avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

BuEK

2017. december 31. - hollandrémület

Elerkezett az ev utolso napja. Bubukam persze ugy dontott, hogy elvezzuk ki 2017-et amig lehet, igy ma 4 orakor keltunk (meg elotte 2kor, de akkor meg szerencsere visszaaludt). csupa mosoly termeszetesen -en mondjuk joval kevesbe. Ha mar igy alakult, gondoltam irok ide valami ev zaro feleseget. Vagy elore tekintot... vagy ,ami sikerul :)

Sokminden tortent az elmult evben mindannyiunkkal, es tulajdonkepp sok szempontbol elertuk a celjainkat is. Mar ugy ertem a realisakat (tehat az alvas nem tartozik kozejuk).

Armin:

Januarban az volt az egyik veszjel, hogy a gyerek a padloba veri a fejet , ha frusztralt. Ezt peldaul honapok ota nem lattam tole. A 0 szokincset kibovitette parszaz szora harom nyelven (a koncepcio, hogy ez harom nyelv, az egyelore nem igazan ment at neki, bar jelek mar vannak, hatha majd jovore), felfedezte, hogy a verbalis kommunikacio jo es celravezeto. Kemenyen dolgoztunk azert ,hogy meglassuk, megismerjuk az o erossegeit es a tanithatosaganak a legjobbbnak tuno modjait. Ezert feladtuk az alap- egy ember egy nyelv- hozzaallasunkat. En pedig felepitettem az eddig nem letezo logopediai ismereteimet. Sikerult ot egy par jatekra megtanitani, amit egyutt tudunk jatszani (torony epites, formaszortirozas, tablets kirakok, logikai jatekok), igy sokkal nyitottabb lett felenk is, mint volt.  A kivizsgalasa nagyreszt befejezodott ,bar egy elegge erdekes epizod meg hatravan. A kovetkezo hetekben megyunk meg ful-orr-gegeszhez es hallasvizsgalatra (meg logopediai es lehet,hogy intelligencia is lesz megint). Nagyon kivancsi vagyok, hogy a hallasarol mi derul ki. Ahogy most latom a kovetkezo lehetosegek vannak: 1. szervi problema, ami, ha igy van, remelem egy tubussal megoldato (fulgyullados, szoval nem kizarhato) 2. nincs szervi problema, de tulhallasos 3. "tipikus auti hallasproblema", amit a szulokepzesen ugy jellemzetek ,hogy nem mukodik a szuro a gyerek fuleben, igy mindent ugyanolyan hangeron hall, ergo ha beszelnek hozza az is csupan hatterzaj. Kivancsi vagyok, hova lyukadunk ki. Eleg nagy blama lenne, ha kiderulne, hogy egyebkent van meg egy eddig megbuvo szervi problemaja (hurraoptimista almaimban a gyerek kap egy tubust, elkezd jobban hallani es ez meglatszik a kooperacios keszsegen) A vizsgalat azert kell ,hogy eldolhessen ,hogy mehet -e logopediai fejleszto bolcsibe vagy sem. A jovo ev sorsdontos lesz... sokminden el fog dolni a jovonkkel kapcsolatban. Meg kell latnunk, hogy van-e neki megfelelo oktatasra lehetoseg a kornyeken vagy nem es donteni.

 

Soma:

Somanak mondjuk pont a legfontosabb kituzott celt nem sikerult megugrani, ami a rendes szobatisztasag lett volna, Nem is vagyok kulonosebben optimista ezzel kapcsolatban, lehet, hogy ez nem realis cel nala. Meglatjuk, mit hoz a jovo. Az ev elso feleben befejezte a fejleszo ovit, a masodikban pedig elkezdte az iskolat. Ahhoz kepest, amennyire rosszul indult a suli- bantottak a tarsai, inkompetens volt a tanarnenije, vegul sikerult egesz szepen osszekapni a dolgokat. Ehhez joparszor az asztalra kellett csapnom, de ugy tunik, hogy  megerte. Beilleszkedett az osztalyba, jol erzi magat, a tanarneni a legalapabb dolgokat elsajatitotta az autizmusrol es vette a fatadsagot ,hogy megismerje a gyereket, igy egesz jol ra is erzett. 4 fos osztalyba jar, igy minden lehetoseg adott. Csinaljuk a PMT (pszochomotoros terapia)-t, fysiot, logopediat es jovore kezdi az ergot is. Meglatjuk ,hogy meddig jutunk ezekkel. Logopedia es ergo a suliban, suliidoben, a masik ketto miatt az eletunk mar most egy logisztikai remalom.  Neki pedig a terhelhetosegenek a hatarait feszegetjuk erosen. Egyelore mondjuk nem banja, hogy amig mas gyerekek suli utan jatszanak, egymashoz mennek, addig neki irany a fysio...en idonkent igen.  Gyonyoruen megtanult hollandul. Az utolso felmeresen 12 bol 10 pontot szerzett, amivel az egynyelvu holland gyerekekhez kepest is atlagon felul teljeseitett. A nyelvtudasara egyebkent rettento buszke es persze joggal, hiszen iden januarban meg alig par mondatot beszelt, tobb eves elmaradasa volt. Egyre nyitottabb a tobbi gyerekkel is, es nagyot fejlodott egyutt jatszasbol es kooperacioban is (meg mindig kontrollalni akarja a jatekot, de kooperacios szandek van).  A masik, amire nagyon buszke, az a Legozas. Nagyon ugyesen rak ossze egesz komoly Lego city szetteket konyvbol egyedul. En meg arra ,hogy tobbszor el tudtunk menni uszodaba, ami tavaly szinten vagyalomnak tunt... A kovetkezo ev neki akar nyugis is lehetne, de a sulit, ahova jar a bezaras fenyegeti, igy kerdeses az o eseteben is ,hogy hol fogunk kikotni vegul. Mondjuk nala van olyan B terv, amihez nem kell koltozni/ munkahelyet valtani/ orszagot valtani... szoval meg egyelore o tunik az egyszerubb esetnek ebbol a szempontbol is.

 

Csaladkent is egesz turhetoen teljesitettunk iden. Lebontottam a keritest a nappali kozeperol, ami a ket gyeret valasztotta el egymastol, mert mar nincs ra szukseg. Voltunk egy parszor erre arra ejszakazni is, amik igen jol sikerultek. Az egyutt jatszas es tenylegesen barmilyen egyuttes tevekenyseg egyelore meg varat magara, ezt nagy mertekben lehetetlenne teszik egyelore Armin adaptacios es szovegertesi kepessegei (kb masfel eves szinten lehet a szovegertese vagy az alatt az adaptacioja pedig a szukseges napirendi dolgokra korlatozodik, utasitast ezen kivul szinten nem kovet)

Mi, felnottek a remes kialvatlansag ellenere kitartottunk (lehet megerdemelnenk valami szep ajadekot :D ). Vartuk az ev veget nagyon, amikor apabol haziapa lett, hogy az majd sokat segit a folyamatos rohanason es talan tudunk egymassal is kicsivel tobb (tobb, mint a semmi) idot tolteni. Ez az orvosi dolgaim miatt most maximalisan jol sikerult, kicsit talan tul jol is. Tulajdonkepp nem is valaszthattam volna jobb idoszakot a lerobbanasra. Igy most en ketszer 2 orat dolgozom itthonrol, amig apa gyereket fuvaroz (amikor nincs itthon a masik gyerek), a fennmarado idoben pedig van lehetoseg egymasra figyelni.  A munkanelkuliseg mondjuk ,hogy tervezett volt es nem is jon rosszul, de ha esetleg nem jonnek be a szamitasaink es a tervezett 6 honapnal tovabb tart (Itt ennyit kell itthon lenni, munkanelkulin, mielott az ember visszamehet az elozo munkaadojahoz, aki nem adott neki hatarozatlan ideju szerzodest. ) akkor ott meg komoly problemak lehetnek, elsosorban, mert akkor egy fizetesbol, zsebbol kellene finanszirozni az Armin bolcsodejet, amit pillanatnyilag lehetetlen (van ra allami tamogatas, amig a szulok mindketten dolgoznak plusz a munkanelkuliseg elso fel eveben), vagy kivenni ot, aminel meg jobban kibaszni sem lehetne a gyerekkel. Mondjuk ha felveszik fejlesztobe, az allamilag tamogatott, nagy onnyebbseg lenne erre a forgatokonyvre.. Es a bizonytalansag fokozhato. A marciusi mutetemen eldol, hogy sikerul-e megszabadulni a sipolytol, amivel lassan egy eve kuzdok, vagy (atmenti?) sztoma lesz a vege. Abba egyelore nem gondolok bele melyebben, hogy egy esetleges huzamosabb/ vegleges egeszsegromlas milyen kovetkezmenyekkel jarna az eletunkre minden szempontbol. 

...egeszen biztosan izgalmas 2018 all elottunk. ( igazabol nem emlekszem , hogy volt-e mar valaha ennyi nyitott, bizonytalan kerdes elottunk, mint most)  

 

Boldog uj evet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr4713535615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása