avagy elet es tanulsagok harom autival (ha a macskat nem szamitjuk)

Csaladunk es az autizmus spektrum

Csaladunk es az autizmus spektrum

Sinterklaas kapoentje

2017. december 06. - hollandrémület

Van egy felig kesz, am nem tul vidam posztom fuggoben, de mivel az elmult ket hetben nagyon igyekszem inkabb a poharnak a felig teli reszet szemlelni , ezert ugy dontottem, hogy irok inkabb az idei Mikulasrol. Mert az jol sikerult. Ugy igazan.

sint.jpg

Eloszoris roviden a hagyomanyok, mert Hollandiaban a Mikulas (Sinterklaas) oriasi nagy unnep. Nagyobb, mint a Karacsony. A monda ugy tartja, hogy Miklos egy Torokorszagban elo puspok volt, aki a szuletesnapjan ajandekot adott a szegeny gyerekeknek. Ez alapjan  hollandokhoz egy puspok erkezik. Spanyolorszagbol (nem tudom, hogy teleportalt at a torokoktol), gozhajoval es afrikai benszulottek (Piet-ek- ebbol "komoly politikai vitak vannak az elmult par evben, de erre most nem akarok kiterni, akit erdekel, olvasson utana, sokak szerint rasszista a hagyomany) kiserik meg egy feher lo. A lo kesobb a szarazfoldi kozlekedeshez kell neki. ( A Magyarorszagon ismert Mikulas eszakrol renszarvasokkal itt Karacsonykor latogat el az orszagba Kerstman neven). A Sint november kozepen erkezik az orszagba nagy unneples kozepette. A kikotoben szokott lenni Sint udvozlo buli (iden hanyos miatt kihagytuk, pedig tavaly jol ment), a nem tengerparti vartosokba pedig belovagol, szinten nagy unneples kozben. A vele kozlekedo Pietek pedig edesseget szornak az emberek kozott. A hagyomanyos edesseg a pepernoten, amit csak ilyenkor lehet kapni, gyomberes, fahejas pici sutikarikak... nagyon tetszett, hogy a varosunkban az elmult evekben " feltalaltak" a "gluten-free Piet-et" O garantaltan gluten mentes sutiket osztogat, igy azok a gyerekek sem maradnak ki, akik a sima pepernote-ot nem ehetik. Szoval az erkezes napjan kezodik a Sint orulet, ami aztan December 5 estig tart.

Ez csaladonkent valtozo, de a cipoket nem December 5 este teszik ki, hanem a November-decembert felolelo idoszakban, akar tobbszor is. A cipobe egy repat tesznek a Sint lovanak (az egyik enek arrol szol, hogy elfelejtettek a Pietek a lonak kajat betenni es nem szereti a sutit, ugyhogy midenki adjon neki repat). A repat a Pietek elviszik es cserebe hagynak a cipoben edesseget. December 5 este (vagy valami random ahhoz kozel eso alkalom, sokan valasztjak a hetveget) pakjesavond. Ilyenkor ajandekozas zajlik. Egyszercsak kopognak az ajton es megerkeznek a Pietek az ajandekokkal (itt Zwarte Pietbol latni ilyenkor kb annyit az utcan, mint Magyarorszagon Mikulasbol)  Sok gyerek pont azert szereti jobban a Sinterklaast, mint a karacsonyt, mert ilyenkor kapnak nagyobb ajandekokat, karacsonykor sokszor csak valami aprosagot.

Ennyit a hagyomanyrol tehat. Ahogy irtam feljebb, a Mikulas erkezeserol iden betegseg miatt lemaradtunk. Igazabol nem banta senki sem kulonosebben. Keszitettunk viszont rajzolt listat az ajandekokrol es ezt elpostaztuk a Mikulasnak. A vicc ott kezdodott, amikor Soma ugy jott haza az iskolabol, hogy ott is csinaltak listat (a jatekkatalogusbol kellett kivagni,hogy mit szeretnenek), ugyhogy o tudja, hogy mit fog neki hozni az iskolai Mikulas... oszinten nem volt teljesen oszinte a mosolyom, mivel en viszont tudtam, hogy nem azt fogja hozni...sebaj, legalabb a tanarneninek volt annyi esze, hogy a listakat kitette az osztalyterem ablakaba, igy a szulok is meg tudtak nezni ,hogy mit valasztott a gyerek (az itthoni es a sulis listaja meg veletlenul sem vag ossze, hiszen semmi ertelme nem lett volna , ha ketszer ugyanazt  keri.)

Gyors karmentesbe kezdtunk. Eloszoris meg kellett erttetni a gyerekkel, hogy a sulis listan szereplo ajandekokat nem fogja a Mikulas az iskolaba hozni, arrol az itthonival egyutt valogat. Futottunk par kor ebben a temaban, mire atment teljesen, mivel az iskolaban egy reggeli mokat es ket unnepseget is tartottak.

Meg November kozepen felallitottak a "kandallot" a kozos helysegben... Pont en mentem aznap este Somaert, amikor ezt epitettek a tanarok, kerdeztek ,hogy szerintem latszik-e hogy kandallo. Mondom, ha raakasztjak a csizmakat, akkor latszani fog. Erre elbol 3 felnott fordult felem es korusban kozoltek, hogy "dehat az Karacsonykor van" .. ja, bocs. Mondom, nalunk ez egy nagyon masik jatek.

Az elso " reggeli mokazas" meg valamikor November vegen volt. Arra mentek be a gyerekek, hogy a Pietek szetborogattak mindent az epuletben es rendet kell rakni, viszont borogatas utan hagytak mindenkinek pepernotent. (Jo nagy kupleraj volt, ahogy a fotokon lattam.... szetszorva a gyongyszett es hasonlok a kicsik termeben, a tanarneni nem a konnyebb vegerol fogta meg a temat).

December 1-en aztan megerkezett a Sint es ket Piet az iskolaba, ahol volt enekles meg mindenki kapott egy kis ajandekot (a nagyobb gyerekeknek egyebkent ilyenkor hagyomanyosan surprise middag van, aminek az alapja hasonlo, mint amiben en felnottem- nevhuzas, viszont kezzel keszitett ajandekokat adnak egymasnak egy vers kisereteben- nagy dobozbol keszitett IPhone, kutyahaz, kulonfele papir, papirmase, hungarocell allatok... ilyesmik. Az ajandekokat elnezve nem a szulok kezimunkaztak vele otthon a gyerekek helyett, de jo sok melojuk van benne)

December 2-an volt aztan a hagyomanyos nagy Mikulas unnepseg a faluhazban. Ezen tavaly is reszt vettunk Somaval, akkor meg jovendobeli iskolaskent hivtak ot meg ra. Az elmeny elegge kettos volt, mert a musor masfel oras volt, es kozben ketszer fellepett a falu rezfuvos zenekara ( ez egy kisebb kosarlabda palyanyi terem, ami raadasul baromira visszhangzik is), ezutobbi komoly sokk volt a gyereknek, ugyanakkor kapott ajandekot mar tavaly is. Szoval iden par nappal a musor elott kerdeztek a tanarok ,hogy mit gondolok, fog-e menni a szereples (juliusban lett volna egy masik "fellepesuk", ahol szinten panikba esett, igy az akkor nem sikerult). Mondtam ,hogy nem tudom, hogy mi lesz. Megprobaljuk, a gyerek lelkes, aztan meglatjuk, meddig jutunk. A megelozo napokban beszeltettem Somat az unnepseggel kapcsolatban, foleg azt akartam tudni, hogy mire emlekszik a tavalyibol es mi stresszeli. A valaszai egybevagtak kb azzal, amire szamitottam, igy megbeszeltuk, hogy a megerkezes utan mindenki kapni fog egy musorfuzetet, amiben benne van, hogy mikor jon a rezesbanda. Ez pedig elintezem ,hogy addig bemehessunk az egyik oltozobe, Ez Somanak kello nyugalmat adott, a sulio meg termeszetesen kerdes nelkul belement. Maga az esemeny ugy nez ki ,hogy gyulekezunk az iskolaban (a kozos helysegben szinten a rezes banda fujja, ugyhogy mi az udvaron gyulekeztunk miusz 2 fokban). Es amikor megerkezik a Sinterklaas a lofogattal (iden fekete lo huzta, ugyhogy meg kellett magyarazni a gyerekeknek ,hogy hol van a feher lo - esetunkben nem szereti a hideget, igy ott maradt az istallojaba), elindulunk a kozossegi hazba. Vegiggyalogturazzuk a falut, a Pietek becsongetnek egyes hazakba. Amikor megerkezunk, akkor a falu vezetoje udvozli a Sinterklaast (ez szinten a hagyomany resze) es elkezdodik a musor.

Iden a kicsik vegul harom darabban is felleptek. Volt egy sajat produkciojuk es mivel a legtobben tudtak a 3-4-5 osztaly musorat is, igy veluk is szinpadra alltak. Szuperedesek voltak es mondanom sem kell ,hogy en voltam a legbuszkebb anyuka, amikor lattam ,hogy Soma milyen batran megy fel a szinpadra es milyen jol  erzi ott magat. A musor utan a gyerekek itt is ajandekot kaptak (szinten nem a listajukrol termeszetesen :))

Nemi tanakodas utan itthon ugy dontottunk ,hogy jojjon az ajandekok egy reszevel vasarnap delutan a Sint, mivel a kedd este nem tul idealis a gyerekek tulporgetesere. Itt erkezett meg vegul az ajandek a sulis listarol, Armin pedig a legujabb szendvedelyenek megfeleloen muanyag gyumolcsoket es zoldsegeket kapott. Ez a masodik buszkeseg, vegre sikerult valami olyat ajandekozni neki is, aminek orul es erdekli (o az a fajta auti, akinek nincs specialis erdeklodese- illetve eddig nem volt es jatszani sem nagyon tud).

A Sint erkezese nalunk is igazan jo moka volt.

Ugy szol a nota ,hogy egyszercsak kopognak az ajton es ott all egy Piet az ajandekokkat (Er wordt aan de deur geklopt). Ha oszinte akarok lenni, ebben a dalszovegben,  a kesobbi reszeben, pont ertem, hogy mi a felhaborodas alapja, de nem akarom elvinni a temat. Mi nem rendeltunk hazi Pietet, hanem ugy dontottunk, hogy a forgatokonyv a kovetkezo lesz. Amig Soma es az apja fent vannak az elemeleten, addig kopogok az ajtaon, felszolok ,hogy nezzenek ki az ablakon ,hogy ki az (ez addig eleg altalanos nalunk abban az esetben, ha kopognak), Apa mondja, hogy meg pont latott es Piet ruhat elsuhanni... Soma erre izgalomba jott es o is kinezett az ablakon. O latni velt nehany pepernotent a haz elott, igy kerte az apjat, hogy menjenek le megnezni. Aztan, amikor leertek, ot voltak az ajandekok.

Hetfon ezt meselte el, mint legnagyobb elmenyt a tanarneninek. Szoval a korites jobban megfogta, mint az ajandeka (amivel azota is kb non-stop jatszik). 

Dec 5-en volt a kicsiknek a Mikulas unnepseg a bolcsiben. Elvileg a gyerekek korbeultek enekeltek egyet es mindenkit kihivott a Piet ajandekert. Armin netto nulla masodpercet toltott ulve a buli alatt, az eneklesre mondjuk tancolt, o az egyik sarokban jatszott inkabb. Nyilvanvalo volt,hogy nem igazan erti/ erdekli ,hogy mi zajlik a teremben. Oszinten szolva, mivel az elso 20 percben o volt az egyetlen, aki nem ult a feneken, azert orditani lehetett a kulonbseget kozte es a tobbi gyerek kozott (akik kozul a legfiatalabbak 2 evesek voltak, o meg 2,5). Amikor hivtak (amit nem hallott, igy nem is reagalt,  vegul felvettem...), akkor odamentunk, a kezfogas sikerult, az ajandeka nem erdekelte. Szoval innen azert erosen kettos erzesekkel tavoztunk, mert nem konnyu latni szulokent, hogy a gyereked mennyire kilog a sorbol...

Ezek utan ma delben jon meg egy uto-ajandek a Soma itthoni listajarol (Edes volt, kiskonyhat kert, amivel mindketten tudnak majd jatszani- jol egybevag ez is a kicsi jelenlegi erdeklodesevel, ugyhogy gondolom nem nyulunk nagyon melle... tegnap hozta a csomagkuldo). Mivel epiteni kell, ezert ugy dontottuk ,hogy nem prezentaljuk dec 5-en este (ez volt az eredeti terv), hanem inkabb ma delutan kesei ajandekkent, amit a Sint utolag talalt meg a zsakjaban, amikor mar pont tavozni keszult. Remelem az is jo moka lesz .

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandremulet.blog.hu/api/trackback/id/tr313449343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu02 2017.12.07. 10:06:10

Hát, nálunk ez a kívánjunk sokmindent a Mikulástól dolog sajna az évek során már félrement. Amíg ilyen kicsik voltak, simán ment a dolog egy babával, autóval, ilyesmivel. Aztán egyszer csak bevillant, hogy a Mikulásnak a manók készítik a különleges ajándékokat és ezért simán lehet tőle bármi extrémet kérni, pláne, amikor már megtanult a gyerek írni és olvasni. Akkor elkezdett sorra írni leveleket a télapónak, kitalált, bonyolult játékokat kérve (pl. olyan nem létező lego készlet, amiből fekete óriáskutyát lehet kirakni és csak neki legyártják a manók). Úgyhogy baromi kreatívnak kell lennem:) Mert sajnos csalódik, ha nem azt kapja, amit kért... Idén már több éve nem gyártott ninjago lego szettet kért, amit egyszer látott a neten, mert olyat már csak a Mikulástól kérhez...több hetes aknamunkám kellett ahhoz, hogy eltérítsem, de sikerült!

hollandrémület 2017.12.07. 11:17:57

@Balu02: A kutyan nagyon rohogok :)
Es most tanultam valami fontosat is a kovetkezo evekre, ha ez felmerulne. Tehat a jatekokat a Sint a jatekboltban veszi.... ezert lehet a jtekkatalogusbol valasztani :D
Mondjuk , hogy az analogia pontos legyen, nalunk a Kerstman a ti Mikulasotok ugye, szoval a karacsony kapcsan meg erhetnek meglepetesek... second hand ninjago nem volt? :)

Balu02 2017.12.08. 10:35:10

@hollandrémület: Ah, hogy ez nem jutott eszembe! :))

sütinéni 2017.12.08. 21:03:06

Ezt az ajándékkatalógsuból kivágást nálunk is eljátszották egyszer az óvónők. Majd fel robbantam, mondanom sem kell. Ilyen hülye egy ötletet.

hollandrémület 2017.12.10. 10:18:14

@Balu02: Jovore felmondhat a Mikulas a manoknak :) Vagy elromolhat a gyartosor :D

hollandrémület 2017.12.10. 10:19:18

@sütinéni: Akkor nem vagyok egyedul, aki nem volt elragadtatva... mondjuk szerencsenk volt, mert volt olyan a sulis listajan, amin egyebkent is gondolkodtunk. Gyorsan vege lett volna az egesz hitnek a Sintben, ha telerakja a 200-300 euros technic legokkal a listat :) Mit leptel vegul?

sütinéni 2018.02.21. 10:54:57

Bocs, már nem aktuális, nem vagyok szorgalmas kommentolvasó: szóval nagy átkozódások közepette kifutottam a 22 óráig nyitvatartó boltba, és megvettem a kinézett 20 eurós legót (azt nem is írtam, hogy a ragasztós kívánságok 5-én du. érkeztek haza). És nem vettem meg a tesónak kinézett 20 eurós nyomogatós bizbaszt. És még ezzel a kompromisszumos megoldással sem volt elégedett a gyerek. A kicsi akkor még kicsike volt, és örült, ha megnyalhatta a mikuláscsokit. (Jed)
süti beállítások módosítása