avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Testverterapia?

2018. augusztus 04. - hollandrémület

"Oh ,tudom ,hogy nehez lesz az eleje kis korkulonbseggel, de nezzuk a jo oldalat, a kicsi 3 eves koraban, ok majd egyutt jatszanak en meg az arnyekban kortyolgatom a hideg italomat" MUHAHA mondja a mostani enem, annak, aki ezt olyan magabiztosan, tobbszoris kijelentette. Mondjuk ha jott volna valaki aki pofanvag es elmondja, hogy ez mennyire nem igy lesz, valoszinuleg azt sem hittem volna el. Eszembe jutott ma ez az eszmefuttatasom nehany evvel ezelottrol.

Itt vagyunk a kicsi 3 eves koraban. Gondolkozom tudnek -e valamifele megvalosulast irni a pozitiv oldalra. Vegulis harom hete, amikor a jatszoban voltunk, mondtam Somanak, hogy szoljon Arminnak menjen vele, megtette, a kicsi pedig utanament egy darabig. Az, hogy magatol hozzaszoljon, vagy ,hogy a kicsi magatol kontaktot kezdemenyezzen- mar olyat, amikor nem megtepni akarja a batyjat, mert az eppen sir. Kethavonta lehet egy-egy ilyen nehany masodperces alkalom akad- foleg, idegen kornyezetben.  

Az igazsag az ,hogy mostansag lett ez egyre feltunobb, mert azert ok is nonek, lassan mindeketten a szocialisan nyitotta valo eletkorba ernek (mar a nagykonyv szerint persze)...  es vannak korulottunk testverparok, akik teljesen maskepp viselkednek egymassal. Persze veszekednek, meg visitanak, meg basztatjak egymast es az idegeire is mennek az embernek, de TUDOMAST vesznek a masik leterol. Jo, ha oszinte akarok lenni, azok akiket latok tulkepp legalabb idonkent keresik a masikat (hacsak piszkalni is), jatszanak egyutt...stb. A vilaggal szemben van koztuk valamifele ved es dacszovetseg. Mar a nagy eves is "megvedi" a keteves kistesojat, mert o ugyan piszkalhatja, de mas ne csinalja es kesz...Ennek a leghalvanyabb nyomai sincsenek meg nalunk. Elnek egymas mellett,  interakcio nelkul. Egyutt jatszas, vita, ved es dacszovetseg.. .fel sem merul. Jo reszenek a koncepciojat sem erti meg Soma sem szerintem.

Ez mellekvagany, de az egyik felelmem is, hogy tudom ,hogy Armin nem tudja magat megvedeni es elmondani sem tudja, ha tortenik vele valami. Jo lenne tudni ,hogy a tesoja legalabb egy kicsit vigyaz ra- igen, tudom ,erre  vannak a tanarok... Idealis celpont a kicsi bullyingra sajnos, meg a batyjanal is idealisabb- es vele is meggyult a bajunk tavaly. A kepet arnyalando, pont a Somat banto kisifu occse lesz a Bubu egyik osztalytarsa, ha mehet az integralt oktatas. Mellekvagany vege.. majd lesz valahogy.

Vissza a fiuk egymashoz valo viszonyahoz...Tulajdonkepp nem is kene ennek annyira zavarnia, hiszen felfoghatjuk ugy is a helyzetet ,hogy ket egyket nevelunk, ami nagyreszt le is irja, hogy mirol van szo. De, meg ha felre is teszem azt a tenyt ,hogy baromira kimerito... ott van az a keseru erzes ,hogy valamibol megiscsak kimaradnak. Raadaskepp a multkor Soma pont ezen sirt nekem ,hogy Armin ot nem szereti, mert az iskolaban is van ,hogy kezenfog gyerekeket es elvezeti oket, de ot sosem szokta kezen fogni... Mit mondhatnek erre...Probalom persze elmagyarazni , mar amennyire en is ertem, az egesz "Armin nem erti a baratkozas koncepciojat/ nem meri kiadni a kezebol a gyeplot' temat. Hogy o nem szandekosan olyan, amilyen es fogalmamsincs,hogy mi alapjan valasztja ki azokat, akiket idonkent magaval vontat - ha jol sejtem, ezek azok a gyerekek, akik nem allnak ellen vagy probalnak barmifele sajat otletet belevinni az egyuttletbe. Soma nem ilyen. Ebben ponthogy egyformak. Mindkettonek a sajat feje, a sajat vilaga a biztonsag es egyaltalan nem szivesen bizzak magukat 100% ig masokra, meg  egy-egy jatek erejeig sem. Plane nem egymasra.  Valahogy ugy van ez, hogy sok pozitiv elmenybol ragad valami, amihez aztan vissza-vissza nyulnak, de eleg 1 negativ ahhoz ,hogy ezt semmisse tegye...es legyunk oszintek negativ elmenybol is akad azert, ami kettojuket illeti (pl minden egyes alkalom ,amikor az egyik sir/ordit, ilyen a masik szamara).

Most persze azon gondolkodom ,hogy hogy lehetne ezen valamennyit eloremozditani, vannak otleteim, de objektiven nezve ennek egyszeruen most meg nincs itt az ideje, mert a kicsi meg nincs azon a szinten, hogy kepes legyen reszt venni benne. Neki meg az is nehez ,hogy velunk felnottekkel- a szuleivel, oktatoival- kontaktust teremtsen, foleg, ha nem az o sajat erdeklodese all a kozeppontban. Az 5 eves autitol pedig ugyszinten nem varhato el ,hogy at tudjon helyezkedni az occse fejebe.Talan ha Armin lep egyet -kettot elore, akkor el lehet kezdeni veluk valamifele " testverterapiat' , amit ugy kb arra alapoznek, hogy meghatarozott, elore felepitett szituaciokban pozitiv elmenyeket szerezzenek az egymassal valo interakciobol (tenyleg, van ilyen terapia hivatalosan? Ha igen, hogy hivjak?), de addig meg nagyon sok viznek kell lefolynia a Schelden.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr414161613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása