avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Buszkeseg es felelem

2018. március 01. - hollandrémület

Az elmult hetekben , honapokban, tobb alkalommal is lathattam Bubut kb kortars tarsasagban, mas gyerekek kozott. Edes volt, aranyos, de minden ilyen alkalommal belemkoltozik egy ujabb adag felelem. Felelem a jovotol, felelem a kihivasoktol, a meglevoktol es azoktol, amiket nem latunk meg elore...  felelem attol, hogy tudjuk-e eleg jol csinalni, van-e, lesz-e eleg turelem...

Latni ot, a zsufolt gyerekmedenceben, ahogy a maga kis vilagaba probalja beilleszteni a vizes kozeget (igen, buszke vagyok ra, belement...), setal a kor atmeroje menten oda-vissza, neha odaalep az apjahoz vagy hozzam egy nevetes erejeig, aztan megy a dolgara. Ahogy probalgatja utanozni a tobbieket, akik beleulnek, belemerulnek a vizbe, nezegti a csuszdat, viszi a jatekokat jobbra -balra... akar "normalis" is lehetne, megis ordit a kulonbseg. Mert o nem jatszik, nem mutogatja idegen kornyezetben anyanak es apanak a jatekokat, nem is nagyon teremt kapcsolatot velunk (sem). O csak setal egy muanyag fagyival a kezeben, hogy egy egy pillanatra megis odalepjen hozzank. O nem probalja ki a felajanlott, mutatott jatekot, igazabol nem is reagal a felhivasra, inkabb a muanyag fagyit valasztja. Nem erti a kontextust. Amikor megprobal elvenni egyet a felhalmozott kozos jatekokbol, amiket egy, szinten serult, kislany rakott sorba maganak es az leboritja egy pohar vizzel, nem tanul belole, csak megy tovabb a maga kis celjai fele.  Vegul beleengedi a felsotestet es buszke magara, meg a karuszot is feladhatom ra a masodik alkalommal.  Buszkeseg, orom es jeges remulet...ezek az erzesek keringnek bennem nagyjabol ebben a sorrendben. It is not okay..

Sok volt a teszt, sok a bizonytalansag, de nem lehet nem eszrevenni, hogy a teszteken egyre-masra 1,5-2 eves kor korul teljesit. Az fel evvel ezelottieken es a mostaniakon is. Csak kozben eltelt egy fel ev... mintha papiron stagnalna... ugyanakkor fejlodik, csak a maga utjan. Nagyon, es idonkent bizarr modon, a maga utjan. Itt jon az a bizonyos elfogadas, amirol a posztomat majd egyszer kozze teszem... egyszer azt irtam Soma kapcsan ,hogy lehet, hamarabb fog integralni, mint a wcbe pisilni... na ez Bubura hatvanyozottan igaz.

O egyszerre egy kisfiu aki:

- megnevezi a szamjegyeket 0-9 ig, barhol, angolul

- aki elszamol 18ig, angolul (10ig magyarul es hollandul is el tud)

- ismeri a szineket angolul/ joparat hollandul es magyarul is

- aki ismer es mond joparszaz szot magyar/holland/angol nyelven (szinte kivetel nelkul fonevek)

- aki lassan elkezdi felismerni az ABC egyes betuit, probalgatja az "A is for apple" koncepciot random betukkel es szavakkal

- ismer es enekel, tancol egy rakas holland gyerekdalt, a legismertebb angol dalokat (es egy csomo etelekhez, hangszerekhez kapcsolodo Youtube gyereknotat) nehany magyar mondokat, plusz fejbol tud egy csomo Bogyo es Baboca reszt (ma a Boszorkanyokbol vet reszletekkel kelt 5:30kor)

- koveti a megszokott, napirendhez tartozo esemenyeket, ha felhivjak ra a figyelmet- megfogom a kezet, hogy gyere, megyunk vacsorazni...

 

Es o az a kisfiu is, aki:

- nem tud ketszavas mondatot sem alkotni

- betanult mondatokkal kommunikal, kevert nyelven, ami az erthetosegen igen sokat ront (foleg a bolcsiben)

- meghatarozott, begyakorolt kifejezeseket ert meg

- az esetek 99,5 %-aban nem teljesiti a kerest

- kevesse jatszik (meg sorba sem rak), csak setal egyik pontrol a masikra, forog, tancol, enekel

 

Idonkent az az erzesunk, mintha a fejlodesebol atugrott volna ugy 2 evet, amik hianyoznak is teljesen es most ugy kb 4 eves kortol folytatna (a szamok es betukkel...) Tavaly majusban, ketevesen  0 szavas szokincse volt. Igazan impressziv, hogy hova fejlodott es megis kesernyes az orom, mert bar remekjol megnevezi az osszes hangszert sot, tud olyan szavakat, hogy dishwasher liquid es safety pin...eddig egyszer valaszolt kerdesre, ami pedig az voltogy milyen szinu?  Rendszerint nem reagal adekvat modon a felszolitasokra, nem mukodik egyutt es nem lehet vele "egyezseget" kotni. Valtozatlanul teljesen meg van kotve a kezunk, ha felmerul ,hogy a gyerekkel meg kene erttetni valamit. Megerti o, egy ponton, gyakorlassal pl .hogy a jardan setalunk es nem az uton (nar a nem urgalunk a kanapen valamiert 2 eve nem megy at). Ilyenkor emlekeztetem magam ,hogy nem veletlenul merik ot masfel eves kor kore, hiszen a masfel ev koruliek pont ilyenek...es minel nagyobb lesz, annal nehezebb ez az "emlekezes".

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr3413707126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása