avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Az erzekelesrol- preferenciak

2017. október 22. - hollandrémület

Ahhoz, hogy szemelyre szabottan tudjunk a gyerekkel dolgozni, fel kell allitani egy baseline-t. Kiindulasi pontot, amiben sorra vesszuk a gyerek preferenciait es meglevo kompetenciait. Ez a gyerek megfigyelesevel tortenik. Az elso  kerdesek egyszeruek:

- Mivel jatszik szivesen?  - Mi a kedvenc etele?    - Melyik kontakt jatekot szereti?

- Kivel van a legszivesebben? - Hogyan jatszik?

Ezek a tevekenysegek mutatjak meg ,hogy a gyerek a vilagot melyik erzekszerveken keresztul hogyan erzekeli (mozgas, tapintas, latas, hallas, szaglas) Egy gyerek lehet tulerzekeny egyes ingerekre, igy ezeket kerulni fogja. Es lehet kifejezetten erzek kereso egyes ingerek eseteben, igy nyilvanvaloan ezeket preferalja. A gyerek erekszervi preferenciajanak az ismerete segit ,hogy ugy kozeledjuk hozza, ahogyan az neki a legkellemesebb. Az egesz latasmodom abbol indul, ki, hogy az interakcio jo!

Nekem peldaul mindket gyerekem erzek kereso, ha mozgasrol van szo. Ugralnak, tancolnak, szaladgalnak, imadjak, ha dobaljak oket. Ezzel szemben vannak gyerekek, akik felnek a lepcsotol, mozgolepcsotol, hintan, csuszdan, rosszul vannak az autoban, szivesebben vegeznek nyugis tevekenysegeket... Sietek leszogezni ,hogy ez a legtobbzor egy mix, ahol a gyerek mindket skalan szerez nehany pontot, de kb lehet latni, hogy melyik iranyba tolodik el jobban. A fent felsoroltak mellett, pl a nagyobb fiam maig nem szeret hintazni.

Meg egy fontos temara ravilagit ez a fajta mozgas-megfigyeles, megpedig arra, hogy melyik szinteken van a mozgas szervezessel problema- beleertve a beszedet is. Ilyen dolgokra gondolok, hogy tud-e a gyerek ismetelni egyszeru, osszetett cselekveseket? Ugyes vagy inkabb ugyetlen? Mindig ugyanazzal a jatekkal jatszik-e ugyanugy? Tud-e fujni? Erti-e, amit mondok neki? Tud-e egy szoval valaszolni? Rosszul mondja-e ki a szavakat? ...stb. nyilvan az adott eletkorban elvarhato dolgokat merlegeljuk mindig, de a szukseges fejlesztes iranyat eleg jol meg lehet igy hatarozni. Nem kell feltetlen mindenhez szakember, de ha a gyerek ugyetlen kis es nagy mozgasokban is, akkor sosem art kikerni egy mozgasterapeuta velemenyet (otthon foleg TSMT, Aryes vagy valami hasonlo) esetunkben gyerekfysio.

Az itt levont tanulsagoknak en pl ugy vettem hasznat a kovetkezo lepesekben ,hogy kerestem tancolos. mozgasos enekeket, mert azok fogjak meg a legjobban a kisebb fiamat (a nagyobbnal ezzel szemben ez pl teljesen lehetetlen volt). Ez persze megint nem atomfizika, de a gondolatok rendezese, nekem legalabbis, akkoris jol jon, ha egyebkent ugy gondolom, hogy jol ismerem a gyereket.

Atterve a kovetkezo erzekre, ami a tapintas.

Azt,hogy a gyerek bor-erzekkereso olyan mintak mutatjak, minthogy szeret szorosan betakarozni, szeret kis resekbe belebujni, csak feszes ruhat hajlando viselni, mindig van valami a kezeben vagy eppen minden a szajaba tesz. Sokszor nagyon magas a fajdalomkuszobe.

A borerzekenyseget ezzel szemben ott fedezhetjuk fel, hogy nem szereti a ragados, "koszos" dolgokat a kezen (es mas testreszein sem), nem visel el magan bizonyos ruhaanyagokat,, cipart, gombot, kesztyut, sapkat. nem birja a haj, korom vagast,mosast, bizonyos texturakat nem eszik meg.

Hasznos tud lenni ez az informacio olyankor, amikor pl a motoros fejlesztes modjat hatarozzuk meg. Erzekkereso gyerekkel sokszor jol lehet "trutymozni" , gyurni, ragasztani, mezitlabas jatekokat csinalni... Borerzekeny gyereknel viszont a "tiszta" feladatok mennek konnyebben. Pl ha a fiam vegig attol fel ,hogy nehogy ragasztos legyen a keze, akkor nem fog a feladat tobbi reszere sem koncentralni (kivagjuk, lerajzoljuk...stb). Ha szolok elore ,hogy a ragasztast ecsettel csinaljuk/ megcsinalom helyette/ szalaggal csinaljuk nem folyos ragasztoval... akkor elejet vettem annak, ami neki stresszt okoz es tud a tobbi feladatra koncentralni.

Szinten dolgozhatunk persze a " koszos" szituaciok elfogadasan, az ezek koruli kommunikacion, de fontos ,hogy az ember tudja, hogy ez munka. Nem jon magatol, stresszt, panikort okozhat es ezert szerencses ovatosan kezelni. Nameg nem megy egy lepesben.

Ket eve Soma egy csepp barmitol, ami kiomlott (nem is feltetlen ra, lehetett egy csepp viz a foldon is) teljesen kiborult. Kajarol nem is beszelve. Nem gyurmazott, nem festett, nem ragasztott, a homokozo kozelebe sem ment... mara bizonyos fokig ezt jol turi. Ha valami racsoppen a ruhajara, akkor szol ,hogy toroljuk le . Ha kicsi, letorli egyedul... de ha pl kiborul egy egesz pohar tej vagy a ragasztos flakon, az mar akkora maszat, amit nem bir elviselni. Leblokkol es panikba esik...es az egyebkent boven eletkori szintje felett beszelo gyerek nem tudja elmondani, hogy az a baj, hogy az mar nagyon nagyon koszos neki. Nyilvan ez is egy resze a tanulasi utnak, ami elottunk all.

Mindket gyerekemre igaz, hogy a sajat testukkel kapcsolatban rugalmatlanok. Legyen az koszos kez vagy tisztalkodas pelenkacsere utan, hajmosas... stb.

Hangerzekeles

Ez kicsit olyan, mintha a tulhallas es a rossz hallas kozotti kulonbsegekrol szolna, de nincs teljesen igy. Az a gyerek, aki hallasban erzekkereso imadja a zenet, a kulonbozo hangado jatekokat.folyamatos zaj veszi korul. Szivesen hallgatja ujra es ujra ugyanazt, ugyanakkor idonkent ugy tunik, mintha nem hallana jol, amikor beszelnek hozza.  

A hangerzekeny ezzel szemben nem birja a hirtelen, eros zajokat. Ismeretlen hangoktol panikba esik (ilyen idoszaka szerintem a legtobb gyereknek van egyebkent). Erre kulonbozo modokon reagalhat a kezet a fulere tapasztastol az elmenekulesen at az agresszioig... mindent meghall, a legkisebb zajokat is. Ugyanakkor az ilyen gyerek is tud rettento zajt csapni maga korul es azt kezelni is tudja. A kulcs a kontrollban van. Amig O kontrollalja a zajt, addig jol viselheti, ha a kontroll nem az ove, akkor az panikot okozhat.  

Ebben a ket gyerekem ellentetesnek latszik egymassal.

A nagyobb egyertelmuen hangerzekeny, amibol folyamatosan problemai is vannak. Kisebb koraban a siras mellett pl lokdoste a sikitozos lanyokat, igy probalva kontrollt szerezni a sikitasuk felett. Fel a babaktol, motoroktol, kutyaugatastol... mindentol ami eles, hirtelen zajt csinal. Mara sokminden megbeszelheto, oldhato a feszultsege, ha idejeben eszrevesszuk, de pl. minden ismeretlen szituacioba ugy megy bele, hogy el kell elore mondani, hogy lesz-e zaj, mekkora, milyen...stb. Par hete az uszodaban leejtettem valami muanyag dolgot a kore. Rogton szolt, hogy " anya ez most fajt a fulemnek".

A kisebb ezzel szemben, a centrifugatol mondjuk teljesen kiakad, de ez az egyetlen dolog. Imadja a motorokat, a zenelo jatekokat. A legtobbszor a baba sirast is jol turi (egy darabig). Semmilyen reakcioja nincs a hirtelen, eros zajokra.

Vizualis ingerek keresese eseten a gyerek szivesen nezi az ismetlodo mozdulatokat. Ajto nyitas- csuka, forgo dolgok, lampa fel-lekapcsolasa..., szivesen rendez sorba, hogy aztan kulonfele szemszogekbol szemlelje a muvet.  Ezzel szemben az ingerkerulok inkabb a sotetet/ felhomalyt kedvelik, nem szeretik az eles napsutest. Sokszor erzekenyek a kulonfele vilagitastchnikai eszkozokre (pl neoncso).

Szaglas/ izleles: Azt hiszem itt a legkonnyebb a tipus meghatarozasa, mert a tema magaert beszel. Az ingerkereso mindent megszagol, megkostol, megnyal. Szivesen eszik fuszeres eteleket, erdeklik az erosebb szagok is. Az erre erzekenyek pedig a kevesbe fuszeres etkezest preferaljak, nem birjak bizonyos szagokat, izeket. Nem , vagy alig alig fedeznek fel az orrukkal,  szajukkal.

A fent leirt kategorizalas, nekem legalabbis, sokat segit abban, hogy a gyerekeim preferenciait vilagosan lassam es ezekre epiteni tudjak. Ahogy mar irtam, kulonosen a kisebb fiam eseteben, a tortenet ott kezdodott, hogy egyaltalan ra tudjam venni, hogy belemenjen az interakcioba es hogy ez az interakcio neki egyertelmuen kellemes legyen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9713049030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása