avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk szemuvegei - nehany gondolat az Auti-brilrol

2017. október 14. - hollandrémület

Azt hiszem, hogy a legjobb tanacs, amit az ember kaphat a diagnozishoz, hogy tanuld meg a gyereked szemen at latni a vilagot. Milyen egyszerunek hangzik, ugye? Autibril. Igy hivja a holland. Azt hiszem a magyar nyelvben is autizmus szemuveg szerepel.

Miutan megkaptuk a Soma diagnozisat elolvastam egy lendulettel eleg sok konyvet. Meg nagyjabol mindent, ami szembe jott. (A szemelyes kedvencem egyebkent ez: https://www.geefmede5.nl/webshop/boeken/the-essential-5)  Nem autistakent arrol olvasni ,hogyan gondolkodnak, erzekelnek a spektrumon levok (nagy altalanossagban, mert nem minden igaz mindenkire termeszetesen), nagyon erdekes ugyanakkor annyira elvont, hogy "eles" helyzetben eleinte tenyleg munkat igenyel ,hogy belehelyezkedjunk a gyerek cipojebe. Azt mondta a szulokepzesen az egyik anyuka, hogy vegul mar olyan jol all az embernek az auti-szemuveg, hogy akkor sem veszi le, amikor nem is lenne ra szukseg.  

Es itt jon be a kepbe a masik mondat, kapcsolodva a tegnapi gondolatmenetemhez. Ez a mondat pedig igy hangzik: "Dehat miert vonatkoztatsz mindent az autizmusara? Lehet,hogy cask az eletkora, hangulata..." Meglepne, ha csak en futnek ebbe rendszeresen bele. Eloszoris nem stilusom a dolgokat szepiteni vagy maskepp nevezni, csak azert ,hogy jobban hangozzanak es ha legyintenek, hogy aa, eletkori...akkor ezt tennem (latom magam elott a kozepiskolai tanaraim arcat, mikozben ezt a mondatot olvassak :D ) Szoval azert vonatkoztatok bizonyos dolgokat az autizmusara ,mert az adott szituacioban arra vonatkoztathatok. Es nem, ez nem jelenti azt,hogy mar orokre igy lesz. Valtozhat, sokminden valtozik is, kinoheti magatol vagy fejlesztes segitsegevel...

Kivetel nelkul olyan szituaciokban merul ez fel, amikor megprobalom valakinek elmagyarazni ,hogy a gyerek egy adott helyzetben miert viselkedett ugy, ahogy (pl. nem birja a zajt, mert tulerzekeny, autiknal erosebben jon be, ez eleg altalanos, ezert megyunk a menet vegen, nem megyunk felvonulni...). Amennyire lehet, igykeszem elkerulni azokat a helyzeteket, ahol azt,hogy a gyerek autista, kibuvokent lehet ertelmezni es meg veletlenul sem szeretnem, ha ezt o kibuvokent hasznalna. Nyilvanvaloan vesztes szituaciokba igy inkabb nem megyunk bele -van, hogy ezzel az indokkal, van, hogy indoklas nelkul- .

Tipikusan olyankor szoktam ilyen fejtegetesekbe belemenni, amikor azt szeretnem, hogy a masik fel rajojjon, hogy milyen modon tud valamit elerni a gyereknel.  Mert az az auti szemuveg lenyege szerintem. Nem egy kibuvo vagy kifogas, hanem egy latasmod es egy , a gyerekre szabott kommunikacios modszer. Vannak ugyan nagyvonalakban szabalyai... mondjuk ugy , dolgok, amik a legtobb gyereknel bevallnak, ezekkel sok-sok konyvet teleirtak mar. Nagyon hasznosak is ezek szerintem, de igazabol nagyon nem univerzalis. Szoval jobban belegondolva nalunk pl egy Soma-szemuveg, egy Armin-szemuveg es egy Apa-szemuveg van.

A ket fiam teljesen mas kommunikacios stilust igenyel - illetve a kicsinel meg erosen a probalkozas fazisaban vagyunk, hogy megtalaljuk a neki megfelelot, de az mar nyilvanvalo, hogy ami a nagynal mukodik, mukodott ennyi idosen, az nala nem megy.

...figyelitek, feltalaltam a spanyol viaszt ma is.

Szoval meg emellett is ugy veszem eszre, hogy amikor a beszelgetes odaig jut, hogy elmondom ,hogy az autizmusabol kifolyolag pl fontos neki ,hogy tavozas elott kezet mosson, vagy a masik ajton jojjon be... akkor vagy azt hiszi a beszelgeto partnerem ,hogy kifogasokat keresek a gyereknek, hogy azt csinalja, amit akar vagy azt ,hogy kemenykedni kene es jol megmutatni neki, ahelyett, hogy kifogasokat keresek magamnak ,hogy miert nem csinalom. Oszinten megmondom elegge fel szokott duhiteni ez a fajta hozzaallas. Az indok (ez most a kicsivel kapcsolatban merult fel), hogy a ket evesek mind probalgatjak a hataraikat es idonkent kemenynek kell veluk lenni...

Utoljara mondjuk, mivel olyan kerdezte, akivel egyebkent eleg jol meg lehet ezeket beszelni, megkerdeztem az illetot, hogy szerinte megeri-e, es ha igen, akkor kinek, hogy ahelyett ,hogy a fiam altal preferalt ajton jovunk be es vidaman elkoszonunk egymastol (netto 20 mp extra az ajto miatt), berangatom a masikon es orditva hagyom itt? Vannak 'harcok" amikbe muszaj beleallni, akarmiert... de egyaltalan nem stilusom ezeknek a szamat direkt kemenykedessel megnovelni, csak hogy megmutassam,hgoy nekem van igazam es egyaltalan nem gondolom, hogy az ilyesmitol valik majd rugalmasabba.

Regebben volt ez allando tema, amig Armin pici volt es sokat sirt autoban. Nem tudtunk egy kocsival sehova menni, mert Soma meg nem birja a babasirast, igy o is kiborult. Amig Armint erkezes utan per perc alatt meg lehetett nyugtatni (o az a baba volt, aki nem elludt a kocsiban ,hanem orditott egesz uton, amig elorenezo ulesbe nem kerult), addig Somat a kozos autozas hosszu idore megviselte. Aznap mar kb semmit lehetett vele kezdeni... Nem kellett sokaig osztani szorozni ,hogy eldontsuk, hogy nekunk jobban megeri nyugodtan kezdeni a napot es egyelore nem egyutt autozni, minthogy 40 perc orditas utan mindenki zaklatottan erkezzen meg bolcsibe/ oviba/ meloba... majd delutan ugyanez. Nem ket ember nezett emiatt teljesen hulyenek, de igy utolag masfel evvel kesobb is azt mondom ,nem csinalnam ma sem maskepp.

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9912969783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu02 2017.10.14. 10:16:47

Ja, ja, ez a "C típusú probléma" Ross Greene-nél (Explovise Child). Az A típusú, amikor muszáj beleállnod (mert különben mondjuk elüti a villamos, és erőszakkal is meg kell akadályoznod, hogy kirohanjon az útra), a B, amikor alkudozhatsz, stratégiákat gyárthatsz a gyerekkel, érdemes rápazarolni az energiákat, hogy valami kreatív módon rávedd a gyereked a viselkedése változtatására, és vannak ezek a C típusúak, ahol egészen egyszerűen totál értelmetlen beleállni a konfliktusba, mert sosem lesz belőle win-win szituáció. Viszont mindenki lenyugszik és senki sem sérül, ha elengeded a dolgot, hadd legyen, ahogy a gyereknek a legjobb.

hollandrémület 2017.10.14. 12:01:47

@Balu02: Oh, de jo otletet adtal. Koszonom! Elo fogom venni a Greene konyvet ujra es elolvasom a kisebb gyerekem szemszogebol is :) (O meg nem volt, amikor olvastam par eve)

Irk 2017.11.14. 20:37:42

Ez, hogy vannak harcok, amibe beleállok, és van, amibe nem, egészséges gyereknél ugyanígy van. Van, amit ő eldönthet, van, ahol "alkudozunk", azaz megbeszéljük, és van, ami kötelező érvényű. Az, hogy ezeknek a határait melyik család hol húzza meg, legyen már a család saját belső döntése.
süti beállítások módosítása