avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Auti kalandok a karantenbol – Masodik het –fel vagy le?

2020. április 01. - hollandrémület

 Kezdek rajonni, hogy naplot irni a karantenbol, foleg olyat, ami valamennyire erdekes is. Nehez. A tema jellegebol adodoan. Eltelt ket het, amiben en a szomszed utca vegenel messzebb nem voltam. A szabalyokon nem valtoztattak a heten. Elelmiszerbolt, pekseg, gyogyszertar van. Minden mas zarva, illetve attert online ertekesitsere. A hatar zarva, mostmar ellenoriznek is. Akinek nincs matricaja (munkaltatoi igazolas), az nem mehet at rajta. Munkaltatoi papirral is csak munkaba mehetsz. Csavarogni, bevasarolni.. nem. A kisebb atkelohelyeken, ahol betontombot tettek az ut kozepere, most a holland –belga szabadkereskedelem bevasarloszartyok segitsegevel folyik. Az mar biztos, hogy aprilis 19-ig nem fogjak feloldani a korlatozasokat, de a realistabbak mar most is majus elejet rebesgetnek (beleertve a tanitoneniket is). 

Mindekozben az eszaki szomszedunknal szabadonengedett jarvany is elkezdett komoly aggodalomra okot adni… hogy megerte-e meg ket hetig engedni a gazdasagot es most nem gyozni az egeszsegugyi terhelest… erosen kerdeses a szememben (rendkivul jol atgondolt strategia azt eredmenyezte, hogy mar hetvegen holland betegeket kellett atadni Nemetorszagnak, mert nem volt oket hova tenni… es most meg a nemetek atveszik oket, ki tudja meddig…). Oszinten szolva en orulok, hogy a munkahelyem komolyabban kezeli a jarvanyugyi helyzetet mar hetek ota, mint az orszag, ahol dolgozom. Nem is feltetlen azert, mert ez konnyiti a homeofficeomat, hanem azert mert a ceges identitas resze nalunk, hogy vigyazzunk egymasra, es komoly arconkopes lett volna a szememben, ha megis a termeles felfuttatasa lett volna a legfontosabb cel. Kritikus szektorkent egyebkent dolgozunk es termelunk, de mindezt a leheto legbiztonsagosabban tesszuk a leheto legkevesebb jelenlevo emberrel (mivel vegyiparban dolgozom, ahol vegyianyagokat tarolunk –tobbek kozott- igy nincs teljesen 0 embert kivano leallasi lehetoseg. Bizonyos rendszereknek 0-24ben mukodni kell, mert a biztonsagot szolgaljak es ezeket a rendszereket felugyelni kell. Fuggetlenul attol, hogy gyartunk-e vagy nem)

A masodik karantenhet az elsohoz nagyjabol hasonloan telt. Hasonlo napirenddel es nagyreszt hasonlo eredmenyekkel is. Azert nagyjabol, mert a het kozepe tajan a Bubunal mar vilagosan latszott, hogy a neheze meg hatra van es volt emelle nekem is par stresszelosebb napom- lehet el is faradtam kozben egy kicsit.

Ami a tanulast illeti nagyjabol hasonlo mederben folyt, mint az elso heten. Az elso het vegen kuldtem egy-egy status emailt a tanaroknak a listaval, hogy x-y-z dolgokat csinaltuk a heten a-b-c-t tervezem a masodik hetre. Hetfon mindegyikuktol kaptam valaszt is rogton, amiben dicsertek, biztattak minket. Aztan szerdan ram irt a Soma tanitonenije, hogy hozott az iskolabol segedanyagokat- elolvastuk az osszes iskolai olvasokonyvet es mivel nem tanultak meg az osszes betut, igy random konyveket olvasni egy kicsit maceras- elhozhatja-e valamikor. Megbeszeltuk, hogy aznap atjon hozzank. Igy beszelgettunk egy fel orat, o az ut szelen allva, en az ajtban. Egymastol tisztes 5 meterre legalabb. Soma nagyon orult, hogy talalkoztak. A tanitoneni maga is azt javasolta, hogy az altala hozott segedanyagot taroljuk egy par napig a garazsban es csak utana vegyuk elo, igy az a masodik heten nem kerult meg elo. (Az iskolank igazgatoja kedden kuldott emailt,hogy ejjel rosszul lett es COVID-dal diagnosztizaltak , valamint kiderult,hogy meg ket masik tanart is erint a dolog. Ezert is az elovigyazatossag a sulibol erkezo targyakkal)

Somaval a het vegen ertekeltuk az eltelt hetet. Megbeszeltuk , hogy a valtoztatasok, amiket az elso het vegen bevezettunk jo iranyba tortentek. Sokkal nyugodtabban es hatekonyabban vegzi az onallo feladatait reggel. Kerdeztem, hogy mit valtoztatna meg, amitol meg jobb lenne szerinte az itthoni iskola- azt mondta, hogy tobb Pokemonos feladatot szeretne, es hogy legyen hosszabb a tudomanyos beszlegetos resze minden napnak.

Az elso heten ugye elkezdtuk nezni a story time form space videoket, ahol a nemzetkozi urallomason levo asztronautak olvasnak fel meseket a gyerekeknek. Ezeket nagyon szereti es rengeteg kerdese is van a tema kapcsan. Igy seta kozben (a legalkalmasabb ezekre a beszelgetesekre egy seta) ilyenekrol szoktunk beszelgetni, hogy hogyan maradnak a bolgyok a palyajukon vagy hogyan definialjuk a vilagot: a vilag = a Foldbolgyo, ha az emberekre alarjuk vonatkoztatni de a vilag = az ur, hogyha peldaul bolygokra. Igy felmerultek a kulonbozo nezopontok is.

A masik, ami nagyon erdekli, az evolucio. Igy beszelgettunk olyan dolgokrol, hgoy mi hatarozza meg, hogy hogyan alakulnak tovabb bizonyos fajok, illetve otleteltunk azon, hogy honnan tudjak a tudosok, hogy az evolucio meg nem zajlott le, hanem folyamatosan tortenik. Plusz, ami meg fontos volt persze, hogy mi az eselye annak, hogy a mostani allatokbol evolucio soran sarkanyok vagy pokemonok alakuljanak ki, vagy hogy vajon mi lesz a kovetkezo evolucios allomasa a kecskeknek. Erdekes mellekaga volt a tortenetnek meg, ahol targyak evoluciojat firtatta, igy megbeszeltuk, hogy az evolucio az elolenyekre vonatkozik, mert a targyakat epithetjuk, de az elolenyeket nem.. Illetve nem ugy (es itt adtam egy igazan-tenyleg-nagyon-rovid osszefoglalot a gensebeszet es klonozas lenyegerol). Le tagadni sem tudnam, hogy ezek a beszelgetesek a napom egyik fenypontjai. Hallani, hogy dolgozik az agya, es felnyitni a szemet egy par dolgora a vilagban…csudara erdekesnek talalom.

A Bubuval kapcsolatban is tobb eszrevetel, radobbenes volt a heten. Peldaul, hogy ha erti a feladatot, akkor tud o osszekotni, sot szinezni is (legalabbis festekkel). Csinaltunk egy csomo feladatlapot, ahol szamokat kellett osszekotnie kepekkel , illetve ugy festettunk feliratot, hogy leirtam neki egy listara, hogy melyik betut milyen szinure festjuk. Ket hetet foglalkoztunk a Graffalo cimu mesevel. Ebben a temaban, ezekkel a kepekkel nyomtattam, keszitettem neki feladatokat. A masodik het vegere mar latszott,hogy kicsit sok volt a Graffalobol, ugyhogy levontam a tanulsagot,hogy ket het egy mesebol, temabol tul hosszu- legalabbis egyedul nem tudom eleg erdekesen kitolteni. A kovetkezo heten az Ehes hernyo (The very hungry caterpillar) meset kombinaljuk majd a husvettal. Ha nem eleg erdekes a feladat, akkor mondjuk nem vagy csak nagyon nehezen tudom ravenni, hogy egyaltalan odauljon es feladatfigyelme sem mindig a legjobb, de nem is mindig sikerul az o tanulasat optimalisan idoziteni… Arminnal most talan az a legnehezebb, hogy a bizonytalansag, vagy kiegyensulyozatlansag miatt vesztett a rugalmassagabol. Nem fogad el pillantanyilag az angolon kivul masik nyelvet. Konnyekig kepes hergelni magat, ha veletlenul reflexbol valamelyikunk hollandul szol hozza, es az elmult par napban a magyarra is hasonloan reagalt, bar arra nem mindig. De ma peldaul azon volt felhaborodva, hogy hollandul irt email volt megnyitva a szamitogepemen. A masik oldalrol viszont a legujabb kedvence jateka a “let’s speak Spanish, Spanish versus English” felkialtassal kezdodik, es pont azt takarja, amit a nevebol sejteni lehet. Forditsunk angol kifejezeseket spanyolra. A spanyol nyelvtudasom kb 5 mondatban merul ki, de egyenlore ennyi eleg szerencsere a boldogsagahoz :)

Vele nem szoktuk elhagyni a hazunk kozvetlen kozelet, mert nem iranyithato jol seta kozben, szeret osszefogdosni mindent es ujabban raszokott arra is ujra, hogy a keze folyamatosan a szajaban van. Igy marad az udvaron jatszas, ami a masodik het vegere mar nem olyan erdekes, mint az elso napokban volt, ugyhogy idonkent komoly erofeszites, hogy tobb, mint 10 percet toltsunk kint. Igen, anyanak itt van hova fejlodni, de az az igazsag, hogy a klasszikus kint jatszos jatekok ot nem erdeklik. Nem tornazik (utanoz), nem ugroiskolazik, nem focizik, nem horgaszik, nem erdeklik az arnyekos jatekok, nem erdekli a boborekfujas, fogozni ugy szeret, ha felkapom es rohanok vele, de mivel megserultem ez most nem mukodik... Trambulin, csuszda, roller, bringa, hinta ideig oraig es persze dobfelszerelest epit mindenbol (de ket het alatt ezt is megunta)…szoval van hova fejlodni :)

Ami engem illet.. ahogy irtam feljebb, a masodik karanten het nem volt a kedvencem. Ugy osszessegeben tulajdonkeppen elegedett vagyok vele (utolag), de jobban elaprozodott az ido, mint ahogy szeretem. (ezt a posztot kb tiz reszletben irom..) Meg is nyugosodtem kisse. Ahogy irtam, megserultem meg a het elejen futas kozben- Murphy, a haztol masfel kilometerre ment ki a bokam a vilag vegen.. igy a kellemes kikapcsolodasbol fajdalmas hazabiceges lett… a konstans fajdalom meg meg is alapozta a kovetkezo napjaim alaphangulatat. Erre jott meg nemi kupleraj a munkahelyemen es a hab a tortan, amikor az ingatlanos felhivott, hogy megvan a hazkulcs atadas idopontja aprilis kozepen. En meg emlekeztettem ra, hogy pillanatnyilag nem lephetem at a hatart es igy bajos lesz az alairas es az utolso cuccok elszallitasa is. Kiderult, hogy alairas helyett a rendkivuli helyzetre valo tekintettel eleg szelfit kuldeni, amiben az utlevelet az arcunk melle tartjuk. A cuccok miatt vegul vegigtelefonaltam a varoshazat es a rendorseget is, hogy letezik-e erre valami egyertelmu eliras, tudnak-e hataratlepo papirt adni. Vegul a sokadik embertol azt a valaszt kaptam hogy ha az adasveteli nalam van, akkor at fognak engedni es vissza is. Meg nem probaltam ki, remelem, hogy igy lesz. A vevonkkel meg megallapodtunk ,hogy egy par cuccunk most a rendkivuli helyzetre valo tekintettel maradhat a garazsban, igy eleg lesz egyszer atmennem es mindent egy helyre rendezni (en meg megengedtem , hogy bemenjenek a hazba meregetni, amit normalis esetben egyutt csinaltunk volna, de most nem lehetseges, viszont nem akartam,hogy a kulcsatadasig kelljen varniuk)… Szoval nagy a kihivas a kovetkezo hetre…Szurkoljatok.

Kitartas, Jo egeszseg, Kezmosas!!

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr315581622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása