avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Taktilis erzekenyseg- kuzdelem az etkezessel es a szobatisztasaggal

2017. november 05. - hollandrémület

Folytatom majd meg a logot ,csak most ez nekem erdekesebb... tippeket szivesen fogadok :)

Ujabb korok az ellato rendszerrel.. illetve a segitovel, vagy nem is tudom, ezt hogy hivjak.Vannak azok a szituaciok, amikor vagy minden rendben halad a maga utjan vagy a segitseg rendelkezesre all es hatekony is. Meg van a tobbi...

A nagyobb fiam miatt mostanaban szobatisztasag vonalon aggodunk valamennyire. Illetve ez inkabb frusztracio, ha oszinte akarok lenni, meg tehetetlenseg. Tudja, hogy mi hogy mukodik, mit kell csinalni, hogyan...stb, de mivel nem birja elviselni az erintest, a sajatjat sem, szemeremtajekon (igy hivjak a fiuknal is?) ezert a wc-be pisilest egyelore nem sikerult megugrani. Ez persze igy egy nagyon leegyszerusitett megfogalmazasa a dolognak. Sikerult elerni ,hogy alsonadragban van egesz nap, de pisileshez pelenkat ker, amig nem kap visszatartja. Persze, mivel 2-3 decinel tobbet nem iszik napkozben ezert ez sem olyan hatalmas kihivas neki... Foglalkoztatja, beszel rola, mindig holnap... Kaptam egy tanacsot, hogy keressek meg ezzel meg az etkezesi problemajaval egy ergoterapeutat (szenzoros integracio...stb).

A heten talalkoztunk. Beszeltem, beszeltem. Elmondtam minden lepesunket a szobatisztasag temaban folyamataban , miertekkel Pl ,hogy mivel nem birta elviselni a sajat meztelenseget ezert a kozvetlen furdokad mellett vetkozesrol attertunk a kicsit messzebb vetkozes, meztelenul furdobe setalasra... vagy , hogy ugy szoktattuk alsonadraghoz ,hogy eloszor felvettuk, levettuk, kesobb homokoraztunk 10mp-tol felepitve... egyetertettunk, hogy kis lepesek. Kaptam nehany dicseretet, hogy milyen jol csinaljuk... de arra a kerdesemre ,hogy es most akkor hogyan tovabb, mert ugye a rajta ulunk a WC-n, tudjuk ,hogy bele kellene pisilni... utan mar a kovetkezo lepes a belepisiles... sajnos semmit nem tudott mondani. Igazabol ugy a sztori kozepen fagyott le az arcarol a mosoly, ott mar kb latszott ,hogy tippje sincsen, de legalabb nem kontorfalazott, hanem ezt meg is mondta nyiltan... Erti ezt a fajta erinteserzekenyeget, de hogy hogyan tovabb ( a kajalassal kapcsolatban kb teljesen ugyanez a helyzet ,bar ott tudott legalabb irodalmat javasolni)... abban maradtunk ,hogy korbekerdez o is a szakmabeliek kozott.

Szoval ott van a buszkeseg, meg jo a megerosites, de amikor mar sokadszor futok bele abba, hogy szakmabeli nem tud erdemben hozzatenni a tudasomhoz, akkor az elegge frusztralova valik, mert ezek az egyebkent tenyleg elegge specifikus problemak attol meg nem oldodnak meg. Persze ott van a masik oldalon x ezer oldalnyi irodalom, amit osszegyujtottem kulonbozo forrasokbol az elmult ket evben (orok halam mindenkinek aki hozzatett), csak egy ponton tul mar akkora a kupac ,hogy az ember azt sem tudja, hogy hol fogjon hozza. En legalabbis. Szoval reszben azert is szeretek idonkent futni egy kort a szakmabeliekkel, hogy hatha megsporolnanak nekem nehany ora/het/honap kutatast - most kaptam meg egy kajas tippet, kivancsi leszek, mert az elozo konyvbol sajnos semmit nem tudtam hasznositani.  

Soma amellett ,hogy nagyon keveset iszik, iszonyat korlatozottan is eszik. Az etrendje kimerul a kovetkezokben: banan, natur aktivia, vanilias es bananos joghurt, gabona keksz (harom fele), peperkoek es Olvarit gyumolcsos bebietel. Nem eszik kenyeret, hust, zoldseget vagy fott etelt.. semmit a fent felsoroltakon kivul. Emellett jo sulyban van, energiaja is van, nem beteges, szoval nincs szukseg gorcsos probalkozasra, de tobbek kozott azert praktikus okoknal fogva sem artana, ha sikerulne valami variaciot belecsempeszni a temaba (pl, ha elmegyunk valahova, ne kelljen azon gorcsolni ,hogy eleg lesz-e a keksz, mit fog enni, ha elfogy. bebietelt elvinni az 5 evesnek )  Mivel igy annyira korlatozottan eszik ,hogy meg azt sem lehet 'besorolni , hogy mi alapjan valogat (iz, szin... stb..), mert a valogatas alapja nala, hogy egyszer mar finomnak talalta, a szajaba viszont nem tesz semmit, igy marad a probalkozas... Szoval keresek szorgalmasan.

Az elmult evben kuldtem vele egy -egy szelet kenyeret minden nap az iskolaba, de 7 honap alatt nem sikerult tovabb jutni, minthogy egy morzsat a szajaba tesz. Ami egyebkent hatalmas lepes, tudom en is, csak nem latom innen az utat elore.

A ket problemanak egyebkent azonos a gyokere, ha jol sejtem. Taktilisan a szaja es a szemeremteruletek (maradok ennel a kifejezesnel ugy dontottem ) a legerzekenyebbek. Azt is nehezen viseli, ha koszos a keze vagy a laba vagy a ruhaja, de ott azert oriasi elorelepest sikerult elerni az elmult ket evben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr2513181428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irk 2017.11.13. 06:12:28

Kedves Hollandrémület!

Ahogy Zizik, úgy én is csak ötletelek, és ítéld meg a saját, sokkal mélyebb tudásod szerint, hogy mennyire működhet, mennyire működhet nálatok ez az ötlet.

Az egyik, amit már írtál is, a behaviourista szoktatás (csak felveszi, leveszi, ezután 10 mp, stb). Ezt szerintem az érzékeny terültetek érintésénél is be lehetne vetni. (Mert muszáj kitörölnie idővel a saját fenekét :( )
Aztán arról, hogy most nem megy, ha ráül a WCre, akkor is muszáj fognia a pisilőjét?
Végül a belepisilés. Nekem egy barátnőm jutott eszembe, akinek a kislánya két plüss állattal tanult meg WCbe pisilni. Mindig ment a nyuszi meg a nemtommi is, és azok is pisiltek. Egyrészt ez időt adott a gyereknek, hogy elengedje az izmait, másrészt ráterelte a kényszerről a figyelmét, hogy most kell pisilni, és elengedte magát a WCn.
(Írom mindezeket úgy, hogy egy egészséges gyereket sem szoktattam szobatisztaságra még.)
süti beállítások módosítása