avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Duck -Cabbage - Carrot...mi leszunk a logopedusok remalma

2017. november 25. - hollandrémület

Volt nekem egy nagyapam, aki a legtobb europai nyelven beszelt valamennyire. O mondta egyszer a legkisebb ocsem kapcsan,  hogy a gyerek eloszor tanuljon meg angolul, aztan johet a tobbi... Sokszor eszembe jut, hogy mennyire tetszene neki valoszinuleg, ahogyan a fiaim ket/harom nyelven beszelnek. Oszinten szolva en is nagyon elvezem.

A batyammal par honapja beszelgettunk a tobb nyelvu gyerekekrol. Mondtam, hogy magyar kornyezetben valoszinuleg nem eroltetnem az idegennyelvet ovodas korban, erre megkerezte, hogy " de akkor hogy fog a gyerek jol megtanulni angolul". Mire visszakerdeztem ,hogy a "mai vilagban hogy tudod megakadalyozni ,hogy a gyerek megtanuljon angolul", amikor a csapbol is az folyik...Jo, oszinte leszek, fogalmam sincs, hogy mennyire folyik ez  a csapbol Magyarorszagon ,de kiindulva abbol ,hogy a szamitastechnika nyelve az angol, a legtobb film ezen a nyelven keszul...stb, ugy sejtem ,hogy ott sem egyszeru kikerulni (itt nem szinkronizalnak a teveben).

Akkor meg nem gondoltam ,hogy a fenti kijelentesem valoban problemat okozhat az mi eletunkben.

Ugy kezdodott, hogy Armin az iq-teszt kozepen felkialtott ,hogy duck! (tenyleg a legjobb alkalmat valasztotta ,hogy megcsillogtassa az angol tudasat) Aztan egy jo darabig semmi, de ma talalt egy papirbol kivagott repat es egy kaposztat- igen, ezek csak ugy hevernek nalunk szanaszet a lakasban :)- , mire kozolte, hogy "carrot , cabbage"... Mostanaban kulonosen erdeklodik a zoldsegek es gyumolcsok irant. Na persze nem megkostolni, hanem enekelni roluk meg nezegetni oket. Az utobbi ket hetben elsosorban angolul. Meg merem kockaztatni ,hogy hollandul mar tudja oket, de meg veletlenul sem jonne ki ugy a szajan. Ezek a szines, zoldseges, gyumolcsos eneken youtube-rol, amirol ha husszor iranyitjuk el, akkor huszonegyedszerre is visszatalal (jo, igazabol ut kozben valahol kiveri a balhet, hogy hagyjuk mar beken). 

A nagyobb fiam nyelvi fejlodeset meg egesz jol tudtuk kontrollalni. O az angol nyelvvel csak elvetve talalkozott az elso harom evben. Mire fel-fel bukkant az eleteben, addigra pedig remekul beszelt mar magyarul es hollandja is elkezdett fejlodni. Igy a harmadik nyelv nem zavart be soha. Elsosorban meseket nez angolul meg nehany tabletes jatek ugyebar. Viszont lelkesen gyakorolja a jarmuvek neveit, egyszeru kifejezeseket, szamoka, formakat... A kicsi eseteben viszont ez teljesen kicsuszott a kezunkbol.

Az a ket legfontosabb alapvetese annak, ahogyan tamogatni probaljuk a feljodesuket, hogy az o erdeklodesukbol kiiindulva es ugy, hogy szamukra kellemes legyen. Ha olyannak probalkozom, ami nem erdekli, akkor a falnak is beszelhetek kb, ha meg nem kellemes, akkor elkerulni fogja ahelyett,hogy kerese a szituaciot. Ami mondjuk a kommunikacio eseteben eleg komoly problema lenne.  Igy maradnak az angol nyelvu videok is. (irtam egy masik posztban ,hogy o abszolut vizualis tanulasi stilus, igy a legtobbet a kepekbol, filmekbol profital, videok kizarasa obb szempontbol szoba sem kerulhet)  Oszinten szolva nem vagyok rola meggyozodve, hogy hosszutavon a mostani helyzet gond, illetve tulajdonkepp remelem ,hogy profitalni fog belole, de ebben a pillanatban inkabb csak elmaradast okoz. Vagyis ahelyett ,hogy a magyar vagy holland nyelvtudasara ujabb retegek rakodnanak (pl elkezdene ketszavas mondatokkal kommunikalni, igeket hasznalni) egy ujabb bazis kepzodik nala angol nyelven.

Az autizmus onmagaban is elegge meg tudja neheziteni a beszedfogyatek diagnosztizalasat. A tobbnyelvuseg ugyszinten. A tobbnyelvu autista esetben meg szakember legyen a talpan... hogy miert erdekes ez ennyire fiatal korban?

Most ertunk el oda, hogy adminisztrativ vonalon a legtobb szukseges dokumentum megvan ahhoz ,hogy Armin specialis csoportba (is) jarhasson es tulajdonkepp ezert csinaltuk az egesz hercehurcat, hogy amilyen hamar lehet, segitseget kaphasson. A kerdes mostmar "csak" az, hogy melyikbe. A ket csoport johet szoba. Mindketto foglalkozik kulonfele gyerekekkel (tehat nem csak autik vannak), viszont mig az egyik foleg a szocialis- viselkedesbeli vonalon eros, addig a masik elsosorban kommunikacios fejlesztessel foglalkozik (igazabol kifejezetten beszedfogyatekosoknak). A dontes nagyreszt a mienk, szuloke. Senki nem fogja meg hozni helyettunk.

A kovetkezo hetekben reszt veszunk meg nehany logopediai vizsgalaton es megyunk az audiologiara is, aztan majd meglatjuk ,hogy hova fut ki az egesz. Ram nem jellemzo modon most meg nincs rangsorom.... van a-b-c verzio, meg pro-k es kontrak meg a dontes FELELOSSEGE. (mivel ezek az intezmenyek mind varolistasak, beutalot igenyelnek...stb, ezert az ,hogy mindket csoportoto kiprobaljuk es a tapasztalatok alapjan dontunk nem egy opcio).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr5613377125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása