avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Unnepi keszulodes, amikor a kevesebb tobb...talan

2017. december 18. - hollandrémület

Mivel tavaly igen csunya kiborulas lett a vege az unnepi idoszaknak, ezert iden mar eleve idegesen vagtunk (vagtam) bele a keszulodesbe.

Roviden, nalunk a Mikulas, Karacsony utan nem sokkal ott van a Soma szuletesnapja es a karneval (februar eleje), illetve tavaly meg betegseg es vendegseg is volt... egy szo, mint szaz, januar vegere az egyebkent remekul kommunikalo es flexibilis gyerekem annyira szetesett, hogy mar kb azt sem tudta merre van az elore. Pl az egyebkent problema nelkul megertett: lemegyek a konyhaba, aztan jatszom veled- tipusu kijelenteseket total nem tudta ertelmezni. Dobbenet volt.

Idenre sokmindenben es sokat fejlodott, igy egy az egyben abbol kiindulni, hogy milyen volt a tavalyi ev, nem lehet, de azert ahogy az ido mulik, iden is latszik, hogy az izgatottsag kezd a tetofokara hagni. Mivel egy honapot kb atlat igy eleg jol megerti ,hogy mikor is jon a karacsony. Kozben pedig mar keszulodik a szuletesnapjara (amikor o valaszthat ajandekot- amit gondosan a szekemre helyezett jatekhirdetessel mar meg is tett es naponta megerosit)

Felmerult az  advent naptar. Nem annyira az ido mutatasa miatt, mint inkabb csak azert ,mert tokjo ajandekosakat lehet kapni (Legosat neztem, az edesseg nalunk nem opcio), de aztan vegiggondoltam, hogy mit okoznek ezzel: 24 nap izgalom ,hogy vajon mi lehet az ablakok mogott. Ha reggel kibontotta, akkor a nyigas, hogy nem tudott vele jatszani iskola elott, ha este bonthatja ki, akkor az izgalom egesz nap ,hogy vajon mi lesz benne... Valahol itt tartottam a gondolatban, amikor elvetettem az otletet. Kicsit sajnalom (magam miatt :) ), de nyilvanvalo, hogy nalunk ettol csak az egyebkent is eleg magas stressz szint none. Az elmult evekben, lehetosegekhez merten, karacsonyvaro dobozunk volt, amibe kezmuves feladatokat tettem. Azokon a napokon, amiko tobb idonk volt, ezekkel keszultunk a karacsaonyra ( egyszeru diszt matricaztunk, festettunk, ilyesmik). Iden ez is kimaradt, mert a korulmenyek nem tettek lehetove, hogy rendesen rakeszuljek... ez van, meg kevesebb izgalom, nem is baj talan.

A karacsonyi listat is viszonylag egyszeruen elinteztuk. Csakugy, mint a Mikulas eseteben, valasztott par jatekot, amit felragaszotttunk egy papirra es kiragasztottuk az ablakara, hogy a Kerstman is lassa. Igy kb azt is tudja, hogy mit fog kapni. Ebben egyebkent elterunk az itteni hagyomanyoktol, mert a hollandok vagy Mikulast vagy karacsonyt unnnepelnek ajandekokkal, de nem mindkettot, mig mi ugy dontottunk ,hogy inkabb szetosztjuk az ajandekokat a napok kozott es mindket unnepen lesz ajandek. Fel sem merult bennem,  hogy emiatt meg lehet valami, egeszen addig, amig a gyerek azzal nem jott ki az iskolabol ,hogy a tanarneni azt mondta, hogy akihez jott a Mikulas, az nem kap ajandekot karacsonyra... Apa gyorsan lerendezte a kerdest azzal ,hogy emlekezzen ,hogy tavaly is kapott mindkett alkalommal es o biztos benne, hogy iden is igy lesz (emellett a nyakam ra, hogy dolgozik a gyerekben egy kis izgalom, hogy mi van, ha nem- plusz dejo is lesz, ha o kezdi el oltogatni a tobbit... ).

Tegnap megvettuk a karacsonyfat is. Ezt az elmult 3 evben mindig egyutt csinaltuk. Soma szeret segiteni kivalasztani es feldisziteni is. Az elso ket eleteveben megcsinaltuk a diszitest, amig aludt, de miota Armin megszuletett- o meg ugye teljesen kiszamithatatlanul alszik, de inkabb nem mint igen mostanaban megint- azota attertunk arra, hogy egyutt diszitjuk a karacsonyfat a Kerstmannak. A hetvegen felallitjuk majd. Itt egyebkent ugy van, hogy a hollandok December 6 utan fat allitanak es a legtobben karacsony utolso napjan vagy masnap szedik le. Rendszeresen belecsuszunk abba, hogy mar fat venni is keson megyunk. Mondjuk az idei fank maradekfa letere nagyon kis pofas lesz. Szoval ez egy olyan hagyomany, amit nem kovetunk. Egyreszt azert ,mert a francnak sincs kedve egy honapig egy fenyofat kerulgetni a lakasban, megakadalyozni, hogy a kicsi megegye a fenyotut, a macska leboritsa...masreszt azert ,mert ez is a stresszt noveli. Igen, tudom, varakozas orome... nem vagyok rola meggyozodve, hogy az autiknal ez egy tenyleges orom (en meg nem halllottam olyanrol, ahol az lett volna)... Szoval karacsonyfa az utolso pillanatban, egyelore. El tudom kepzelni ,hogy jovore mar maskepp lesz, es zavarni fogja, hogy nekunk miert nincs, ha mindenki masnak van, de amig lehet, addig kihasznaljuk... 

Ajandekozni mindig reggel szoktunk es ket reszletben. Ugy ertem, ejjel erkezik a Kerstman es odateszi az ajandekokat a fa ala termeszetesen...szoval ajandek reggelre, mert minek a gyereket este tulporgetni. Reggeltol estig meg ki is jatssza magat, felepiti... lecseng az elso lelkesedes.

Foldrajzi helyzetunkbol fakadoan az unnepek tobbi resze nyugiban telik. Nincs joves-menes, surges. Fozni pont annyit szoktam, mint maskor is, sutni, amit kedvem van, esetleg a gyerekekkel bohockodunk valamit a konyhaban.

A teli szunet ezzel egyut ket het a suliban, ami nagyon hosszu ido, igy erre a forgatokonyvek meg mindig kidolgozas alatt allnak...

Mielott megszulettek , ha azon gondolkodtam ,hogy milyennek szeretnem az unnepeket majd gyerekekkel, nem pont arra gondoltam ,hogy "a normalis mindennapokhoz a leheto legkozelebb", de igazabol nem banom, hogy nem telik egy egesz honap az Unnepek forgatagaban (illetve igen, de csak amennyire elkerulhetetlen). Viszont, amit mindenkepp akartam, annak az elkerulese, hogy 24-en mindenki tiszta ideg, mert ferde a fa es kirepedt a bejgli... na, ez sikerulni latszik az elmult evekben.

Ha nem irnek mar a heten, mindenkinek Boldog Karacsonyt! Pont olyat, amilyet ti szertenetek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr6113508693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása