokbol, amiket Hollandiaban veszunk meg normalis esetben, mert Belgiumban nem kaphatok, legyen itthon egy hetre valo. Ebben viszont egyetelmuen a joghurt a szuk keresztmetszet, ugyhogy akkor megyunk legkozelebb boltba, ha az elfogy itthon. Mi egyebkent sem jarunk etterembe, a kiszallitok pedig mukodnek, igy a szolgaltatasok korlatozasa minket egyenlore nem erint.

(A ferjem meselte,hogy tegnap este latta,hogy a sultkrumplisnal ugy adjak a kajat,hogy az epulet elott allnak sorban az emberek. Bent keszitik a kajat es csak annyi idore lehet bemenni mig az ember atveszi. A munkahelyemen a kantinban csak elorecsomagolt szendvicseket lehet majd kapni es kontaktmentes fizetes van)

Mindenkinek jo egeszseget, vigyazzatok magatokra, mossatok kezet!

Az “Igy eljuk tul a karantent” otleteket szivesen fogadom :) - nem az igyal meleg teat, hanem a mit csinaljunk a gyerekekkel vonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr8415521068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása