avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Bogozd ki

2018. március 22. - hollandrémület

Rengeteg minden tortent, tortenik az utolso hetekben, amik miatt (ujra) tervezesre kenyszerulunk, igy most jojjon egy kis kitero.

Az Armin gondozojat meg tavaly ev vegen megkertem ,hogy merjek fel a gyereket. Kivancsi voltam ,hogy kb ott teljesit-e a standardizalt tesztek alapjan, ahova en saccolom... igazabol ez az "SNI gyerek felmerese normal tesztekkel" tema baromi szorakoztato tud lenni. Ebbol az alkalombol aztan leultunk egyutt atbeszelni egy kicsit, hol tart a gyerek es merre tovabb... az utobbi honapokban erezhetoen kuplerajos volt a bolcsi. A ket senior nevelo, akik annak idejen Somaval is rengeteget foglalkoztak, alig-alig van csoportban (maganeleti problemak es tul sok tulora miatt), es felvettek egy 20 eves lanyt, egyenesen az iskolabol, aki igy most joreszt egyedul vezeti a csoportot. Ehhez hozzajon, hogy a csoport is fiatal (keves a 3-4 eves es sok a 2-3 eves) es tele vannak beszelni meg nem tudo valamint viselkedesproblemas (plusz ADHD gyanus-szulo szerint semmi baj a gyerekkel ) gyerekekkel. Szoval az uj nevelonek finoman szolva nincs konnyu dolga. Az energiainak a nagyresze igy testi epseg megorzesre megy el, rutinbol meg nem tud helyzeteket megoldani, mert nincs neki...

Miutan a nevelo (o az egyik senior) elismerte, hogy latjak a problemat, kerdeztem, hogy a jovoben mik a kilatasok, milyen lepeseket tesznek a helyzet konnyitesere. Erre elmondta, hogy kb semmilyet, mert meg van kotve a kezuk. Az uj gondozo teljesertekunek szamit, igy nem allithanak be melle mast, a problemas gyerekekkel probalnak kiemelten foglalkozni, de ez igy nagyjabol lehetetlen. Kiderult az is, hogy ami regebben mukodott, hogy kifizetek havonta x orat es annyi idore hivnak be egy extra pedagogust, mostmar nem jarhato (azt nem ertettem pontosan ,hogy miert). Emellett, mivel engem nyilvan ez erdekelt a legjobban, elmondta, hogy Armin nem viseli jol a nyuzsgest es a hyper gyerekeket (Soma sem birta oket). Nem kezdemenyez ugyan konfliktust, de amikor tul van ingerelve es valaki elveszi a jatekat vagy elkezd orditani, akkor odamegy meghuzni a hajat. Fejlodni pedig kozel nem tud ugy, ahogyan tudhatna ,ha jutna neki figyelem.

Oszinten szolva elegge leforrazva jottem el a megbeszelesrol. Szeretem ezt a csoportot. Nagyon jok voltak Somaval, rengeteg segitseget kaptak annak idejen azzal kapcsolatban ,hogyan tudjak kezelni az autista gyereket (szakemberektol es tolunk is). Megbizom bennuk - legalabbis a ket regebbi ovonoben- ...  utolso sorban pedig nyitvatartas es logisztika.

Persze fuggoben van/ volt a logopediai fejleszto, mint masik lehetoseg, de nem tudjuk, hogy mikortol kerulhet ott csoportba es az sem egesz napos mutatvany. Ezzel kapcsolatban kiderult, hogy a gyereket a felkeszito trajectbe veszik be, ami azt jelenti ,hogy heti 1 logopedia haznal plusz az ovi/bolcsi kap szakmai segitseget- mondjuk a fent leirtak alapjan, hogy mit tudnak belole megvalositani a csoportban az erosen kerdeses. Ha sikerul addig fejlodnie, hogy mar mehessen a fejleszto csoportba, akkor pedig az heti 3 nap (9-15:00) es kb szeptembertol. Egyelore a feladattudat, odafigyeles, egy helyben mesehallgatas... ilyenek hianyoznak. Ezeken fogunk tehat dolgozni. Hogy ez mennyivel lesz jobb, mint a heti 1 logopedia , amit eddig is csinaltunk.. ezzel kapcsolatban vannak bennem kerdojelek, de meglatjuk. Szoval a nyari szunet elott 99%, hogy nem lesz logopediai csoport. Igy maradt a kerdes, hogy hagyjuk-e addig a dolgokat a maguk nem tul jo utjan haladni a mostani cspoortban, varva valamifele csodat vagy teszunk valamilyen lepest.

Volt egy B terv a tarsolyunkban - B terv manias vagyok egyebkent, kulonosen miota gyerekunk van-, ami pedig a Soma iskolajaban talalhato ovis csoport. Az alapfelallas viszont a kovetkezo. A csoport csak kedden es csutortokon van nyitva es akkoris csak 8:30-12:15ig. (Nekunk negy nap ovoda szukseges hetente) Kedd a Bubu szabadnapja, olyankor itthon van velunk. Az ovono 15:00 oratol a napkozit is csinalja, es ott utalt ra regebben ,hogy szukseg eseten maganban vigyaz a kicsikre is 12:15 utan. Gyors atgondolas utan (mert persze a tema idozites idealisan kozvetlen a mutetem elottre es utanra esett) bementem az ovonohoz beszelgetni.

Elmondtam neki oszinten  ,hogy hogy allunk es mik a ketsegek, problemak. Elmondtam azt is ,hogy szeretnem Armint az o csoportjaban kiprobalni, de csak akkor, ha maradhat egesz nap, mivel nem tudjuk megoldani hosszutavon a delben elhozasat. Szerencses veletlen, hogy mostanaban kezd leszokni a deli alvasrol (mivel nala, hivatalosan legalabbis, nincs gyerekagy-minden megoldhato) Talalkozott mar a gyerekkel joparszor, amikor Somat hoztuk vittuk, igy nem volt neki teljesen ismeretlen. Mondta ,hogy szivesen megprobalja, mert latja ,hogy egyebkent szeret ott lenni. Nala most 4 gyerek van, plusz ketto jon meg aprilis majusban, igy azonnali kezdest javasolt o is (en is igy gondoltam).

A napirend abszolut idealis egyebkent: 4, a kesobbiekben Bubuval es az ujakkal egyutt, 7 gyerek 1 nevelo 8:30-10ig- jatek es mese/kezmuves foglalkozas van, majd 10 utan egyutt vannak az 1-2 osztalyosokkal es az o tanitonenijukkel (4 gyerek koztuk Soma) gyumolcseves es korbeszelgetes/ foglalkozas/ udvari jatek - igy vezetik be a kicsiket az iskolaba. Emelle meg van egy onkentes segitojuk is gyakran. Delben az egesz iskola egyutt ebedel az "aulaban".. (ez komoly eufemizmus. egy nagyobb meretu nappali a helyiseg igazabol- 30 gyerek jar osszesen az iskolaba). A kicsik egy reszet ebed utan hazaviszik, delutanra 3an maradnak (illetve a ket uj kisgyerekkel nem tudom ,hogy lesz), de a masik ket kisgyerek is csak 13:30 ig, igy 13:30-15:00 Bubu kettesben van az ovonovel. 15:00 utan megerkeznek a napkozisek, ami 1-3 gyereket jelent.

Tul vagyunk az elso ket probanapon. Abban maradtunk a gondozval, hogy rogton egesz nappal kezdunk, delutan 3ig, de ha valami miatt ugy latja jonak, hivjon es 20peren belul ott vagyunk a gyerekert. Nem kezdek fel napokkal, mert azt a kepet keltheti a gyerekben, hogy "itt csak ilyen keveset vagyunk" es mar megszokta, hogy ha bolcsi/ovi (mivel itt egy intezmeny, ezert egymas szinonimajakent hasznalom a ket szot ,elnezest erte) , akkor egesz nap. Elmondtuk elore kb a tudnivalokat es mivel a ket fiam nem viseli egymast kulonosebben jol, ezert kulon megkertuk ,hogy ne probaljak Somara raeroltetni a "segito nagyteso" szerepet. Ugyanakkor Somaval is megbeszeltuk ,hogy ha ugy latja, hogy nem ertik a Bubut mert pl magyarul beszel, akkor azert segit. Ket dolog miatt izgultam kulonosen. Az egyik az a resze a napnak, ahol ossze vannak vonva a sulisokkal, mert ott nagyjabol csinalni kell, amit mondanak, a masik pedig a kozos ebed, ami azert eleg atlathatatlan es nyuzsgo, meg Somanak is meggyult a helyzettel a baja, amikor odakerult. A felelmeim egyelore alaptalannak bizonyultak. Az iskolas foglalkozas oktato video volt, ami lekototte. Ebed alatt meg el-el maszkalt ugyan, de ott ultek mellette a felnottek, akik  iranyitottak. Az ebed utani kinti jatekhoz pedig, mint megtudtam, a kicsikhez mentorokat rendelnek, igy Bubu is kapott ket 7-8osztalyos kislanyt, akik az udvaron vigyaznak ra, foglalkoznak vele. Ez persze a nagyoknak nem kotelezo, de mindig van jopar olyan gyerek, aki szivesen segit.(Somanak volt tavaly egy nagyon szuper mentora, egy 8.osztalyos ADHDs kislany szemelyeben. Tulajdonkeppen neki koszonhetjuk joreszt, hogy pozitiv elmenykent elte meg az iskolaba menest...) Mivel ez egy nagyon kis iskola, jo ismerik egymast a kicsik es a nagyok, amibol mindket oldal sokat profital.

Sikerult tehat megoldast, raadasul remelhetoleg elore mutato megoldast, talalni egy ujabb nem vart problemara. (Nem mondom, hogy mar a szemem sem rebben, mert akarhanyszor azt gondolnam ,hogy valami nagyjabol a kijelolt uton halad, tuti, hogy az egyik bokorbol elougrik egy ujabb "nemvart problema" es meg mindig kepesek alaposan foldhoz vagni, de tanulok)  Ez a megoldas persze ujabb lehetseges problemakat hoz magaval, hiszen igy az egesz hetirendunket at kell gondolni, ha a Bubu nem kedden lesz otthon, plusz meg egy par het, mire egyertelmuen meglatszik, hogy ot esetleg megviseli-e, hogy egyszerre ket csoportba jar, de nem maszunk fel egyszerre az egesz hegyre, mindig csak a kovetkezo faig ugyebar.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr6913754974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása