avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Autista sarkanyok

2019. szeptember 28. - hollandrémület

Nagyon vart nap volt ma nalunk. Az a nap, amikor Soma megkapja a sarkanyt, amit kialkudott a kemeny munkaert. A sarkanyt szerdan megvettuk es a dobozat mar meg is mutattuk Somaval a tobbi sarkanynak ,hogy meg nehany nap es o is kikel. Ahogy emlitettem egyszer valamelyik poszt alatti kommentben FB-on, mi szoktunk bemutatkozosat, beilleszkedoset jatszani.

Eljott a reggel. Megkapta a dobozt, kibontottuk a sarkanyt es kiderult,hogy az egyik szarnyanak az egyik alkatresze hianyzik a dobozbol. Miutan ezt megallapitottuk, megbeszeltuk ,hogy ne aggodjon, visszavisszuk a boltba (megvan a nyugta is), lesz sarkany. Eljott velem a boltba, ahol az elado kedvesen kozolte velunk ,hogy nem valtjak vissza a sarkanyt, hanem a hianyt levelezzem le a Playmobiellal. Itt egyreszt magam is kicsit nyugos lettem, masreszt ereztem nehany felhot gyulekezni, mert azert megis egy 6,5 eves kisfiu varva vart ajandekarol van szo, amiert komoly erofesziteseket tett. Odafordultam Somahoz, mondom neki ,hogy ez a sarkany most meg legalabb egy par napig tuti igy marad. Kerdeztem, hogy rendben lenne-e e azzal,ha ugy kezdodne a sarkany bemutatokozasa a baratainak, hogy o egy handikepes sarkany, akinek csak egy szarnya van? (tudom ,hogy meg lehet ezt kozeliteni a beteg es majd meggyogyul vonalrol, de nem akartam kihagyni a kinalkozo lehetoseget) Felcsillant a szeme, hogy ez nagyon jo otlet. Mondtam neki, hogy csinalhatnank egy jatekot, ahol a resztvevoknek kulonbozo nehezsegei vannak. Itt mar bekapcsolodott es mondta is, hogy ott van a hiperaktiv medve is peldaul (a hiperaktiv medvet egy masik jatek alkalmaval vezettem be impulzuskontrollal kapcsolatos beszelgetes/ jatekhoz). Kerdeztem ,hogy milyan SNIk lesznek meg a jatekben. Mondta,hogy mindenki mas autista lesz, mert a sarkany kiraly es kiralyno is sulyosan erintettek, ugyhogy logikus, ha az osszes sarkany autista. Sot, a szarnynelkuli sarkany lesz a tanar, mert igaz , hogy repulni igy nem tud, de o nagyon turelmes es jol tud magyarazni. Mire hazaertunk a boltbol a kocsival meg is szuletett a jatek vaza: iskolasat fogunk jatszani.

Hazaerkezes utan aztan osszeraktuk az osztalyt. Ott volt “Musti” a hiperaktiv maci, akinek nagyon nehez nyugton maradni es nagyon szeret belebeszelni dolgokba, meg ugralni. Emellett jo sportolo, foleg urgasban es szaladasban jeleskedik. “Baby light fury” az egyenlore non-verbalis autista kissarkany, aki 1-2 szot tud ugyan mondani, de nem beszelget, nem valaszol es a szovegertese sem tul jo. O a legkisebb, felos, keruli a tobbiek tarsasagat. “Stormfly” az etkezesizavaros autista sarkany, aki csak es kizarolag kekszet eszik, de nagyon jolelku es szivesen segit a tobbieknek “Nightmare” az ertelmiserult hangerzekeny autista sarkany, akinek sokat kell segiteni a feladatoknal, mert nem tudja, mit varnak tole, de nagyon szeret Stormflyal jatszni.

Ezzel a felallassal kezdodott a jatek, ahol Soma a tanart alakitotta en pedig a diakokat.

A kovetkezo problemakkal kellett a jatekunk soran a tanarnak szembesulnie, azokat megoldania (a teljesseg igenye nelkul):

  • (gyumolcseves) Stormfly: tanarneni en csak kekszet eszek, semmi mast nem szeretek – TanarneniSoma: ne aggodj, azt eheted, amit anyukad becsomagolt neked, es hogy konnyebb legyen neked az etkezes, ezert ebednel nem a nagy teremben fogsz majd ulni, hanem a nyugodtabb kisteremben. Gyumolcsot pedig egyutt eszunk itt ,az asztalnal. Tobbiek ti mit hoztatok? (almat, banant… macko: repat es csokit) Musti, most az egeszseges eteleket esszuk meg, ezert te a repaval kezded az etkezest, a nap vegen majd megeheted a csokidat is, ha akarod.
  • (jatek az udvaron) Hiperaktiv macko: Dejo, dejo, dejo, megyunk az udvarra. Ugy szeretek kint jatszani. Jatszhatunk egymassal is? TanarneniSoma: Igen, persze, de figyeljetek oda, hogy aki nem akar veletek jatszani, azt ne piszkaljatok. Csak akkor probaljatok bevonni a jatekba, ha magatol odamegye s erdeklodest mutat. Ez a szabaly a kinti jatekra.
  • (ebed)TanarneniSoma: gyerekek, most megyunk az ebedlobe ebedelni. Stormfly, te a kiscsoporttal fogsz ebedelni a kisteremben, ahol nyugodtabb. Musti, te ugy erzed, hogy tudsz most egy helyben ulni es enni, vagy inkabb szeretnel eloszor szaladgalni egy kicsit az udvaron es akkor bejonni, amikor csengetnek? Lehet az, hogy amikor csengetnek, akkor mindenki kimegy jatszani, te pedig akkor jossz be ebedelni – Mustimacko:-akkor inkabb majd a csengo utan eszek…csengo.. Musti bemegy, a tobbiek meg ki az udvarra. TanarneniSoma: Musti, nezd csak, adok neked meg egy konyvet, amit tudsz eves kozben nezegetni ,hogy igy is konnyebb legyen ulve maradnod.
  • (az osztalyteremben) Stormfly: Tanarneni, tud segiteni LighFurynak ,hogy jobban megtanuljon beszelni? TanarneniSoma: Ez az egyik szakteruletem. Megtanitalak titeket olvasni specialis szavakkal, LightFurynak pedig a szot felrajzoljuk es megmutatjuk neki a rajzot es hozzamondjuk a szot, ez fog segiteni neki megtanulni jobban beszelni.
  • (beszelokorben) TanarneniSoma probalna valamit magyarazni, de a gyerekek nem figyelnek ra. A maci ugral, a nagy sarknyok beszelnek….elsiklik felette, nagyon benne van a mondanivalojaban, ugyhogy szolok neki ,hogy epp rendbontas van-.. vegul reagal: oh latom nehezen figyeltek. Adok mindenkinek valamit amit a kezeben tud tartani es akkora hatha konnyebben megy az odafigyeles is.
  • Uj diak erkezik az osztalyba, a varazsunikornis. TanarneniSoma: nezzetek, o itt a varazsunikornis, az uj osztalytarsunk. Musti, ti biztos jo baratok lesztek, mert o is hiperaktiv mint te. Ezen kivul meg a szovegertese nem tul jo, de nagyon ugyes a repulesben. Segits neki, amiben tudsz.

A jatek utan megdicsertem Somat,hogy milyen ugyesen alakitotta a tanarneni szerepet es milyen jol kezelte a felmerulo szituaciokat, mire igy reagalt.

Tudod anya, en az ilyesmiben jo vagyok, mert ertek az autizmushoz es a problemamegoldashoz es az iskolaban is latom ,hogy kell csinalni.

Fb-on: https://www.facebook.com/Hollandremulet/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1915181212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása