avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Hogy lett az "anya, segits"-bol "anya, ne segits"

2018. január 18. - hollandrémület

Mostanaban a legtobbet arra helyeztem a hangsulyt, hogy mik az elottunk levo kihivasok es joval kevesebbet beszeltem arrol, amit kozben megugrottunk.

Soma igazan jol motivalhato ajandekkal (amig nem evesrol vagy pisilesrol vagy szo) es ezt hasznaljuk ki, hogy ujabb es ujabb lepcsofokokat masszunk meg vele. Par hete azon gondolkodtam, hogy erdekesnek talalom ,hogy nala a pozitiv ok-okozat milyen jol mukodik, amig a negativ ok-okozat (fenyegetes) az egyaltalan nem. Ha belengetem ,hogy , ha ugyesen megcsinalod, akkor lesz jutalom, akkor csinalja, ha azt mondom, hogy ha nem csinalod, akkor nem csinalhatsz mast sem, akkor jo esellyel nem csinalja. Pedig egyebkent erti a tagadast. Komolyabb szituacioban pedig siman bepanikol a fenyegetestol.

Elore tekintve, nala jo esellyel a "privilegiumok kierdemlese" tipusu nevelesi stilus fog jol mukodni es nem a "meglevo privilegiumok elvesztese" tipusu -azt hiszem nekem is az fekszik jobban, szoval osszhang van- egyelore.

Elegge el volt maradva onallosag teren a kortarsaitol. Ilyenekben, hogy egyedul oltozes, egyedul etkezes...stb. Foleg itthon. Ez egy darabig nem is zavart igazan, mert a suliban nagyjabol tudja, akkor itthon nekem tokmindegy, de egy ponton tul elegge faraszto mindket gyereknek  a mindeneben segiteni, igy ugy dontottunk, hogy elovesszuk a jol bevallt ajandekozos modszert. Kapora jott, hogy volt valami, amit nagyon szeretett volna (Ilyen egyebkent mindig van, ugyanakkor siman lehet vele jatekboltba kirandulni anelkul ,hogy barmit is vennenk, ha elore megbeszeljuk,hogy most nem veszunk semmit) . Igy megbeszeltuk vasarnap, hogy ha egeszen kovetkezo szombatig az osszes feloltozes es levetkozes egyedul megy (kiveve a zokni felvetelt, mert ezt nem tudja), akkor megkaphatja.

Az elso egy ket napon azert voltak osszezordulesek, meg otszor annyi idot kellett persze raszamolni mindenre, de harom nap utan azert mar latszott a valtozas. A het vegere pedig mar neki is az volt az alap, hogy o egyedul oltozik. Otthagyni a ruhakkal ,hogy "legyel kesz", meg mindig nem lehet, segiteni kell a sorrendben es figyelni ,hogy ne kalandozzon el, de a kapcsolot a fejeben sikerult atkapcsolni " Soma egyedul oltozik" modba.

Az elso nap felajanlottuk neki, hogy csinalhatunk egy matricas papirt a het napjairol, hogy lassa, hogy hol tartunk, de azt mondta szuksegtelen. Tenyleg gond nelkul atlatja a hetet, igy nem vizualizaltuk a feladatot. Egyertelmu volt a megegyezes: ha oltozik, vetkozik,  lesz ajandek... Egy alkalom volt, talan a masodik napon, amikor az apja volt a soros az oltozeshez asszisztalasban, amikor annyira nem haladtak ,hogy raadata az alsonadragot. Erre Soma teljesen kiborult,hogy akkor mostmar nem is kaphatja meg az ajandekot soha. Hiszen a megegyezes egyertelmu volt... Megbeszeltuk, hogy javithat, illetve valaszthat, hogy akarja-e, hogy osszesen tiz napon kelljen megcsinalnia az ugyesseget (matricakkal jelezve) es akkor nem kell egymasutaninak lenniuk, vagy inkabb marad az "egy hetig minden nap egymas utan" verzional. Maradt az utobbinal, a kihivas folytatodott. Ezt az epizodot leszamitva, a het esemeny nelkul eltelt es a vegen megkapta a kivant jatekot.

Ott motoszkalt a kisordog a fejemben - meg ezt olvassa az ember mindenhol, a szamito kis ordogokrol, szarkazmus-, hogy most ezutan az lesz- e a kovetkezo lepese, hogy " jo, oltozik o egyedul, de csak ha ajandekot kap", de ez ezesetben sem merult fel. A motivacio az internalizalashoz kell, hogy meg tudja/akarja ugrani a rutin valtozast, de remekjol megerti, hogy amit mar tud, azert nem fog masodszor, harmadszor ...ajandekot kapni. Kuzdok ezzel a "nem jutalmazom mindennapi dolgokert a gyereket, mert azt varom el ,hogy magatol tudja, akarja...es ne az ajandekert. Utana mar tuti cask zsarolni fog vele" hozzaallassal, amit mindenhol olvasok a temaval kapcsolatban. Valamiert en ugy gondolom ,hogy a gyerek erofesziteseit, legyen az barmennyire elvarhato -foleg lemaradt gyereknek sokszor az- , megeri ertekelni. En is szeretem, ha az enyemeket elismerik. Az meg legtobbszor megbeszelheto, hogy mik a feltetelek es egyszeri alkalomrol van-e szo. Erdekes modon, most , hogy gondolkozom rajta, olyat sokat ismerek, aki a bilire szoktatast ugy csinalta, hogy cukor, csoki,teve jart a sikerert/ probaert... de odzkodik attol, hogy ugyanezzel a modszerrel erje el az onallo evest, szennyes kivivest, mosogatogep bepakolast... Nem biztos ,hogy ertem ,hogy miert..

Persze vannak gonosz szulok, mint mi is, akik ezt a modszert ujra es ujra felhasznaljak a gyerek tovabblenditesere es adott esetben azt az ajandekot is ki kell erdemelni, amit egyebkent is megvettunk volna neki (mondjuk ezt nem tudja).

A teli szunet utolso par napjat egy nyaraloparkban toltottuk, ahol Soma az elso napon kinezett maganak egy kis  Lego szettet az ajandekboltban. Mivel nyaralas, igy is , ugy is kaptak volna valami aprosagot, de itt volt az alkalom a tovabbi tanulasra. Megegyeztunk ,hogy tiz pontot kell osszegyujtenie kulonbozo ugyessegekkel a nyaralas alatt es akkor megkaphatja. Rogton ott ki is osztottunk neki kettot, mert el mert menni az ugato kutya mellett, akit a bolt bejaratahoz kotottek ki. Ezek utan mindig elore megbeszeltuk,hogy miert kaphat pontot- azok a dolgok voltak, amik neki valamiert nehezek, ujak, felelmetesek- . Igy a par nap alatt volt nehany kutya mellett elsetalas - Soma borzasztoan fel a kutyaktol, kepes teljesen panikba esni,  ha jon egy, akkoris, ha porazon van- . Volt ugyes jatszohazba menes, ahol mas gyerekek is voltak . Ez megerne egy miset egyebkent,mert az egy dolog, hogy az ASD gyerekeim mennyire kilognak a kortarsak kozul, illetve csak a kisebb latvanyosan, de azt, hogy a tobbiekhez kepest az enyemek tudnak egy benti jatszohazban, ami egy kozepes nappali meretu szoba volt egyebkent, normalisan viselkedni- nem rohangal esz nelkul, nem dobalja a jatekokat,  butorokat, nem ugral a masik gyerekre, nem ordibal telitorokbol... tenyleg buszkeseggel toltott el... Volt ugyes uszodaba menes, ahol aztan minden uj volt. Volt ugyes vaksotetben setalas, mert a parkban nem volt rendes kozvilagitas... A nyaralas igy hatalmas sikerelmennyel zarult, es a tovabbiakban tudunk arra hivatkozni szukseg eseten ,hogy emlekezz, a nyaralason is milyen ugyes voltal, amikor jott az a kutyus...

Diadalmenetunk sorat az egyedul gyumolcseves zarja. Soma eszik egyedul joghurtot meg kekszet. Mivel az etrendje olyan, amilyen, ezert kotelezo neki minden este megenni egy gyumolcsos bebietelt. Na, ez az, amit sosem volt hajlando egyedul kanalazni. Nem szeret igazan gyumolcsot enni, ha oszinte akarok lenni, de ez az egyetlen olyan dolog, amibe vitamin, vasat..tudunk neki tenni, megvan babakora ota, megszokta, igy muszaj es kesz. Viszont pont az a megszokas, kombinalva a "nem szeretem igazan" hozzaallassal akadalyozta meg eddig abban ,hogy egyedul egyen. Neki ugyanis tokmindegy, hogy az a gyumi bemegy-e vagy nem. Ez nekem fontos. Az ot evest etetni azert meg nekem is eleg gaz, igy megkotottuk a kovetkezo egyezsegunket. Az egy het itt pont karacsonyra esett volna, igy ahelyett ,hogy az ido leteltevel megkapta volna az ajandekot, kivartuk ,hogy mikor szol ,hogy szerinte mar megerdelmete. 2,5 hetig tartott....

Ezzel a temaval mostanra szinten ott tartunk ,hogy az "anya, segits" -bol " anya, ne segits" lett. Az mas kerdes, hogy 20-25 percig is eltart, mire bekanalazza a kajat, mert kozben minden massal foglalkozik, de szepen megugrotta. Amikor mar tenyleg nagyon hosszu, nem halad, akkor szoktam eletenni egy homokorat, hogy "ennyi idod van meg" , ez ez megteszi a hatasat (nem szereti, es mivel elkezd kapkodni, ezert en sem, igy ez nem resze standard a rutinnak). 

Igazabol szerencsenk van, hogy ennyivel at lehet ot lenditeni az ellenerzesein, egyes megszokasain, nagyon sok esetben, mert rengeteg szituacio indul nalunk is ugy , hogy " nem akarom" "majd inkabb holnap" "most nincs kedvem" "en nem tudom, csinald te" ... es ennek az ellenallasnak az oka legtobbszor az ismeretlentol, kudarctol valo felelem. Eszkoz nelkul az ember nagyon gyorsan abban a szituban talalhatja magat, hogy kb a hazbol sem tud kilepni, mert a gyerek mindentol fel vagy ha igen, akkor folyton balhe van. (Volt ilyesmi idoszakunk...)

Hozzatartozik a valosaghoz, hogy bar nekunk most sok elonyunk szarmazik belole, ha ez igy marad, akkor el kell majd gondolkozni azon, hogy mivel jar(hat), ha a gyerek azoknak, akiket szeret nagyon-nagyon-mindig meg akar felelni es a legjobb akar lenni... mert ebbol lehetnek meg problemai a kesobbiekben...De most egyelore csak az orom.

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr7713585033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark Z Süte 2018.01.18. 19:28:44

Kedves Hollandrémület,

Hallott már a tevetej pozitív hatásairól autista gyermekeknél? Rengeteg írás jelent már meg a kedvező hatásairól és vitaminban gazdag összetételéről.
Ezen cikkek közül az egyik: napidoktor.hu/dieta/miert-igyunk-tevetejet/

A tevetej élharcosa Christina Adams, aki a saját fiának adta és dokumentálja azóta is a fejlődést:
christinaadamsauthor.com/why-i-give-my-son-camel-milk/

Már elérhető itthon is az Ausztriában palackozott, Dubaiból származó Camelicious tevetej. A tevetej hazai forgalmazását csak a napokban kezdtük el, korlátozott mennyiséggel. Amennyiben érdekli a lehetőség, kérem írjon nekem és én felveszem Önnel a kapcsolatot.

Üdvözlettel,

Süte Zoltán
zoltan.sute@gmail.com
süti beállítások módosítása