avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Szunet 1- rendszer- nyaritaborok

2018. augusztus 19. - hollandrémület

Egy ideje mar keszulok irni szunet es elutazas temakban is. Hatha most a vegere jutok...

Az auti csaladokban elegge altalanos, hogy szemben a nem autista gyereket nevelokkel ,a szuneteket nem megvaltaskent es messiaskent varjuk, hanem aggodva, szorognva, tudvan, hogy komoly nehezsegek varhatnak rank a kovetkezo hetekben. Oszinten szolva, ez nalam az egyik olyan tema, ami szomorusaggal tolt el. Pedig nalunk aztan nem is kulonosebben rossz a helyzet (egyenlore).

Arrol irtam mar maskor, ha jol emlekszem, a teli szunet kapcsan ,hogy az autistaknak a megszokott malombol valo kiszallas nem szabadsagot meg megnyugvast meg pihenest hoz, hanem sokszor egy csomo stresszel jar egyutt. Mi lesz, hogy lesz , meddig tart...stb. Nem tudom, hogy a kesobbiekben ez hogyan fog nalunk valtozni, de ebben a pillanatban nem segit a helyzeten ,hogy nalunk a fiuk nem ismerik az orat, de azt latom Soma kapcsan ,hogy az ,hogy az "egy het" koncepciojat mar ismeri es atlatja sokat javit. Mondjuk 6 het meg igy is hosszu ido neki.

Az iskolaev itt, Hollandiaban maskepp epul fel, mint Magyarorszagon. Osszesen 13-14het szunet van ev kozben, oszi (1 het), teli (2 het), elotavaszi (1 het) es majusi (2het) a nagyobb 1-2 hetes szunetek, a nyariszunet 6 het. Koztuk pedig sok a hosszuhetvege: nevelesmentes munkanapok, unnepnaphoz csapott nevelesmentes munkanap miatt (foleg tavasszal, tenyleg 2 hetente van egy-egy szabsadnap). A klima engedi,hogy juliusig suli legyen, mivel az oceani eghajlat miatt joval kevesbe szelsoseges, mint Magyarorszagon- bar iden melegrekordok dolnek itt is dogivel es a megszokott csapadeknak kevesebb,mint 10%a hullott eddig... -. Hozzatartozik a valosaghoz, hogy az ev vegi vizsgak utan mar foleg kreativ feladatokkal es sok szabadban levessel/uszassal toltik a gyerekek az iskolai napjaikat is. A relative kesoi majusi es a relativ korai oszi szunet lehetove teszi ,hogy a csaladok szezonon kivul, de mar/meg jo idoben tudjanak elutazni nyaralni.

Erdekessegkepp, itt a szulo nem igazolhat sajat jogan napot a gyereknek. Az igazgatotol kervenyezhetek evi max 10 napot, amit csaladi okokra adnak ki- a nyaralas nem tartozik ezek koze- sosem adnak egyszerre egy hetet vagy tobbet, max 1-2 napot (kiveve, a az ember szezonmuknas es sehogy mashogy nem tud egyutt lenni a csalad, mert akkor egy het engedelyezendo az igazgato altal)- ez van a torvenyben (a szezonmunkas resz is).

A gyerekfelvigyazas emellett egesz evben megoldott (a karacsony hetet leszamitva). Negy eves korig az ovoda/bolcsi csoport szunet nelkul megy. Kerik ,hogy adjuk le elore, hogy mikor lesznek a gyerekek, igy osztjak maguk kozott a szabadsagot, kerik a beugros neveloket. Probaljak ugy intezni ,hogy egy megszokott ovono azert mindig ott legyen (3 van a csoportnak) Az iskolasok eseteben, a nagyobb iskola utani napkozik ilyenkor szuneti napkozis taborra alakulnak. A terem, nevelok ugyanazok, mindig van valami tema ,ami kore felepitik a foglalkozasokat. A gyerekeket szabadon lehet beiratni ,de tipikusan az egyebkent is odajaro gyerekek szoktak ezekben a taborokban reszt venni.

Esetunkben az iskolahoz tartozo intezmenyek, tehat az iskolai napkozi es az iskolai ovis csoport bezarnak a szunetekre, igy Armin szunetek idejen csak a "masik" ovis csoportba jar. Soma pedig visszakerul napkozibe az ovi epuleteben mukodo csoportba, ahova regebben is jart. Neki ebben a felallasban nehez ,hogy ev kozben nem talalkozik ezekkel a gyerekekkel/ nevelokkel. Ugy intezzuk tipikusan ,hogy a hosszabb (2 hetes) szunetekben megy 2-4 napot, hogy valamennyire megmaradjon neki ez a rendszer. Hozzatartozik a valosaghoz, hogy nalunk a 4 nap az ,amit komolyabb cirkuszok nelkul kibirunk, abban az esetben, ha mindenki itthon van es nincs semmi "extra" program- tehat a szokasos jatszoter,udvar, itthon vonalon mozgunk. 4 nap utan a gyerek mar teljesen zizik es piszokul farasztoak, egymast erik a hisztik... hiaba, az o vilagukban a csoportba jaras a megszokott, igy  ezt igy kimondatlan szabalykent kezeljuk. Vagy 4 nap utan valamilyen csoport vagy elutazunk.

Ahogy irtam feljebb, Armin eseteben ebbol a szempontbol kisebb a valtozas, hiszen a megszokott ket csoportja kozul az egyikbe jar. (Egy masik posztban majd irok errol az egesz miert/hogyan jarnak a gyerekeim tobb csoportba parhuzamosan es mit von ez magaval temarol) Vele kapcsolatban igy a visszajelzesek is szinte teljesen pozitivak. Aranyos, jol erzi magat, dolgozik a foglalkozasokon, egyre tobbet beszel hollandul is, az angol mellett...

Somanal valamivel cifrabb helyzetet hozott a nyari szunet. Ahogy no, ugy nyilik egyre jobban, egyre szocialisabb ami komoly siker. Mire vege lett az iskolanak, mar sikerult beilleszkednie abba a kozossegbe. Tudott es szeretett egyutt jatszani az osztalytarsaival (4en vannak osszesen). Szoval az igenye megvan, a kepessege viszont, hogy ezt random ismeretlen gyerekekkel is tudja, sajnos nincsen. Igazabol abban sem vagyok biztos, hogy neki ez teljesen vilagos, hogy egyutt jatszani random gyerekekkel is lehet. A jatszoteren felenk altalaban nincs masik gyerek, idonkent latunk csoportokat egyutt jatszani, de idosebbek is meg nem is hivjak (nem is hiszem, hogy menne). Mindegy. Szoval bekerult egy viszonylag nagy (20-30) fos csoportba, ahol a nevelok, bar mar mind talalkoztak vele, megsem talaltak meg a modjat, hogy bevonjak, segitsenek neki. Abbol, amit hallottam, nem is nagyon kerestek. Valahol megiscsak gyerekmegorzes ez, nem folyik pedagogiai munka. Nem ujdonsag, tudtuk eddigis, hogy igy van, de mivel a gyerek eljatszott egyedul, nem zavarta ot kulonosebben a tobbi, ezert nem is volt ezzel problema. Ugy latszik, ez ugy lesz egyre nehezebb, ahogy no. O is latja, hogy kilog es a tobbiek is -eros a gyanum, hogy be is szologattak neki, az etkezesi szokasai miatt tuti, masert nem tudom, de ez sajnos hozzatartozik ehhez a korosztalyhoz meg- neki kell megtanulnia kezelni, mert jo esellyel szembesulni fog vele meg sokszor sokfelekeppen... egyenlore viszont nem tudja. Szoval ugy lett outsider,hogy ez ot magat zavarta. Nem voltak kulonosebben nagy vihart kavaro jelenetek, nem balhezott, bar reggelente nehezen indult. Egyszeruen csak vilagos volt mindenkinek az elejetol fogva, hogy a gyerek nem erzi jol magat (pl. nem akart joghurtot enni eleinte, nem vett reszt a kozos tevekenysegekben), nem erzi teljesen biztonsagba magat (minden delutan valamilyen "fegyverrel" talalta az udvaron az apja). Az egyetlen pozitiv hozadeknak azt neveznem ,hogy az occsevel kereste valamennyire a tarsasagot az udvaron. Igy amennyire lehetett, annyira keveset ment.

Hogy a kovetkezokben hogy lesznek a szunetek, meg nem tudhatjuk. Ugy tunik , hogy a napkozistabor nem jo megoldas, de a kovetkezo szunetig meg sokminden valtozik es nem tudhatjuk, milyen iranyba. Most kezdodik az iskola, a kovetkezo ket szunetre mar van terv. Tavasszal ujragondoljuk a lehetosegeinket.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr3314163099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása