avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Eron felul...

2018. július 01. - hollandrémület

Regota nem irtam, elsosorban, mert semmi, de semmi energiam nincsen.  (Aki ezt olvassa es emaillel logok neki, annak ugyanez az oka). Masodsorban, mert szeretek begubozni, amikor nem vagyok jol.  Az izolalt eletvitel, amit folytatunk, ehhez kituno lehetoseget biztosit.

Az elmult hetekben azert dolgoztam azon ,hogy kicsit kirugdossam magam a godorbol. Tobbek kozott tobb hasonlo helyzetben levo anyatarssal is le tudtam ulni beszelgetni, tanacsot kerni, raismerni egymas problemaira, oromeire... jo volt, na. Sokat adnak nekem a virtualisan megismert anyatarsak is, sot... mondhatjuk ,hogy a szocialis kapcsolataim 99% a nem face-to-face tortenik.. de nagyon mas egy idoben egy helyen egymasra nezve beszelgetni. Masreszt elmentem vidamparkba egy kollagnommel, gyerekek nelkul (kozben megtudtam ,hogy ez gaz, de akkor kifejezetten jol ereztem magam emiatt), szoval jutott egy kis, a normalistol nagyon-nagyon eltero kikapcsolodas is.

Ez egy eleg gaz poszt lesz, mar tudom elore. Tipikus peldaja annak, amikor az ember rossz dontesek kozul hoz egyet (a legkevesbe rossznak tunot), aztan varja , viseli a kovetkezmenyeit...

Amikor beszelgetek emberekkel, szoktam mondani ,hogy nalunk a ket gyerek szetosztotta az auti dolgokat. Van egy etkezesizavaros es egy alvaszavaros autistam. A gyerekekrol sok szo esik, arrol viszont nem annyira pc beszelni, hogy ezeknek a problemaknak milyen hatasa van a kornyezetre, egyenre. Ez esetben ram (vagy ahova ez a poszt kilyukad majd).

Olvasgatok egy jo ideje mar az alvas biologiaja utan. Erdekesnek talalom, akit erdekel, olvasson bele legalabb a Wikipedia vonatkozo szocikkjebe. Roviden es tomoren (es erosen sarkitva): az alvas hormonalisan meghatarozott tevekenyseg (allapot?) Ha megvan a megfelelo melatonin hormonszint, az ember kepes elaludni es alva maradni, ha nincs, akkor zavarok lephetnek fel. Az autisataknal ezek a hormonproblemak az atlagnak gyakoribbak.

Amikor megszuletik egy kisbaba, teljesen normalis, hogy nem alussza vegig az ejszakat. Ehes, pelenkat kell cserelni, faj a hasa...kesobb szeparacios szorong, fogzik, taknyos... az ember igyekszik ep esszel a leheto legjobban tulelni ezt az idoszakot. Emlekszem, mindkettonel ugy volt, hogy amikor pici volt es sokat ebredt, azt kivantam, barcsak kevesebbet ebredne. Aztan kevesebbet ebredt, de volt,hogy nehezebben aludt vissza, akkor visszakivantam, hogy milyen jo is volt, amikor sokszor kelt ugyan, de legalabb nem kellett huzamosan fent lenni vele. ..mara ott tartunk, hogy egy ejszakanak, amikor vegig az hazban maradtunk orulok. Nagyon.

Hogy hogyan jutottunk ide? Armin sosem volt jo alvo. Ket eves kora elott nem volt ejszaka, amit ataludt volna, ami mondjuk nem egy kirivo dolog. 4-7 honapos koraig volt egy idoszaka, amikor 3-5 kozott kakilt es emiatt ebren is volt. O jatszani akart, en meg aludni. Kompromisszumkent a nappali kanapen hesszeltunk ,en felalomban, o meg ebren. Kesobb folyamatosan valtakoztak a sokat kelunk, keveset kelunk, konnyen vagy nehezen alszunk vissza ejszakak. A nehezen visszaalvos ejszakakon rendszeresen koltoztunk le a nappaliba egy-egy orara, megnyugodni ,figyelemelterelni (Bogyo es Babocaval tobbnyire). 2 eves koraig orom-boldogsag volt, ha mar hatossal kezdodott az ora, amikor reggel felkelt. Eddig tulajdonkepp semmi kulonos vagy kirivo, bar ha hozzatesszuk, hogy fel eves kora ota dolgozom, azert nem kell nagyon magyarazni , hogy ez bizony nem konnyu.

Az igazi mayhem masfel eves koraban kezdodott. Egyik naprol a masikra a gyerek ebredt ejjel es orditott, mint a veszedelem. Sehogy nem tudtam megnyugtatni sem, nemhogy visszaaltatni. Abban az idoben raadasul a fejet verte amibe csak erte (a falba, szekrenybe), ami kulonosen felelmetes volt. Az elso ilyen ejjel 3,5 orat orditott. Mivel a testvere viszont aludt es a szobajaban nyilvanvalo volt,hogy nem fog megnyugodni, ezert levittuk a nappaliba, ahogy maskor is (kapott fajdalomcsillapitot egy ido utan, hatha faj valamilye). Probaltuk az osszes ismert bevetheto trukkunket, de o csak orditott es azon mesterkedett,hogy verhetne a fejet a laminalt padloba. Egy ponton tul meguntam es kiraktam a kocsiba. Ott legalabb biztonsagban volt, ami a fejet illeti. Elindultunk, bele az ejszakaba az ordito gyerekkel. Eltartott egy darabig, amig megnyugodott, elaludt. Ekkora hazamentem es beraktam az agyaba. Ott aludt tovabb-ez pentek volt...es masnap es harmadnap ugyanez, de akkor mar nem vartunk 3,5 orat , csak olyan masfelet kb. Hetfon ugy vittem orvoshoz, az egyebkent latszatra nem beteg gyereket, hogy adjon BARMIT. Kiderult,hogy fulgyulladasa van, kapott gyogyszert, jobban lett. 

Abban a pillanatban, amikor kiteszed a labad a hazbol, tudod, hogy hatalmas ongolt lottel, ami csunyan visszauthet. Hogy mi motival megis? Az,hogy aludni szeretnel. TE. Amihez az kell ,hogy a gyerek is aludjon, barmi aron. (Emellett az sem baj, ha nem veri szet a fejet a butorokon.) Ezek azok a nagyon keseru pillanatok, amikor egesz sulyaval nehezedik rad, hogy ez a kisfiu serult. Nem is csak egy kicsit. Nincs odabujunk anyahoz es megnyugszunk, nincs sustorgunk, dudolunk, simisimi  es megnyugszunk. Plane fel sem merul, hogy megbeszeljuk ,hogy most ejszaka van, es olyankor aludni kell... Ezekben a dolgokban a 3 eves fiam maig egy csecsemo szintjen van- akarmilyen szar is ezt leirni. Ezert a megoldasi modszerek eseten is a csecsemos modszerekbol valogathatna az ember, viszont mivel a testi kontaktust ilyenkor nem viseli el ,ezert a csecsemos modszerek is szepen lassan kihullanak - a gyereket maig nem tudtam leszoktatni a szoptatasrol... Vegul, ami a marad, a merleg egyik serpenyojen az elveid, a masikon meg minden mas... mert ha elviszem, akkor konnyebben megnyugszik, elrazza az auto, ami neki is az erdeke ,hogy pihenjen; az enyem is, mert maskulonben en sem aludhatok; a batyja sem ebred fel, akinek szinten elemi erdeke ,hogy aludhasson ejszaka es az apjuk is kap egy szusszanast, hogy erot gyujthessen arra az esetre, amikor 4:30 kor a gyerek nem visszaalszik, hanem kesz van az alvassal   ...(Aludni igy sem tud, mert az egesz baromi sok joves-menessel jar, mire elaludna mar jovunk vissza es caplatunk at a hazon ujra)

Az elmult masfel evben nagyjabol megtanultuk a dolgok menetet, ami igy zajlik. Armin megebred, en bemegyek hozza- vagy mar eleve az agya mellett aludtam matracon, igy csak atmegyek az agyara-  probalom (cicin- ezt is milyen gaz leirni, basszus) visszaaltatni. probal visszaaludni. Ha sikerul, orulunk. Ha nem, akkor eltelik kb. egy ora a probalkozassal. Ezutan a gyereknek eldurran az agya, mert nem tud elaludni, pedig szeretne, elkezd orditani es nincs az a hatalom, ami ezutan megnyugtatja. Igy a nappalit egy ideje mar atugorjuk es egyenesen a kocsiba megyunk. Az utobbi napokban ahelyett,hogy rogton elindultam volna vele, uldogelunk egy kicsit a kocsiban a vaksotetben, ott megnyugszik. Akkor indulok csak el, amikor mar ujra nyugtalankodni kezd. Ilyenkor probalok a kivilagitatlan mezogazdasagi utakon autozni, mert sotetben megiscsak gyorsabban elalszik (leszamitva, ha pentek van, mert olyankor ezeket az utakat az onjelolt autoversenyzok, drogosok, pias fiatalok hasznaljak).

Hogy milyen gyakran? Valtozo. Legjellemozobb, amikor faj valamilye (amig a fajdalomcsillapito hat) es amikor tul meleg van. Most, hogy ezt irom, az elmult 4 ejszaka ultunk autoba, 30 fok van a szobajaban, ejjel. Nem tudok szelloztetni, mert meg ejjel 11kor is vilagos van, kesobb bevilagit a lampa es hetvegen ejjel a szomszedaink is szivesen dorbezolnak az utcan (kifele nyilik az ablaka, igy vagy ablak, vagy redony).... 10 ora alvaskiesest halmoztam fel, bar valamit be tudtam hozni azzal, hogy reggel nem keltem fel a csaladdal... Es nem jon enyhules, a kovetkezo ket hetre jo esellyel erre kell berendezkednunk. Mivel eddig az egesz autozas tema periodikus volt es nem AZ altalanos megoldast latta benne, ha nem tudott aludni, hanem azzal kototte ossze, amikor tenyleg rossz neki, ezert mindig lecsengett, mielott teljesen kicsinalt volna es volt, hogy honapokig nem kerult ra sor ujra. Most a dogmelegben, hogy nap-mint-nap ez a megoldas...hat, be vagyok szarva.

Emellett egy pillanatra vissza a melatoninra es az alvasra... melatonin sotetben termelodik. Marpedig a gyerek nem lat sotetet, amikor ennyire meleg van, mert a lefekves elotti utolso pillanatig probalunk szelloztetni, kint pedig, mint irtam vilagos van. Belegondolva akar innen is fujhat a szel vagy barhonnan. Hogy mi a megoldas? Ebben a pillanatban fogalmam sincs.

A potolt melatonine lehet meger egy probat, plusz a fulemben cseng a szulokepzesen a pszichologus hangja, aki azt mondta, hogy ha a  gyereknek alvasproblemai vannak, ne varjunk tul sokaig a csodara. Viszont mire elszannam magam, addigra mindig jon egy jobb szeria, ami miatt bizni kezdek ,hogy hatha megsem szukseges...elsosorban az esetleges mellekhatasoktol tartok, - hogy meg ennel is rosszabb lesz, bar nem tudom, az hogy lehet-  nem annyira elvi problemam van a gyereknek gyogyszer adassal.

Kuzdunk a tulelesert. Van az a faradtsag, ahol az ember annyira beszukul, hogy nincs kreativitas tobbe- a gyakorlatban legalabbis. Mindennapok vannak, nappal meloval, gyerekkel, fejlesztessel, megbeszelessel, logisztikaval...ejjel pedig sotetben autozassal. Remenykedve, hogy ez hajnali ketto fele fog megtortenni, mert haromtol hetig meg mindig tudok valami kozel ertekelheto mennyisegut aludni. Nem volt konnyu, de az elmult ket nap "eredmenye" ,hogy az elemi elkeseredettseget es duhot, amit ilyenkor erzek (elsosorban a helyzet es nem annyira a gyerek fele) felvaltotta az elfogadas es apatia.

Jobb pillanataimban gyonyorkodom a holdban a szantok felett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9914084953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása