avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Egy evvel kesobb...egy eros Talan

2018. február 17. - hollandrémület

Egy ev telt el,miota megkongattam azt a bizonyos veszharangot, hogy " itt bizony nem ugy alakulnak a dolgok, ahogy kene nekik". Hogy mivel vagyunk elorebb ennyi idovel kesobb? Eljutottunk egy eros TALAN-ig.

Itt most persze ironizalok kisse, mert egy csomo minden tortent, van bizonyossag , diagnozis, sok-sok oldal megfigyeles, velemeny, kiskutyafule. Ami nincs, az az elorevezeto ut, lehetoleg lampakkal megvilagitva. Illetve itt jon be a fenti "talan". Azt mar irtam, hogy a Kicsi a diagnozis melle javaslatnak logopediai fejleszto ovodat kapott (Kentalis). Most nem keresem vissza, mennyire mentem ebbe bele eddig, de roviden a kovetkezok tortentek.

Eloszoris orom, boldogsag, mert a Kentalis csoportja pont abban az epuletben mukodik, ahova most bolcsibe jar, igy kivetelesen nem bonyolodik az eletunk meg jobban! ...Aztan a realitas. A csoportot kozvetlenul nem lehet elerni. A teli szunet elott lettek meg a szukseges dokumentumok, engem meg pont mutottek, igy a "szemelyesen odamegyek egy megallitom az elso embert a folyoson" strategia nem mukodhetett. Felhivtam a kozpontot, es kertem a helyieket. Nem kaphattam meg, mert nem ok dontenek, de mondjam el, mit szeretnek. Elmondtam, hogy van egy kisfiam, aki autista es beszedproblemai vannak, a pszichiatriai diganozisaban pedig oket javasoljak, mint legalkalmasabbakat a fejlesztesere. Szeretnek kapcsolatba kerulni a helyi csoporttal, kerni egy megfigyelest es megbeszelni a lehetosegeket a gyerek elhelyezesere. Segitokesz volt a holgy, elkuldette velem a Bubu diagnozisat, megfigyeleseket... mindent ,amim volt.

Par nap  mulva visszahivott, hogy kozolje, hogy a gyerek tulsagosan autista ahhoz, hogy normalis csoportba jarhasson, igy nem kerulhet be a kiszemelt csoportba, esetleg egy masikba jarhatna, ott a kozpontjukban (esetleg)... hat az kerem ki van zarva, a gyerek ket es fel eves, nem fog naponta ketszer masfel (plusz dugo) orat utazni ovodaba, szo sem lehet rola, meg akkor sem, ha a taxi esetleg megoldhato. Emellett pedig , bar tudom ,hogy papiron nagyon durva es tomeny, ami le van rola irva, de o tobb, mint ket eve normalis csoportban van, ahol annyira nem panaszkodtak ra , hogy meg a nevelo akart engem meggyozni ,hogy nincs annak a gyereknek semmi Baja (azota azert latjak, hogy ez nincs igy)... elfogadom, ha elutasitjak, de nem a papirok alapjan. Ujra nyomatekosan kertem ,hogy valaki setaljon le az emeletrol egy fel orara es nezze meg a gyereket (eselteg beszelgessen egy kicsit a gondozoival).

Megkertem emellett a bolcsodei gondozokat is, hogy mivel ismerik egymast a fejlesztosokkel, kerdezzenek utana, hogy ok el tudnak e intezni egy megfigyelest esetleg. Nem sokkal kesobb sikerult is ezt teto ala hozni. Megnezte a fiamat egy logopediai fejleszto pedagogus, leirta a velemenyet, aminek a lenyege az volt,hogy  tulajdonkeppen, ha megall a beszedfogyatek, akkor akar mehetne is a csoportba.

Ehhez viszont ujabb proceduraba kellett belevagni. Hallas es fulorrgegeszeti vizsgalat es logopediai felmeres, amik kellenek ahhoz ,hogy a tenyleges felvetel megtortenhessen.

A ful-orr-gegesz gyorsan megvolt. Remenykedtem kicsit, hogy talal valami egyszeru, konnyen orvosolhatot (pl tubussal), amire ra lehet fogni a kommunikacios problemak egy reszet ,de nem talalt semmit.

A hallas vizsgalat csufos kudarcba fulladt, miutan kiderult,hogy az erzekelot a gyerke fulebe kell tenni es a meres alatt a gyereknek csendben kell lennie. A beletetel meg csak-csak sikerult, de a csendben leves, az nem volt benne a pakliban. Az is kiderult, ohgy ezzel a modszerrel csak hallascsokkenest tudnak merni, azt pedig nem feltetelezzuk ,hogy lenne neki. Erosen valoszinusitheto a tulhallas, de azt viszont nem vizsgaljak. Egy gondolat erejeig tovabb mentunk ,hogyan lehetne ezt a vizsgalatot elvegezni, de, amikor kiderult,hogy altatasban es tulajdonkeppen ez az eredmeny (mivel a gyerek azert beszel) nem kritikus a tovabbiakhoz , akkor ugy dontottunk, hogy ezt egyenlore hagyjuk.  

Anamezis, logopediai felmeres... csak a szokasos. Probaltuk megallapitani, hogy mi lehet a Bubu elso nyelve, de nem igazan sikerult, igy a logopediai felmerest vegul magyar-holland kevert nyelven vegeztuk- elsore magyarul kapta az utasitast, ha nem reagalt, elismeteltuk hollandul is, ha magyar valaszt adott, elfogadtuk, ha hollandot azt is, ha angolt, azt is. Egy hajszallal volt csak egyuttmukodobb, mint amire szamitottam, de az eredmeny ugy gondolom realis lett (egybe vag egy masikkal, amit a nyar vegen csinaltunk egy masik logopedussal). Ez alapjan a gyerek beszedertese masfel , a beszedprodukcioja pedig 2 eves szinten van. Ez, a valos eletkoraval es az intelligenciajaval ossszevetve nagyon jelentos elmaradas (a kortasrcsoport also 10%at sem uti meg), igy a beszedfogyatek fenn all.

Mult heten hivtak a dontessel. A kiszemelt csoport kesz fogadni a gyereket, legalabbis elinditani a felkeszito stadiumot, HA a kozpont, ebben az esetben a hagai, orszagos kozpont, jovahagyja a finanszirozast. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Ki kell toltenem ujra egy hegynyi dokumentumot, a logopediai vizsgalatot vegzo szekembernek kuldenie kell egy ajanlas/ velemenyezest a kozpont fele es ok majd eldontik, hogy igen vagy nem. Kerdeztem a holgyet, aki ezt tudatta velem ,hogy az o tapasztalatai alapjan milyenek az eselyeink. Azt mondta ,hogy a szamok magukert beszelnek, ugy fogja megirni a jelenteset, hogy ezek kidomborodjanak (ne kapjak infarktust, amikor olvasom majd), DE elutasithajtak a jelentkezest a gyerek autizmusara hivatkozva.

Szoval igy lett ez egy ev alatt egy eros TALAN.

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr6013676548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása