avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Uton a szobatisztasag fele- sema es kovetkezo lepesek

2018. március 14. - hollandrémület

Ott hagytam abba az elozo posztomban, hogy sikerult megurgrani ,hogy Soma merjen ruha neluk lenni. Kozben eltelt egy fel ev ujra, es mar javaban a fejleszto oviba jart. 2017 ev elejen osszeultunk az ottani nevelokkel es megfogalmaztuk a fejlesztesi celokat. A szobatisztasag volt az egyik.

 A megbeszelesen elmeseltem, hogy a bolcsis bilire kenyszerites meglehetosen betett a korabbi probalkozasaimnak (a kifejezett keresem ellenere levetkoztettek, kicibaltak a furdobe es raultettek az ordito, tiltakozo gyereket a bilire...ketszer - es elfelejtettek szolni rola), es hogy azt a tippet kaptam egyebkent is egy kedves baratomtol ,hogy inkabb legyen egybol wc-annyival kevesebb gond kesobbre. Igy abban maradtunk ,hogy rogton wc-re szoktatassal probalkozunk. Az ovikban, ahova jart mindenhol volt kis wc, az iskolaban is, en pedig vettem egy csilivili lepcsos felulot a mi wc-nkre.

A megszokas ismet icipici lepesekkel haladt elore a celok a kovetkezok voltak;

-Soma bemegy a helyisegbe 10ig szamol

-Soma bemegy a helyisegbe 10ig szamol es lehuzzuk a wc-t.

-Soma bemegy a helyisegbe es 1 percig bent marad, lehuzzuk a wc-t

-Soma raul a wc-re (ruhaban) tizig szamol es lehuzzuk a wc-t.

-Soma raul a wc-re egy percig es lehuzzuk a wc-t.

-Soma raul a wc-re pelenkaban, tizig szamol es lehuzzuk a wc-t.

-Soma raul a wc-re pelenkaban egy percig es lehuzzuk a wc-t.

-Soma ul a wc-n pelenka nelkul tizig szamol

-Soma ul a wc-n egy percig

-Soma belepisil a wc-be.

Latjatok... izi-bizi 10 lepes es kesz is vagyunk...szinte.

Az elso problema, nyilvan elorelathato volt: nem egyformak a wc-k es a wc-helyisegek. A fejleszto ovie es az iskolae rendben volt, mert ott nem volt semmilyen elmenye, miutan megbeszeltek ,hogy nem lesz hangos dolog (fel a kezszaritoktol), azutan a bemenes tulajdonkeppen rendben volt. A regi ovinak a wc-je viszont nem egy kabin, hanem 5 egymas mellett, igy ott volt a folyamatos stress ,hogy jon-e mas, lehuzza-e mas.. igy a bent tartozkodas is lenyegesen nehezebben indult. Itthon szinten. Sosem eroltettuk ott a wc-be, valahogy mindig elkerulte es egyaltalan nem volt elragadtatva az otlettol, hogy neki oda be kell mennie.

A kovetkezo a felulesnel jott es itthon..mert az itthoni uloke nem jo... mert miert van ott  kozepen az a hupli...mert miert masmilyen itthon a wc... egy ido utan a felules mar rendben volt, de a hupli problema maradt... neztem egy rakas szukitot, de mindegyiknek az elejen van egy kiemelkedes, o pedig osszeszoritott labbal ult a wc-n. (illetve akart ulni). A fejleszto oviban ekozben egesz jol haladtak a dolgok, tobb lepessel elorebb jartak. Egy ponton komolyan elgondolkodtam rajta, hogy vegyek-e egy kis wc-t, amit aztan talpra szerelek es, mint egy nagy 'bili" hasznalunk, de szerencsere az egyik baratom felhivta a figyelmem a dupla wc-ulokekre, ami teljesen idealisnak bizonyult, mert azon nincs kiemelkedes. Persze a felulos megszokast kezdhettul elolrol. :)

Vegul rebeszeles, biztatas, matrica, ajandek volnalon  sikerult eljutni addig ,hogy a gyerek pelenkaban vagy anelkul ul a wc-n valamennyit. Az idoket a kezdeti 10ig szamolas / egy perc utan elkezdtuk kicsit nyujtani, ehhez a telefonomra letoltott homokora alkalmazas eleg hasznosnak bizonyult.

Valahol itt jott a kovetkezo raismeres, hogy a szobatisztasag nem csak abbol all ,hogy a gyerek elviseli, ha szabadon van a teste egy resze es raul ,belepisil a wc-be, hanem abbol is ,hogy megszokja es elviseli magan az alsonadragot. Ami egy masik erzes, mint a pelenka.

Probalkoztunk a klasszikus, "felkeltjuk az erdeklodeset, majd o kivalasztja, verdas, munkagepes, a nagyfiuk is ebben jarnak" vonalon. Teljesen sikertelenul. Az erdeklodes semmilyen szikrajat nem sikerult felkeltenunk a gyerekben (aki egyebkent szivesen valaszott maganak polot peldaul). Vegul vettem nehany alsonadragot, egyfajta szabasut, es csinaltam a wc-s gyakorlas papir melle egy alsonadragos gyakorlas matricas papirt is. Az elso alkalom 3-ig szamolas volt... mar ugy ertem, en szamoltam, o pedig orditott es kapalozott. A kovetkezo 10ig szamolas... amikor az mar ment, kezdtuk a kulonfele homokorakat. A vege fele mar nem is allitottam hangot a homokorara, hanem vartam ,hogy mikor szol ,hogy mostmar levenne az alsot. Szoltam persze az oviban is ,hogy gyakoroljak ezt is (es mivel nekik nem jutott eszukbe, hogy problema ez is problema lehet, ezert meg is koszontek a tippet).

Par het alatt sikerult tehat forditani a kockan es elerni ,hogy Soma a nap nagyreszeben alsonadragban legyen es csak akkor kerjen pelenkat, amikor tenyleg szuksege is van ra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr2313736008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása